Growing up with Ariana

YouTube Video

Ini video lama.. Ariana masih dalam 5 bulan lebih.. Muka masih bulat.. Kepala masih gondol.. Ekspressi muka masih seakan-akan kosong..

Sekarang?
Kalau marah, muka semerah kulit ang pow tahun baru cina..

Suara besar macam budak 1 tahun..

Pandai imitate kalau orang batuk..

Kalau mau nenen, sekuat hati teriak NEEEENNN!!!

Kalau orang nda layan dia, pandai memanggil ‘hoooh.. Hoooh..’

Asal kena kasi tinggal sendiri, either dia menangis-nangis sambil merangkak pegi dapur atau pun dalam perjalan dia menangis-nangis ke dapur tu, terjumpa benda interesting di tengah jalan, terus diam dan layan diri..

Macam-macam lah.. But at the same time..

Ariana tidur nda pakai ayun suda.. Jarang lah.. Sudah seminggu tidur tanpa ayun..

Pacifier pun kurang sudah.. Kalau dulu, mesti ada pacifier baru dapat tidur.. Sekarang, biar ja dia main sendiri sampai penat, pandai tu tertidur, di mana sahaja dan tidak mengira waktu..

Tidur lebih lama.. Dalam jam 9-10 Ariana tidur. Jam 12 kami sendiri automatic buatkan susu tidak kira baby ada nangis atau tidak then baby tidur sampai pagi, sampai mommy & papa pegi kerja.. Kalau dulukan jam 5 ja terus bangun..

Banyak mimik muka.. Paling latest semalam, Enchek Kedek bercakap dengan saya, dia bilang ‘mau keluar kejap’.. Ariana automatic stop (sedang tarik wayar mouse time tu), pandang ke arah kami senyum-senyum sambil angkat kening.. Macam mesej yang dia ingin sampaikan ‘jalan?jalan pi mana kita?’..

Itu yang paling nda tahan buat kami ketawa semalam..

Oh, ada lagi hari tu, kami sibuk sedia makanan untuk sungkai. Ariana was on her Bumbo seat on the dining chair depan meja makan.. Then bila sudah sampai waktu sungkai, masakan kami belum siap, so berbuka dengan kurma dulu. Satu kotak kurma tu sepatitnya ada di atas meja.. Cari cari cari nda jumpa. Rupanya suda kena ambik oleh Ariana.. Diam-diam lagi tu..

Malam ni, mommy mau buat photoshoot ala-ala kadar pakai henpon ja dengan Ariana menggayakan topi baru yang mommy beli online.. Hint: topi kiut!!!

Posto posto

Saya ada gerak hati kalau on that certain day ada posmen yang datang ke rumah untuk menghantar bungkusan untuk saya.. hehe.. Ok, saya tipu.. Saya kira-kira dan estimate hari posmen datang setiap kali selepas mem-purchase barang online..

So yesterday, i was working on day shift and my postage arrived twice at home. One from poslaju and another one from kangaroo express.

Tapi poslaju tidak berjaya di ambik sebab maybe mum in law sedang sibuk di dapur menyediakan juadah berbuka puasa. Poslaju memang selalu datang lambat dalam jam 5-5.30 petang.

My kangaroo express parcel was this..


Hello Kitty wallet.. Beli from Bubbles.. First impression, PINK!! I LIKE!!.. Then, Hello Kitty, double like!! Third, very spacious & banyak compartment for cards, triple like!!

Then tunjuk sama Enchek Kedek because he’s the one who sponsored the wallet. Actually I asked for it. Hadiah sebab demam selama 2 hari. Begini lah kali perangai orang jarang demam kan.. And Enchek Kedek also liked it sebab banyak compartment for cards.

So semalam, time Enchek Kedek & mum in law pegi terawikh, saya men-transfer ic, driving license, atm card & cash to my new wallet. Tapi Ariana kacau.. So I gave her receipts, supaya nda kacau mommy.. But i forgot that her tooth are growing and she puts practically everything inside her mouth. So acara mengorek mulut Ariana untuk mengeluarkan cebisan kertas pun bermula..


My coin purse & card wallet.. Dalam card wallet ni lah semua membership card (mostly shopping punya) & medical card. Temgok rupa wallet tu pun suda gemuk sebab penuh card..


Letak gambar sebelah kaki tanpa motif.. Tapi motif pada kain baju kurung saya chanteq kan?

Today is my last day of working day shift before goimg for Hari Raya leave.. And I managed to wear baju kurung everyday on my dayshift. Menguji kesabaran jugak sebab tiap hari iron baju and menahan hati gergitan sebab banyak baju yang di beli online belum di pakai..

Tata!

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone