Growing up with Ariana

Sejak balik dari bercuti Hari Raya di KK, selepas 2 hari, saya dan Enchek Kedek terus start kerja.

Sepanjang cuti hari tu, Ariana sudah terlampau-lampau rapat dengan kami sebab the whole 24-hours memang tengok muka sesama sendiri. So bila sudah balik Bintulu, Ariana macam tercari-cari jugak bila kami kerja. Paling ketara bila kami balik dari kerja, dia teriak bila nampak muka kami di pintu, then mula kejar kami dengan laju. Maksud kejar di sini ialah, semasa saya menyimpan handbag & pegi bukak tudung di bilik then cuci tangan, baru lah boleh gendong2 dan gomol2 Ariana. Tapi being an impatient little baby, she followed me every where. Sangat kesian.

Dan kebetulan jugak these few days kami ada sibuk sikit. So Ariana pun nda berapa terlayan. Sangat kesian. Kalau di kenang-kenangkan, macam mau nangis pulak.

Tadi, balik dari Engagement Session dengan Boss paling besar di syarikat Encik Kerang, I saw mum in law outside the house. Sedang menjemur baju. So i thought, mungkin Ariana tidur.

Tapi di sebalik sliding door yang tertutup, saya ternampak satu kelibat budak kecik comel kiut pujaan hati saya..

Kasssiiiaaaannnnnn… Terus saya gendong dia and main2 n layan2 dia walaupun pada hakikatnya mata sangat mengantuk sebab tidur sekejap ja lepas night shift.

Esok offday sudah tapi terpaksa pegi Miri for a one day engagement session lagi sama bos. Tapi since that Enchek Kedek & Ariana are coming along, so at least ada Enchek Kedek untuk melayan Ariana sementara saya menghadiri upacara brainstorming bersama bos dan rakan sekerja taulan.

Nadai Tajuk

Yesterday I was happy.. Today, Im almost super duper extravaganza happy.

I managed to finish my 29 elements of competency. Im done with the compiling last night and ready to hand the file to my boss this morning. Syukur Alhamdullillah.

And our boss from Operation side came to my department last night and asked me to do the Level 1 Process Competency, which only consists of 10 elements, which very fortunate for me because Enchek Kedek had already done it. Boleh lah refer-refer.. Keluarga kan.. :)))

At this point, few of my collegue were saying, ‘ tidak payah lah buat..alang-alang..mau kena take over sudah’. I dont know. I cant live with people with this kind of thinking. They should understand that Si Baju Kuning will only take over our current plant, not the whole company. There will still be hope position (astaga..pathetic nya ayat ‘hope’) in other location of our company.

But then, those people were actually worried. Tipulah nda risau. Even I myself worried. But that is part of Qada’ & Qadar. All we can do pray to Allah and at the same time, struggle more.

Macam tipu ja kan entry ni.. Permulaan entry gembira super duper.. Yang akhir-akhir ni ada bunyi sedu sedan pulak.. hehehe..

Anyway, today ialah ‘Penentuan Day’. There will be an engagement session with the big boss regarding the nasib of orang-orang Encik Kerang di Bintulu & Labuan.

I hope the result will be as what i’ve been praying for. Amin….

Kasut

Time kami balik sibu hari tu, Enchek Kedek mengingatkan saya untuk membawa kasut jogging balik KK nanti. Di KK dia mau jogging untuk mengurangkan yang terlebih di dalam badan. Tapi, unfortunately, saya lupa. So teda kasut lah.

Tapi memandangkan keinginan kami untuk jogging sangat kuat, so kami pegi ke Bata di City Mall and cari kasut Power! Then kasut Power ni betul-betul mengimbau masa lalu. Itu lah kasut sukan saya yang pertama di belikan masa masuk sekolah berasrama penuh dulu. Kalau budak sekarang, sudah merasa Nike Adidas Puma.. hehehe

So entry ni mainly to talk about kasut..

Ok, berbalik kepada kasut Power tu.. Power oh bikin pakai main bola jaring tiap kali riadah (i missed this word..bahasa standard budak asrama).. jadi itulah kasut saya sepanjang bersekolah menengah.

Dulu pernah jugak rasa nda puas hati sebab abang selalu di kasi beli kasut Adidas lah.. Nike lah.. Saya pakai Power ja.. Tapi kalau di fikir 34 kali, saya bukannya aktif sukan pun.. Main bola jaring time riadah tu pun sebab mau kasi cukup orang (huhuhu…hehehe..). So ya lah.. Power should be good enough..

Then tiba masa masuk ke Politeknik. Mesti ada kasut jugak untuk di pakai ke bengkel. So sebagai student, jalan ramai-ramai dengan kawan pegi Electra House beli kasut cap apa kah tu.. Lupa suda tapi murah lah.. RM30 ja. Fesyen ala-ala kasut North Star.. Tapi ini mungkin South Star.. Janji ada.. Lagipun berbengkel bukannya bersukan. Tapi mistake nya bila suda start welding, ada lah lubang-lubang di permukaan kasut tu. Come on lah.. What do I aspect from a RM30 punya kasut,kan? :p

Tapi boleh tahan jugak kasut tu.. Tahan selama setahun (2 semester).. Then time industrial Training di Tenom Pangi, pakai duit PTPTN untuk beli kasut yang proper sikit. Kasut PUMA leather warna putih. Gini lah namanya orang yang jarang ada kasut. Tidak tahu membezakan antara kasut yang sesuai untuk di pakai jalan, kerja atau duduk diam2 dalam opis. Sudah lah licin tapak kasut tu. Sangat tidak sesuai untuk di bawak ke site. Then uncle (dad’s bro) bawak pegi beli proper safety shoe untuk turun ke plant. Kalau nda silap, jenama Kingston.. Low cut punya tapi saiz yang di beli besar satu saiz from my normal saiz.. Sebab teda saiz 6.. Oh, at the same time, I bought my very first Adidas shoe jugak.. This time ok sikit banding dgn yang Puma tu. Then kasut Adidas tu di pakai sampailah saya men-join syarikat Encik Kerang.

After the Adidas, birthday saya, Enchek Kedek telah membelikan saya kasut baru. Nike tapi nda sempat pakai sebab kena curi time saya pegi offshore.. Punya sedih.. Damn you pencuri!!

Untuk menggantikan yang sudah di curi tu, beli Adidas lagi tapi pakai duit sendiri. Enchek Kedek nda mau beli ganti rugi untuk kasut tu sebab it doesnt sounds logic. Saya tidak sempat meng-hypnotize Enchek Kedek pasal logic nda logic tu.

Then sampai sekarang saya masih gila beli kasut.. Nda kisahlah kasut kerja kah, sukan kah, shopping kah.. Yang penting beli..

And there’s only two possibilities.. Either I have a lot of money to spend on shoes or its because I am still jakun with shoes..

PS: I bought a rm300 shoe for my wedding. Ada swarvoski crystal on it. Tapi sudah namanya wedding shoe kan.. Maka telah di pakai semasa wedding sahaja.. So maybe it is true that I am a shoe jakun-er.. Nda pernah jumpa kasut ada crystal. Selama ni jumpa gelang crystal ja.. :p

Ariana & friends

When any of my family members or friends asked me whether it is okay for them to gendong Ariana, will she cry? Then I will definately answer, ‘She’ll cry, but you can try’..

Kalau dekat-dekat sikit Ariana sudah tunjuk muka takut, so jangan di teruskan lah. Sesi suai kenal yang proper mesti ada.

Tapi, since raya hari tu, Ariana sudah mula tengok banyak muka and jumpa ramai orang, she improved a lot.


She was chillin with her cousin Inden (yes..saya makcik si Inden..hanya pada pangkat ja lah). Both of them click at first sight. And I was indulging my choco super devil cake during the click moment.


And then, there was Chii, along with her ‘Beno’ metal pendant which happened to be the item-that-Ariana-just-cant-take-her-hands-off and yes, Chii menyusukan Ariana sambil Ariana memegang the metal pendant. Ariana must be like ‘i dont know who she is but i want this thingy’..


And then of course, my bestfriend Kajun came with her BB which Ariana also couldnt take her hands off..

Siapa lagi?


Of course lah nenek nya.. They had spent 3 wonderful days at home while me & Enchek Kedek went out dating.. Hehehe..

Kisah semalam

Mengatasi masalah bayi yang susah untuk tidur malam.

Ada sesiapa yang pernah jumpa buku yang bertajuk macam di atas tu kah?

Ariana bukannya susah tidur, tapi prosedur tidurnya tu panjang betul.

First, mata layu-layu and start jadi cranky. So put her to bed lah. Sedia bantal and selimutnya. Kalau bernasib baik, Ariana terus tidur, kalau kurang bernasib baik, ada prosedur ke dua.

Ariana either akan mula menanduk-nanduk badan kita ataupun kalau mood nya bagus, dia akan main peek-a-boo dengan selimutnya. So time tu kena pujuk lagi Ariana supaya tidur.

Kalau dalam keadaan yang mamai-mamai, Ariana pandai mau pegi bukak baju dia. Bukan bukak semua. Dia kasi keluar satu tangan dari leher baju nya. Terus jadilah baju ala-ala The Flinstones.

Dalam keadaan yang mamai tu jugak Ariana berguling-guling atas katil. Sudah ada kes jatuh katil jugak.

Rengekkan sepanjang proses untuk tidur itu ialah perkara biasa.

Tapi semalam lain sikit prosedur nya.. Macam terlampau panjang. Actually saya dengan tidak di sengajakan terfikir benda yang bukan2 sebab semalam family Enchek Kedek bawak keluar makan unplanned. Time tu kami sudah di kedai roti, so mau nda mau, join ja lah. Lagipun belum makan jugak and dapur belum ada apa-apa yang boleh di asapkan. Venue kazen Enchek Kedek yang pilih.

Sampai ja di tempat makan tu, kasi bangun Ariana sebab dia tertidur dalam kereta. Dia bangun pun dalam keadaan yang blur.

Lepas makan-makan, kami pun balik dalam keadaan hujan yang renyai-renyai.

Then bermula lah episode Ariana berguling+merengek atas katil tapi nda jugak tidur-tidur.

Tiba-tiba rasa macam goosebumps. Sebab tempat kami makan tu, belakangnya ada tanah perkuburan. Terus mula lah pikir yang bukan-bukan. So sebagai mommy yang dalam situasi pemikiran supersticious ni, terus lah membaca al-Fatihah & 3 ayat kul.. Tapi, 2 ayat ja sempat baca, ayat ketiga Ariana berteriak.. !!!!!!

So saya pun teriak jugaklah panggil Enchek Kedek. Tapi makin kuat lah Ariana teriak. Datanglah papa nya & on lampu. Muka Ariana macam blur-blur lagi.

Trus mum in law bawak Ariana keluar bilik. Nda lama lepas tu, Ariana tidur dengan neneknya. Enchek Kedek datang masuk bilik kasi tau Ariana sudah tidur… and ‘mak pun ada baca-baca tadi’..

Orang bilang, kalau baby ni mata dorang telus. Dapat nampak.. Takut pulak ada ‘orang’ yang mengikut balik semalam. Nanti saya mau try lah suruh dorang pulang balik..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Bintulu sudah!

We are back to Bintulu after 12 days of joyfull, happyfull, penatfull and gembirafull @ Kk..

Around 10 am from house and reached Bintulu around 10 pm.. Itupun sebab ada singgah di Kimanis sekejap & singgah Miri for dinner.. Then singgah airport lagi sebab ada baby o-oq.. :p

Ariana sepanjang jalan tidur. Sudah biasa travel jauh-jauh pakai kereta since she was still in my womb. Sampai rumah ja Ariana macam rindu dengan toys nya. Toys yang selama ni dia pandang sebelah mata ja, tiba2 dia boleh pandai mau main.

Selepas kemas apa-apa yang patut, baru terperasan yang gelang that Enchek Kedek bought for me tiada. Either tertinggal di kk atau pun misplaced somewhere. Sedih ni. Sudah angan-angan mau pakai gelang tu, tapi teda pulak. Enchek Kedek pun sedih jugak sebab dia pun cakap gelang tu cantik.. Huhuhu

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Growing Up with Ariana & Avocado Juice

Mula-mula kita cerita dulu pasal avocado juice lah ah..

IMG_1517

Gambar di ambil ketika saya & Enchek Kedek berdating di Tanjung Aru. Saya menghentam avocado juice yang lemak berkrim & sangat sejuk ni dalam keadaan sakit tekak & terbatuk-batuk..

Tengok gambar ja sudah tau kan how creamy the juice was..

IMG_1518 ..and we ordered the biggest size that they got.. of course yang giant size tu lah.. harga pun RM10 ja.. itu pun tu tauke cakap dia terpaksa increase harga to RM10 from RM8 sebab buah avocado habis stock.. Sampai kami habis makan kueh teow goreng pun, paras juice tu masih dalam paras seperti dalam gambar.. Ini pun kami share.. Unlike the avocado juice yang di order di Warisan square tu.. Kecik & mahal.. lepas tu teda rasa.. 2-3 kali hirup ja sudah habis.. Beli juice di sana pun sebab kes mengidam di bulan puasa last year..

Oh, btw si Ariana kami kasi tinggal dengan nenek nya di rumah.. Since that Ariana sudah berkawan dengan semua orang since last night, maka kemarin malam jugaklah Enchek Kedek & Bini Kedek start balik aktiviti perasan-bujang.. hehehe.. Tengok 3D movie di Suria sambil kejakun yang t idak terhingga.. Saya seja yang jakun sebab Enchek Kedek sudah pernah tengok movie 3D di Kuching hari tu.. Bintulu, cepatlah buat cinema yang bertaraf bandar-pengeluar-minyak..

oh, selepas sesi dating di Tanjung Aru, kami pun balik rumah.. Singgah CKS kejap beli makanan Ariana & ubat batuk for me.. ada keinsafan selepas batuk yang pedis di tekak selepas menghirup jus avocado dengan gumbira..

Sampai rumah, saya mengintai Ariana dari tingkap depan.. Dia sedang duduk sebelah kak nibung sambil memegang her redshoe.. When I called her name from the front door, hehehe.. terkejut dengan reaksi Ariana.. She screamed ‘waaah..’ sambil melemparkan kasut merah nya tu sambil berlari (versi merangkak) ke arah pintu depan untuk mendapatkan mommy nya.. hehehe.. Kesiannnn di kasi tinggal.. hehehe..

Oh, avocado juice tadi tu nda habis, so kami tapau balik rumah.. Sedang saya menikmati lagi juice tu, Ariana datang.. I gave her sikit.. She like! She wants more! kasi lagi lah.. konon supaya dia familliar dengan semua jenis makanan instead of her cerelac dengan susu ja.. Tapikan juice tu ada di campur susu manis.. maka gula pun datang berderau (sugar rush) dan tenaga Ariana bertambah.. Macam enjin yang baru di tukar lube oil nya.. lancar ja.. performance pun hebat..

Dalam ke-aktifan Ariana, dia o-oq.. So semasa process mencuci apa-apa yang patut tu di toilet, akibat gula-yang-datang-berderau tu, maka Ariana menari (read: meng-henjut2 kan kakinya..standard lah budak 8 bulan menari).. Kesan daripada un-stoppable excessive movement from Ariana, Enchek Kedek berulang kali tersalah aim air from shower head tu ke seluar saya, bahan kumuh dari Ariana jatuh bergelimpangan di atas lantai toilet, di kaki Ariana & di kaki mommy nya & Ariana still wont stop doing the baby’s booty dance..

Dalam keadaan yang sudah nda keruan tu kan, last-last bukak ja baju Ariana and kasi mandi lagi.. Still, dia tidak berenti menari… Cukuplah dengan mommy nya yang terbatuk-batuk.. Papanya lagi yang malar ja mau kasi mandi mommy nya.. Last-last Ariana nangis sebab di bawak keluar dari toilet dalam keadaan bogel round-round… Kena kasi pakai baju pun nangis.. Adakah patut pakai baju pun kami boleh bergaduh..

So, those are the things that we discovered throughout our parenting journey.. If you’re still single, you might find it as a burden.. If you are expecting, maybe these are the moments that you cant wait to experience it yourself.. and if you are the grandparents, mesti kamurang cakap, ‘hahaha..rasalah..gitu lah kami jaga kamurang time kecik-kecik dulu..’..

hehehe :))))

Sekian, Tata!

Pada 14 Sept yang lalu..

 

IMG_2026

Kazen saya (yang perempuan)punya baby punya majlis mencukur rambut..

IMG_2035

Selepas Majlis Mencukur rambut itu, kami (Enchek Kedek,  Bini Kedek & Ariana) bergegas ke Putatan untuk mengambil Abang kepada Enchek Kedek, Kakak ipar & mum in law dan kemudian terus menghantar mereka ke stesen bas di Inanam. Diorang pigi Semporna by bus @ 1930hrs punya bas. Abang ipar bekeraj di Semporna, so  kakak ipar & mum in law akan menghabiskan cuti mereka di sana. kami sepatutnya pegi. Tapi due to bil henpon yang bikin kasi terkejut tu, kami masih terkejut & decided to stay at home ja. Nda mau pegi spend duit di mana-mana.

 

IMG_2052

Selepas menghantar mereka, kami terus pegi Rampayan pulak. Sebab raya hari tu teda pegi melawat.

IMG_2060 Ariana main gitar

IMG_2063

Lepas tu Ariana kedapatan menyelongkar bakul tempat simpan susu nya.. (Enchek Kedek suruh adjust gambar yang over-exposed ni tapi saya malassss)

Baby Sakit Part 2

Ariana masih sakit lagi hari ni.. She’s loosing weight.. From 8.7kg to 8.5 kg and yesterday sudah 8.1kg..

IMG_1476

IMG_1477

IMG_1478

IMG_1479

Sudah sakit, datang mood nda mau dengan orang lain termasuk dengan Enchek Kedek sekali.. so melekat sama mommy nya ja..

Dalam masa yang sama, gigi depan pulak mau keluar.. Gusi sudah bengkak.. Itu jugaklah menambahkan lagi kesakitan Ariana selain diarrhea.

Tapi, dalam sakit-sakit2 tu, Ariana sudah progressed! Now she can sit by herself.. dalam dia crawl crawl crawl tu, tiba-tiba rasa mau duduk, trus pusing badan & duduk.. hehehe

Orang tua-tua cakap, setiap kali baby mau buat progression, memang akan mengurus badannya..

Kemarin betul-betul tidak bermaya.. Hari ni boleh tepuk-tepuk tangan sambil tengok adik QeiQei merengerk di kasi makan ubat.

Hopefully, hari ni sihat lah Ariana.. Amin….

Baby sakit

Kalau musim raya, orang biasanya akan cenderung untuk terkena cirit birit di sebabkan oleh aktiviti ziarah menziarahi yang di ikuti oleh pemakanan kari rendang yang ekstrem.

Tapi Ariana tidak makan kari rendang ketupat tu semua. Kami cuma menukar jenama susu Ariana dari Nestle ke Enfalac, terus cirit birit. Sudah dua hari. Tadi sudah di bawak jumpa doktor.

Doktor cakap, cow’s milk is for cow, goat’s milk is for goat and elephant’s milk is for elephant. Whenever you started to give your child formula milk, you must be well aware that things like allergies, diarrhea, vomitting are common for them. That is why mother’s milk is the best.

So the doctor adviced us to get a soy based milk for Ariana. We went to CKS and get a small tin of isomil.

Sampai rumah Ariana o-oq lagi.. Masa cuci pakai air tu, she cried loudly. I checked her anus and there were rashes all over the area. Kesian Ariana. Lepas sapu cream and pakai pampers, non-stop lagi nangis.

I calmed her down by let her watch the Hello Kitty video in my phone. After several times, baru lah dia terlelap.

Then I started google-ing for information of baby with diarrhea.

Based on the information that I get, i managed to find the root cause of her diarrhea.

Ariana had cough last week when we were still in Sibu. Babbies doesnt know how to spit-out their mucus, so, when they cough, they swallow back the mucus. As we all are aware of, mucus contains bacteria and virus. Swallowing the mucus means, bringing the bacteria and virus to their digestion system which then causes the diarrhea. Stool from the diarrhea are more acidic than their usual stool and that explains the rashes around her anus area.

Ariana is now sleeping & I hope she will feel better after this. Kecian anak mommy..