I just finished watching my Gossip Girl Season 3 LAST episode and the ending was bikin gergitan..

Chuck was shot by perompaks who tried to steal the engagement ring that he bought for Blair. Ok.. sapa yang nda tengok tidak akan faham.. Besides, kenapa lah si mommy ni sibuk melayan Gossip Girl kan? hehe..

Because I started watching it few years ago, masa baru2 released.. Then terlampau lama pulak ter-stop.. Skrang, sudah ada anak umur 8 bulan, tengok balik lah..

BTW, due to my obsessive to GG, saya termimpi yang si Chuck jadi my boyfriend.. and Enchek Kedek marah.. mimpi yang bukan-bukan ja.. hahaha..

PS : Sekarang geng sama si Wenn, menunggu Season 4.. :)))

Buang bayi lagi…

Kejadian berlaku kira-kira 5.30 petang, 29 ogos 2010. Simpang 3 sebelah Apartment Brunsfield Riverview. Bayi diletakkan dalam beg kertas dan disangkut di papan tanda " Beri Laluan". LINK

 

1

Kejadian buang bayi di Seksyen 13 Shah Alam

2

Bayi yang baru lahir, darah masih fresh, tali pusat pun belum potong.. Di bungkus dalam kain & disimpan dalam beg kertas yang sudah uzur dan di gantung pada papan tanda ‘Beri Laluan’..

4

  Kain & di simpan dalam beg kertas yang sudah uzur..

Source from this FB link

5 Kita tidak sampai-hati tengok keadaan baby ni.. ‘PEMBUANG’ baby ni, SANGAT sampai-hati nya membuang anaknya sendiri..

‘Semoga anak kecil ini di hantar kepada mereka yang bertanggung-jawab dan semoga anak kecil ini membesar menjadi Insan yang berjaya.. Amin..’

Growing up with Ariana

IMG_1283

  • Boleh berdiri asalkan berpaut dengan benda yang stabil
  • Mommy or Papa pegang tangan Ariana sambil bawak dia jalan-jalan
  • Pandai ‘bye-bye’ dengan kadar hayunan tangan yang laju.. kalah polis trafik di roundabout likas..

Ok.. itu saja.. Out of the 5 progression, cuma tiga yang Ariana sudah competent.. Tapi, this is for 9 months punya baby. Ariana started since she was in mid 7th months.. Sekarang baru pegang lesen 8 bulan. How time flies..  Dulu baru 4kg, sekarang sudah 8.6 kg sambil menangis di timbang di Colombia hari tu.. 😛

Other 3 progression yang Ariana suda achieved:

  • Pandai ‘kap-kap udang’ tapi tidak rajin buat.. Nanti mommy ajar Ariana ‘kap-kap mainan di toys world’ then Papa bayar..
  • Sudah pandai tengok dan bercakap dengan orang di Tv.. Hari tu tengok Gossip Girl, ngam2 part si Blair berteriak lepas nightmare.. then Ariana yang kebetulan di depan tv pun berteriak jugak sama..

IMG_1259

  • Pandai tekan ‘off’ button & tutup screen laptop.. Terjadi semasa Papa sibuk main game.. Bagus anak Mommy.. Mommy been doing it since Ariana still in mommy’s womb.. Betul lah orang tua-tua cakap.. Anak dalam kandungan akan ikut perangai mak nya..

IMG_1268 Banyak lagi progression tapi gambar yang tiada…

 

Tata!

Bubur hangus

Sekarang kan Ariana sudah bertukar susu dari susu yang sedap kepada susu yang kurang sedap (tested & proven by me).. Susu baru tu macam pahit sikit..

Then Ariana kan makan Nestle cerelac campur with her formula milk. Hari tu (beberapa hari dulu) saya try, nda sedaaapp…. Kesian… My baby girl makan bubur yang ada rasa pahit-pahit.

So today sudah offday kan, so I had the initiate to cook her homemade porridge.. Since that it is for her dinner (sudah jam 6), so saya masak sikit ja.. setengah genggam beras ja.. Tapi sebab terlampau layap bercerita dengan Ahli jawatan Kuasa Pagar, masuk rumah, bubur sudah menjadi beras goreng..

IMG_1304 Harus menyiram air dengan kadar segera.. kalau tidak, satu dapur bau terbakar..

Akhirnya, Ariana makan biscuit  Rusk ja tadi.. Esok buat bubur baru lagi..

Eh.. Ariana sudah pandai bersilat…

IMG_1287 Ada beran???

Ariana & ketiak binikedek

Isi kandungan entry yang lebih appropriate..(instead of menanya orang pernah muntah hijau kah). Tapi tidak akan ada gambar ketiak sesiapa pun di sini..

Sekarang saya sudah berasa lebih sihat.. Kalau di suruh top-up glycol 15 drum pun boleh.. Selepas sehari MC, dapat berehat dan memakan ubat secara teratur, demam pun beransur pulih..

Sepanjang ke-demam-an tu jugak lah Ariana mau jadi anak kangaroo.. Mau tidur bawah ketiak mommy ja.. Seriously, BAWAH KETIAK! Kalau dorang enchek kedek & mum in law keluar pegi terawikh, mula lah si Ariana panjat memanjat, guling mengguling and bila penat, mula lah merangkak menangis-nangis cari ketiak mommy..

Dalam minggu lepas, kami discover yang Ariana moves to beat.. Memandangkan mommy kasi dengar lagu baby baby baby ohhh ja selalu, so dia menari to that music ja.. Video will be uploaded soon.. Sedang mencari
pengcahayaan yang ngam untuk
penggambaran video clip Ariana menari tu..

Rashes yang extreme di muka Ariana pun sudah beransur pulih.. We went to see the doctor for Ariana’s second appoinment for her rashes tu. Susu masih sama cuma cream yang lebih kuat doktor kasi.. So her face pun makin cantik.. Nda lama lagi raya kan.. hehe..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Tips mengurat lelaki pujaan hati

Sila jangan tertipu dengan tajuk entry.. Sesungguhnya, saya tidak ada tips untuk mengurat jejaka pujaan hati.. Tapi untuk tips mengurat wanita pujaan hati, sila tanya Enchek Kedek macam mana dia meng-urat saya.. *muntah hijau beramai-ramai di alu-alukan..

Eh, kamu pernah muntah hijau kah? Saya pernah time pregnant dulu.. First stage ialah muntah makanan, second stage muntah lendir2, third stage muntah kuning then fourth stage muntah hijau..

Berbalik kepada isi sebenar entry.. Memang tiada tips pun.. :p

Tata!

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Saya Demam

Semalam pergi klinik lagi to extend my MC.. Enchek Kedek cakap badan saya panas lagi and better ambik MC lagi satu hari.. dan saya melebih-lebihkan lagi isi-isi penting dengan meng-excuse-kan diri dari berpuasa pada hari ini supaya dapat memakan ubat ngam pada timing nya.. and ya, demam saya sudah beransur pulih.. cuma mentarik hingus ja lah sekarang ni..

Sepanjang hari baring depan tv.. layan Gossip Girl Season 3 lagi.. oh ya, malam semalam I slept in the living room.. nda tahan aircond dalam bilik.. kering hidung & pedih.. tidur di luar pulak macam tidur-tidur ayam ja.. balik-balik mulut rasa pahit sebab ubat.. last-last, pegi dapur ambik milo satu kotak standby tepi tilam.. asal terbangun sebab mulut pahit, minum sesedut milo..

Due to my high temperature kemarin (high lah kali..), Enchek Kedek suruh saya duduk bawah shower lama-lama.. and I did..

Ok.. Entry ni sebenarnya mau cerita pasal demam ja.. Oleh sebab demam sudah beransur pulih, esok boleh kerja sudah lah.. yaaa.. puasa jugak…!

Yummy cake

Due to ke-tidak-sihat-an pada hari off yang lepas (ruginya offday nda sihat), kek lapis yang sepatutnya ada at least 2, menjadi satu saja. Gambar kek tiada di ambil.. Tapi sudah memberi sebahagian kecil kepada Cinoi untuk dia merasa.

Memandangkan this coming offday tidak jadi balik Sibu sebab Enchek Kedek overtime, saya akan berusaha membuat at least satu kek sehari.. Waseh.. Bunyi yang sungguh berkesungguhan..

Tapi saya cuma ada 3 resepi kek lapis.. Sekarang menunggu resepi dari Keyya.. Siapa yang ada resepi kek lapis, jangan lah segan silu memberi kepada saya sebab saya bikin bukan untuk bisnes.. Enchek Kedek tidak suruh. Mungkin sebab lapisan kek saya tidak cantik. Saya pun rasa begitu jugak.

Kemarin ada mencari buku resepi kek lapis tapi kebanyakkan nya resepi kek lapis yang corak-corak tu.. Bukan tertumpu kepada rasa ja. So tidak jadi beli. Then, masa mencari buku resepi tu, imagination saya beyond the limit.. Mau buat kek lapis perisa choco+cheese.. Ingat ini Secret Recipe kah?

Ok.. Sekarang sudah lapar sambil imagine Secret recipe punya choco cheese brownies..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Semalam, jam 11 pegi Colombia Asia.. Masuk emergency ward.. Bukan sakit teruk pun.. Demam ja.. Tapi demam men-take over my nite semalam..

Time sungkai makan bubur ayam with lots of halia.. Dengan harapan dapat panaskan badan.. After that telan panadol 2 biji and pakai cool-fever, which Ariana sangat gergitan mau cabut dari forehead mommy nya..

Lepas tu layan Gossip Girl season 3, sambil Ariana tidur di sisi.. Time tu masih ok.. Tapi macam start2 suda pening balik.. Check cool fever on my forehead tu, kering suda.. Tinggal part yang di tengah ja masih ada gel nya..kiri kanan atas bawah sudah kering.. Dasyat jugak..

Then bawak Ariana pindah bilik dan pujuk diri untuk tidur.. Ok, time tu sakit kepala berdenyut-denyut. Badan pun rasa sakit-sakit. Enchek Kedek & mum in law pegi terawikh n nda bawak handphone. Jam 10 baru balik.. Enchek kedek makan kejap then kami pun pecut pegi colombia.

One thing about my demam is, di rumah punyalah lemas.. Sekali dalam kereta macam tiba-tiba sihat.. Jumpa doktor, suhu badan pun 36.8 ja..

Balik rumah, hentam makan soto ayam.. Lepas tu makan buah orange sebab mau ambik vitamin c nya to cure my flu..

Sahur seperti biasa.. Tapi lepas sahur tidak seperti biasa.. Muntah 2 kali.. Abis keluar oreo..

Then pagi mau muntah lagi tapi
perut kosong..

So yaaa.. Hari ni tidak puasa.. Makan ubat, rehat cukup supaya esok dapat kerja dengan bagus..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone