Mysterious Scar


Hari tu, time kerja malam, dalam jam 1 pagi terpaksa pegi office tingkat atas untuk pakai photostat machine..

Tingkat atas ni, sunyi dan suram sebab teda orang yang kerja malam..

Saya yang memang lengkap dengan pakej penakut, tried to call Enchek Kedek few times. Kononnya ada kawan bercakap time pegi tingkat atas tu supaya suara atau bunyi yang aneh saya tidak akan dengar.. Tapu Enchek Kedek tidak menjawab phone, so terpaksa jugak naik atas sunyi2..

Tapi sekejap ja sebab rupanya machine photostat tu mesti di re-start and I dont know where is the restart button. Time tu, kalau ada orang tanya siapa nama saya pun mungkin saya lupa jugak sebab dalam keadaan takut.

Saya takut bukannya sebab apa.. Auxiliarry police di plant ni pernah dengar bunyi kerusi di tarik tengah2 malam di dalam office yang berkunci (dan office tu dulu di huni oleh my collegue yang passed away suddenly akibat stroke in a hotel room and only after 1 day baru kena jumpa).. Sebab tu saya takut..

Oh, back to the so-called mysterious scar.. Scar tu saya dapat just after saya kembali ke control room due to tidak-tau-mana-re-start-button-photostate-machibe.. Sampai ccr ja, rasa pedih2, and tengok di tangan ada scar yang masih fresh n berdarah.. Sebab tu namanya mysterious.. I told my mum in law, then dia jawab ‘ada lah tu..’ sambil senyum2.. Huhuhu

Teringat jugak satu lagi kes.. Tapi happened to one of my friend.. Lelaki lah.. Dia tidur malam & mimpi kakak-perempuan-baju-putih-rambut-panjang-mengurai.. Bila dia terbangun, ada mysterious scar di lehernya yang agak besar & panjang..

Cerita macam ni lebih afdal di baca time siang..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Ada orang kan, sangat tidak mau KALAH dengan saya, maka dia berabis habisan membuat statement yang tidak logic hanya supaya dia MENANG SIKIT dari saya..

Tapi saya tidak tau macam mana mau approach orang tu and memahamkan dia bahawa saya langsung tidak pernah mengadakan pertandingan menang kalah.. Malah, untuk memahamkan dia bahawa saya tidak peduli langsung pun agak sukar ..

Kesian dia..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Malam Sabtu

Malam ni malam sabtu.. Semua orang bersuka ria bersama kawan-kawan..

Malam ni malam sabtu.. Ada orang yang membuat movie marathon sampai jam 2 pagi..

Malam ni malam sabtu.. Ada orang yang melayan midnight movie..

Malam ni malam sabtu.. Ada Imam Muda final kan?

Malam ni malam sabtu.. Semua orang boleh tidur lambat sebab esok cuti , boleh bangun lambat..

Malam ni malam Sabtu.. Saya suda baring di katil, ready untuk tidur sebab esok kerja..

Malam ni malam sabtu kah atau malam ahad?

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Anak-anak Smokie


Surti (brown) & Tejo (grey).. Saya menukarkan nama mereka lagi kepada Tigress & Velcro srbab hard to remember which one us which.. Tigress sebab dia macam harimau betina & Velcro sebab, pantang jumpa kami, mau melekat ja di kaki which sometimes bikin panas..

Ok..kisah dua ekor kucing ni.. Mungkin sebab rumah kami corner, jadi haba tu lebih sikit banding rumah lain yang redup2 sikit sebab ada rumah d kiri & kanan.. Maka, mereka sebagai kucing bulu tebal tapi bermain di luar rumah, of course kepanasan.. Asal tengahari ja, lidah terkeluar sudah macam anjing..

So, si Smokie (mummy mereka), yang sudah pandai melompat pagar, selalu lompat ke rumah sebelah tiap kali kepanasan & tidur di bawah kereta Encik Wan..

Jadi anak 2 ekor ni, belum pandai lompat pagar.. So their other alternative to go to the next door and join sekaki Smokie tidur bawah kereta ialah, ikut pagar depan, melintas longkang besar and masuk ke rumah sebelah ikut pagar depan..

Saya rasa kelucu-an..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Tadi after dinner saya & Enchek Kedek pergi ke New World untuk mencari pendrive.. Bukannya sebab saya teda pendrive…ada.. Tapi tu lah.. Mau di cari betul2.. Selama ni pakai external hd ja tapi mcm bulky pulak mau di bawa ke sana sini (rumah-office-rumah) lagipun semangat mau membuat competency, jadi harus ada pendrive.. Tapi alasan di atas ni semua nda boleh pakai.. Baiklah.. Terus terang saya mau ada pendrive baru..hehehe


Tiga kedai computer kami masuk sebab ada 3 buah kedai computer ja d new world.. Misi ialah mencari pendrive yang terchomel.. So kira pendrive HP ni mendapat tempat pertama dalam pertandingan terchomel lah.. Sanrio ada jual pendrive Hello Kitty yang chomel tapi harga dalam $30 for 2gb..

Then saya jumpa ini..


Jalan-jalan tadi nda seberapa best sebab berjalan dalam keadaan hidung sakit sebab terlampau sejuk & gigi sakit..di ikuti oleh Enchek Kedek yang tidak seberapa pendiam tadi.. Kejap cerita mau modify kereta cantik2.. Kejap mau buat kereta ala beliau-beliau.. Then tiba-tiba mau diamantle semua part dalaman laptop sebab dia mau kasi bersih habuk2 semua.. Jauh imagination dia, tapi pokok avocado belum jugak tertanam..hehehe..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Gadis ayu bertudung

Sebenarnya tiada idea mau blog pasal apa.. Sebab aktiviti hari ni ialah mencuci kain secara 2 trip.. Setengah hari jemur kain Ariana.. dan setengah hari lagi jemur kain kami.. harap-harap panas sampai ke petang supaya lepas ni dapat bercucuk tanam menanam pokok avocado kami di belakang rumah..

Awal pagi tadi pegi breakfast di Alia.. kali ni, berjaya men-set-up pertemuan dengan Cinoi sebab kebetulan dia berada di office nya pagi tu..

Then di rumah, rehat2 sambil layan Ariana lah.. Oh.. Ariana kacau tudung-tudung saya yang baru di angkat dari ampaian.. Sebagai denda..

IMG_0982 Jadi model tudung untuk mommy~

IMG_0978

Baby with the Green Scarf

IMG_0986

Ini dengan tudung dalam @ inner.. baru lepas kena tarik pacifier..

IMG_0991

Boleh buat cover novel cinta.. Tapi ada pacifier..

IMG_0993

Akhirnya Ariana memberikan satu senyuman…

Penat ok mau menyuruh dia senyum.. Mata balik-balik tengok at t he remote control.. One thing about her is, she is more attracted to the remote control.. When we removed one of the remote controls’ batteries, she refused to play with it.. Macam tau-tau ja..

PS: Oleh kerana terbiasa berpuasa, saya lupa hari ni saya boleh makan sesuka-hati.. And sometims di tempat kerja pun, time  shift malam, lupa boleh mkan.. tahan-tahan lapar kunun.. tapi bagus lah.. hehehe

Growing up with Ariana

Today is my second day off.. Had my sahur quiet late around 4.30 am.. the 4.30 am alarm was the last alarm.. I set my phone to three alarms.. 3.30 am, 4 am & 4.20 am.. Yes.. I am well aware of the SNOOZE button.. But I usually STOP the alarm instead of to SNOOZE it.. To keep me on track, today is my 24th day of ganti puasa.. 5 more days to go yeaah..

By the way, I woke kinda early today.. After sahur, I transfered Ariana from her babycot to our bed.. And she woke up very early.. She played around.. Me & her Papa as the barrier, so she can only play between me & Enchek Kedek.. At that stage, I have to sabar dengan banyak.. She crawl on my body.. her feet kicking my stomach & sometimes, my face.. but the hardest was, when she tried to climb the headboard, and due to the instability of her body, she fell with her butt right on my face.. You dont wanna know the fresh smell of baby’s diapers in the morning.. I think she gets tired, and tried to sumbat me with her pacifier.. Then I woke up..

Today, our 2 kitties (minus Smokie..ntah mana dia menghilang) was lepak-ing inside the house..

IMG_0941To cut the story short, dua ekor kucing lari lintang pukang.. Ariana belum buat apa-apa lagi time tu..

And I bought duckies for her today.. Her bath-time companion.. hehehe..

IMG_0942 I can smell something ‘fresh’ from Ariana diapers now.. emm.. BYE!

Saya dan Kain

Hari ni entry cerita sedikit pasal naluri keibu-an saya yang terkini.. (tiap bulan update baru)

Versi bulan ini ialah, dari hari tu lagi saya mau membuat tampung seribu untuk Ariana.. Tampung seribu is a selimut yang macam patchwork tu.. Ariana sudah ada, nenek bikinkan.. Kononnya saya jugak mau bikinkan.. tapi setelah di pertimbangkan, nda jadilah.. kalai Ariana umur setahun, belum tentu selimut tu siap..

So I go for another lighter option.. iaitu membuat sarung bantal untuk bantal-bantal Ariana…

IMG_0932

Cubaan yang pertama which is not bad (pada pandangan mata saya)..

IMG_0933

  Bantal besar & bantal kecik

IMG_0934

Ada tag lagi.. Made with LoVe~

Kainnya pun boleh tahan cute kan.. Beli di Daesim Sibu last week.. murah ja..Rm3.90 semeter.. Kira design kain ni seangkatan dengan design-design kain yang jual online tu lah..

Oh.. kedai-kedai kain Daesim tu macam best pulak.. Sebab ada jual kain khas untuk buat bedsheet.. Design pun cute-cute.. ada design Twin Star lagi.. Kiki & Lala.. kalau buat bedsheet tu, mesti mimpi main-main di awan.. Macam jakun pula jumpa kain untuk bedsheet.. Mungkin memang lama sudah ada jual cuma this is my first time terjumpa dengan benda sehebat itu?.. Kalau ada sewing machine, boleh sudah main jahit-jahit..

Oh..  di samping itu, saya jugak membeli kain-kain cotton chomel online.. bukan yang untuk buat baju.. tapi yang untuk craft punya.. Bukan saya ni seorang yang kreatif.. Saya cuma suka beli kain-kain comel tu and tengok tiap hari and fikir mau di buat apa dengan kain tu.. Sampai sekarang kain tu belum menjadi apa-apa lagi..

Cerita pasal kain & craft, sila lihat gambar di bawah ini..

IMG_0927

Saya ada wallet baru.. Handmade punya.. Of course bukan saya yang bikin lah..

IMG_0928 Kain pilih sendiri..

IMG_0930

Only one compartment untuk simpan duit.. Tapi seberapa tebal pun, tidak menggangu kerja snap button itu untuk menutup wallet tu daripada ternganga seperti my previous Roxy.. sampai kena kutuk oleh Enchek Kedek kenapa wallet nda pandai tutup.. Amat sesuai untuk di gunakan oleh saya semasa kedatangan hari gaji di mana dompet akan menjadi penuh tapi cuma sebagai transit kerana selepas itu dompet akan nipis semula.. 😛

Coming soon, is passport holder..

Thanx tu kak As for the very chanteq punya wallet..

Sila jangan segan-segan menekan link itu..

Growing Up With Ariana

Tiap hari saya suka paksa Ariana secara lembut untuk senyum dan ketawa..

Bila Ariana sudah start ketawa, saya jadi addicted and memanjangkan lagi duration untuk membuat Ariana ketawa.. Biasanya bila sudah kena detect oleh mum in law, dia akan tegur.. Sebab pernah kes orang yang menggeletek anaknya sampai ketawa, lemas dan meninggal.. Tapi saya tidak geletek, saya cuma buat muka lucu dan membuat excessive movement yang boleh membuat Ariana ketawa..

Saya jugak suka mengambil gambar Ariana secara solo atau secara duet bersama saya.. Kalau secara solo,


..picture turns out to be chanteq!

Tapi kalau secara duet,


Banyak gegaran (sebab Ariana merayap ke depan mau menangkap phone)

..atau..


Mommy nda masuk frame..

Tapi, tiap kali mommy mau menggambar Ariana, time tu jugak dia aktif bergerak.. which in the end..


Dapat menggambar kemontokkan Ariana ja..


Tapi comelkan gambar punggung baby yang montok dengan pampers..

Saya sekarang di dalam dilema dalam pemilihan untuk membeli kasut untuk Ariana.. Bukan apa, dia nda pandai pakai kasut.. Di bengkokkan hujung jari dia, so kasut nda dapat masuk.. Pemilihan saiz pun susah jugak.. Ariana sepatutnya pakai saiz 2, tapi sebab dia bengkokkan jari kaki nya, so kasut nda muat.. Tapi kalau kasi pakai saiz 3 pulak, over besar.. Tu lah dia selalu berkaki ayam ja kalau jalan..

Kalau mau jalan, mommy baru pakai tudung and siap-siap bekal susu Ariana, dia sudah nangis meraung-raung sambil air mata bercucuran.. Tau-tau ja mommy mau jalan and nda mau kena tinggal.. Kalau Papa siap2 mau jalan, dia buat muka relax ja..

Tadi petang sama jugak.. Orang baru siapkan susu nya, sudah nangis.. Bila papa nya ambik dari nenek nya, automatic stop nangis and senyum2 sama neneknya sebab neneknya tinggal nda mau ikut sebab layan hindustan..

Tapi kalau pegi kerja, tau pulak dia nda boleh ikut.. Nda jugak nangis.. Nda tau jugak macam mana Ariana boleh differentiate between mommy jalan2 dengan mommy pergi keja.. Sebab mommy teda uniform to work & mommy always wore jeans to work.. Sama dressing macam pegi jalan-jalan..

Harap-harap doa mommy supaya Ariana menjadi anak yang pintar tu di makbulkan.. Amin..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone