Project pagi Isnin

Bahan-bahannya:


Cheap phone casing…


Phone stickers/jewels or whatever you call it..

Hasilnya?????

Tadaaaaaaaa~


Yes… I know.. Very kebudakkan and very gurly and very kawaiiiii… Hehehe.. Biarlah.. I like it and so I did it..

Tapi susah sikit mo pegang sebab bonjolan2 bunga2 tu.. Tapi orang bilang demi cantik, ku teruskan jua… Sama jugak sebab mi nampak bergaya, sangguo pakai heels 4 inci..

Baiklah.. Itu saja buat kali ini.. Mungkin malam nanti ada update. Lagi pun im off to tidur because malam ni kerja nite shift..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Semalam macam mimpi

I was soo extremely tired and hungry after we got back from work yesterday..

After mandi & solat, went to the kitchen and do some simple cooking just for the sake of mengisi perut..

After dinner, I sat in front of the laptop, downloading new software when Ariana started crying.. so I brought her inside the room and play with her for awhile until she started to cry again.. Mum-in-law came to take Ariana outside while me instantly lie down until I fell asleep.. In my mind was the software that I was downloading and the quiet heavy headache that I was having.

While we were sleeping, I forgot whether it is me who hug Enchek Kedek or was it him but all I remeber was him saying ‘Panas nya badan kitak..’ and ‘kitak sik maok ambik MC kah esok?..panas tok’.. then the next thing I know was Enchek Kedek woke me up at 2.30 in the morning asking me to telan 2 biji panadol..

Tapi rasanya macam mimpi ja.. Until this morning Enchek Kedek kasi ingat, ‘kitak makan panadol kol 2 pagi tadik..’..

So yeah.. I am officially terjangkit demam from Enchek Kedek..

But the funny thing was, I kept on thinking that the bolster that I hug was Ariana.. balik2 ni di tenung ja bolster tu, then check dalam baby cot.. then sempat mintak henpon lagi tengah2 malam sama Enchek Kedek.. mungkin terlampau panas badan sampai menghasilkan halusinasi..

Btw, I cant take or even get any MC due to orang cuti Gawai so not enough man power..

luv my apps..

Yesterday berjaya meng-download beberapa apps (sampai penuh satu screen) dengan jayanya.. semestinya yang free lah.. Enchek Kedek cakap, kalau mau downlaod apps yang memang betul2 i’m going to use, kalau bayar pun nda pa lah.. so, hehehe.. ok ok.. mari kita cerita pasal apps yang saya telah download..

berjaya buat print screen terus buat entry blog..

Yang first sekali tu BlogPress.. untuk ber-blogging di mana sahaja seperti dalam Sing Kwong, sambil kasi nenen Maisara (tapi dai pandai pegang botol sendiri, which makes me lebih senang mem-blog), dalam kereta sementara tunggu Enchek Kedek cucuk duit dari dinding ajaib, on the way pegi kerja (kalau line tepon mengizinkan) dan sementara menunggu incoming shift datang supaya boleh handover and balik rumah..

Juga berbaloi everytime balik Sibu or pegi Miri di mana teda connection internet..

Yang ini ialah Chart Map.. yang ada icon smiley face tu.. so kalau hantar sms, boleh lah buat dramatic sikit denagn menambahkan icon-icon tu.. kalau search di Apps store, search for Emoji.. harganya US$0.99 ja..

Ini apps Photo Sticker.. macam di booth-booth photo sticker jugak.. cuma ini harganya US$2.99.. tapi BERBALOI.. sebab boleh buat banyak2 photo sticker yang kiut-kiut.. photo frame, stamp, hearts, star and macam-macam lagi.. mau lukis sendiri pun boleh (..kalau kreatif)

Last but certainly not least (sebab nanti ada banyakk lagi mo downlaod) is the 3 Apps.. search for THINGS di apps store, then keluarlah benda-benda ni semua.. carik yang free lah macam ni.. ada calendar, grocery list, to do list.. memanglah iphone ada sediakan calendar & to do list nya sendiri.. tapi yang ini lebih colourfull & cute.. enough said.. 😛 and its FREEEEEE~

BTW, sekarang ni saya nda dapat sudah baut ringtone pakai iTunes sebab newer version yang di download oleh Enchek Kedek ada kekurangan.. so buat masa ni pakai ringtone bunyi fon rumah ja lah.. semalam sudah install software utk baut ringtone iphone tapi tertidur time menunggu installation tu.. malam ni lah try lagi, kalau nda tertidur lah.. demam bah~

Dapat lagi..yeayy..

Click-click iklan nuffnang dalam blog kawan… Then ngam2 iklan CibaVision.. Isi the form for free sample.. & wallllaaaaah… Sampai depan pintu..


Received it on Friday .. Tengok sampul ja suda tau.. Hehehe


They sent me 3 pairs of daily colour contact lense.. I requested for the one with degree..


And it is actually a coloured contact lense.. Lama suda nda pakai coloured one since Enchek Kedek cakap that my eyes look like mata biawak sakit…

Nanti lah lain hari baru pakai.. Sekarang ni masih mau menesuaikan diri selepas bercuti selama 6 hari.. Cheeeh… Baru 6 hari sudah terumbang-ambing bangun pagi bersiap pergi kerja..

Anyway, thank you Ciba Vision for the free sample.. And also thank you for the 30% off voucher.. Nda tau lah dapat kah tidak pakai di sini..

– Posted using BlogPress from binikedek’s iPhone

Baby mamam..

Ariana sudah 5 bulan 5 hari.. Feeding Ariana with solid food are the thing that I really looking forward to.. but, Kerajaan Malaysia menyarankan baby di beri susu ibu/formula for 6 months at least, then baru proceed with solid foods.. Even WHO juga recommended no solid food for the first 6 months.

Kalau zaman dulu-dulu, doktor sarankan baby start makan solid food dari umur 4 bulan.. means, masuk ja 4 bulan, terus makan.. kalau zaman-zaman yang lebih dulu lagi, dalam umur 6 minggu pun suda kena suruh makan.. but nowadays, di sarankan at least 6 months.. and YES.. zaman dulu dengan zaman sekarang tidak sama..

Teknologi zaman dulu, beza dari zaman kita sekarang.. doktor2 sekarang managed to found out perkara-perkara yang dulu belum di ketahui tapi sekarang sudah berjaya di bongkar..

As Mommy Lyna described it, kita dulu ambik UPSR.. budak sekarang pun ambik UPSR jugak.. tapi kenapa soalan kita dulu tidak sama dengan soalan budak UPSR sekarang?

Kalau binikedek punya quote pulak, ‘dulu pakai aircond biasa, sekarang mesti pakai aircond yang ada inverter(lebih moden lah kiranya & saves electricity)..sebab apa?.. sebab benefit yang kita dapat dari aircond yang ada inverter lebih thumbs up dari aircond biasa’..

These days, most experts agree that you shouldn’t be looking at introducing solids until baby is at least 6 months old. And there are good reasons for this …

  • Very young babies have poor control of their throat and tongue muscles. This makes swallowing difficult and can cause choking or gagging.
  • The tongue thrust reflex is still strong and can make solid feeding difficult.
  • The risk of allergies increases if baby’s first foods are introduced too soon.
  • Early feeding can cause obesity. <- BIG NO NO!!!!

Source from link..

Besides that, we should also consider the ‘sign’ that your baby gave.. whether she is ready for food yet or not..

click to enlarge

Jadi, there are reasons why baby should start eating at least at the age of 6 months.. and kalau si Ariana sudah tunjukkan ciri-ciri mau makan tu sebelum 6 bulan pun, saya sendiri kasi makan dia.. Bukannya selepas jam berdetik ke saat pertama selepas jam 12 malam in her bornday baru mau kasi makan..

Ariana, from what I see, still have no respon to food.. we tried to give her honey the other day but she spit it out.. she havent gave any ‘i want to eat solid food, mommy’ sign yet.. she still nenen every 2 hours with 4 oz of formula milk.. and sometimes during night, memang langsung tidak bangun sampai pagi unless she sleeps very early like 6-7pm, midnight memang dia akan bangun..

So, just wait and see.. no rush.. I prepared all the feeding utencils already.. dan semuanya kiut-kiut belaka.. hehehe

bukan senang mau dapat iphone

We went to Miri last Tuesday for a 4 days course.. Enchek Kedek ja yang course.. me & Ariana pergi ber-enjoy…
Since dalam kereta, odw to Miri, kami dua sudah berbincang and last-last memberi kata sepakat bahawa I can buy my own iPhone.. yeaayy..
Before this, Enchek Kedek let me use his iphone walaupun saya sudah puas buat-buat muka malu-malu mau ambil iphone nya.. hehe.. bukan apa.. kesain jugak sama laki.. punya lah beberapa purnama dia termimpi-mimpikan dan ter-igau-igaukan untuk memakai iphone, sekali sudah pakai, dia kasi bini nya pulak pakai.. not fair kan?? not fair kan?? tapi saya ambik jugak iphone nya and pakai.. huahuahau..
So, on his first day course, pagi-pagi dia sms, asked me to fetch him at SMTC during lunch so boleh pigi Digi center beli phone.. Selepas me & Ariana ber huhuhu hahaha hehehe uwaaaaaa (penutupnya Ariana mennagis) di Toys World, kami pun proceed to SMTC.. Ariana tidur ja dalam kereta.. goodgirl..
Tapi due to jarak from SMTC to town & timing yang nda berapa ngam, we took about half an hour to reach to Digi Center.. supposed to have lunch with Maslyn dulu.. sekali tengok, lupa bawak susu Ariana.. So sebelum dia mengamuk, kami pun balik ke hotel ambik susu nya dulu.. Then baru ke Digi.. lepas huha huha di Digi Center, ter-heheheeee sebab sudah dapat iphone.. senyum2 sendiri di back seat tanpa menyedari Enchek Kedek mengintai dari back mirror.. cissss..
On the way pegi hantar Enchek Kedek balik ke SMTC, orang Digi call sebab mau bagi simcard baru.. so me & Ariana pun pegi lah lagi ke Digi Center.. sudah dapat simcard baru, masuk kereta terus tukar sebab the old simcard teda fungsi suda.. First person I called using my telepon baru tu was Enchek Kedek.. tapi menyedihkan pulak sebab he said, bukan my number yang tertera di screen henpon nya.. aduuh.. terpaksa masuk balik ke Digi.. huha huha lagi.. rupanya that different number was just a stand in number sementara they work on my current number.. after few minutes, balik ke number asal..
Malam tu, terus suruh Enchek Kedek set up apa-apa yang patut di my new phone.. saya sibuk jaga anak.. biar laki ja yang buat.. 😛
But since that nite jugak lah, tiap kali orang call, mesti complaint nda dapat dengar my voice.. the next day, bertambah bikin panas hati lagi sebab the same problem masih ada.. Dad said macam ada bunyi-bunyi ombak di background.. Enchek Kedek pulak cakap macam I’m in a tank/tangki.. Jadi, my earlier plan to go to Bai’s house for the babbies photography session was on hold sebab kena pegi Digi lagi.. and Ariana pun famous di Digi center.. abis semau orang di bawak senyum.. tangan pandai mau menangkap apa yang orang duduk sebelah baca..
Di Digi Center, huha huha huhaaaaaaa lagi dengan lebih panjang, last-last, they gave me a new set.. iPhone punya terms & condition memang macam tu, rosak/problem memang kena ganti dengan baru.. Kalau BB, my friend Jack was using BB Storm.. bila rosak, kena repair under warranty.. tapi kes si Jack ni memang hopeless.. so he bought another BB Bold.. tapi each phone ada pros & cons nya.. and since that Im comfortable with iphone, sejak puas mengambil takhta menjadi pengguna tegar iphone Enchek Kedek, maka iphone it is..
Oh ya.. Tuan-tuan dan Puan-puan.. say tidak banyak duit macam Enchek Kedek.. beli cash set iphone tu terus.. saya beli Digi iPlan punya.. that is everymonth i pay RM138 for the bill for 2 years.. Total lebih kurang Rm3312 lah.. What’s so great about this Digi iPlan??.. well, the RM3312 itu cuma the bills for 2 years.. the phone kira macam I get it for free lah as long as I use it for 2 years.. ala.. macam broadband time zaman-zaman mula2 di kasi keluar dulu.. dpat free broadband, tapi contract for 1-2 years..
Oh.. since that Digi replace me with a new set, maka semua number-number dalam phonebook pun automatic masih stay di phone yang ada bunyi ombak tu.. and time tu mau pegi ke rumah Bai.. fikir punya fikir, saya meng-gigih-kan diri men-download apps for facebook.. siap downlaod, bukak chat fb, carik bai.. nasib kitak nang 24hrs online.. hehehe..
Kesimpulannya, bukannya senang mau dapat iPhone.. not about the $.. but its about the berapa kali mengulang-alikkan diri ke Digi center tu.. huh..

Enchek Kedek tanya, ‘apa perasaan kitak bila tauk phone kitak rosak hari ya?’..

So I answered, ‘Dalam berapa ratus ribu phone yang di keluar kan, and dalam berapa ratus ribu orang yang membelinya, kenapa mesti kamek yang dapat iphone rosak ya???’

Kejakunan saya membeli iphone boleh di ignore kan.. saya jakun sebab bukan selalu dapat beli barang best macam ni..

By the way, my previous phone, Nokia Music Express tu, Enchek Kedek yang pakai when I was using his iPhone.. tapi oleh kerana dia terbiasa dengan good service yang di kasi oleh iphone, so dia mengeluh yang Nokai tu super slow dan tidak semena-mena, suatu hari time kami tengah makan malam, ada orang kol Enchek Kedek.. after he hung up, he told me that his friend ada depan rumah sudah.. datang mau beli phone Nokia tu.. Tersangat short notice kan.. teda perbincangan, terus jual henpon orang.. huhuhu.. saya hanya mampu tergamam.. nda sempat mau reminisce satu malam jasa-jasa si Nokia.. tapi nda pa lah..

Thank You Enchek Kedek for the white iPhone.. i Like.. eventho kitak cakap warna putih ya GAY, tapi kamek bukan lelaki.. so no effect on me lah..

Jom pegi ke www.ultra-case.com untuk bersama-sama terliur melihat casing-casing iphone yang hot-hot belaka..

Ber-hari Isnin di rumah

DSC06762 Hello…. Selamat Hari Isnin.. Hari ni saya masih cuti.. hehe.. Esok pulak meneruskan 4 hari off-day.. syok nyaaa..

Macam biasalah.. sepanjang hari dengan si Ariana ja.. and si Ariana pun dengan mommy nya ja.. nasib time mommy nya menjemur kain dai nda ikut..

Hari ni, parcel yang di tunggu-tunggu sudah sampai..

DSC06771 From Jaja ..

DSC06772

From Celine ..

Ok.. BYE..

hehehe.. 😛

Posmen call sebelum mau datang tadi sebab dia sudah jerak sebab pernah banyak kali sudah datang rumah tapi teda orang.. so this time dia call dulu.. siap bagi arahan, ‘You jangan pegi mana-mana dulu ya.. 15minit saya sampai hantar barang’..

Lepas posmen sampai hantar barang, diam-diam bukak the parcel sebab takut Ariana terbangun.. kan dia tuh kalau tidur, sensitip betul telinga..

Ok.. isi dalam parcel from Celine:

DSC06776                       DSC06777

POOH Plush toy with Rattle.. kasi shake-shake maka  ber-rattle-rattle lah si po-oh. and the fur memang sesuai betul for babbies.. macam towel tapi very soft.. the other picture is a leg warmer.. dalam web kalernya cantik, sekali sampai nda berapa.. but still I Like.. Ariana also Like.. kalau Ariana dont like, I’ll use it as arm socks everytime driving time panas.. tapi v-kool sudah ada.. nanti Enchek Kedek sedih sebab saya tidak percaya akan keupayaan v-kool nya..

DSC06778 DSC06780

Linda-Linda enviro-back.. Boleh bawak pegi shopping.. namanya jugak mau mengurangkan penggunaan plastic kan.. design kalerful yang cantek.. boleh jugak isi Ariana’s diapers and botol nenen in case malas mau guna her gin&jacqie baby bag..

DSC06781 DSC06783 DSC06782

JollyBaby Blankie… very very cute.. thats why I closed my eyes sambil clicking the ‘Add to cart’ button in Celine’s website.. 😛

And thanks to her efficiency, she managed to post this item on the same day I ordered i.e Saturday.. and the item made it in timee.. esok kan pegi Miri.. nanti tiada orang di rumah.. tension lagi kepala posmen tu nanti..

              DSC06792 DSC06809  DSC06805

..and she like it.. ber-blankie while watchin berita sama mommy..

DSC06774

Item purchased from jajakraf.. Actually baru mau start bermain-main dengan felt craft.. do visit her web sebab banyak hasil-hasil Jaja yang cute-cute..

Im thinking of making a blanket for Ariana.. blanket lagi.. hehehe.. try try ja.. so, ini lah my so-called new hobby.. will try to work on something tomorrow.. malam ni nda sempat lah.. mau packing barang for tomorrow.. kain tadi pun belum lipat lagi..

OK.. BYE.. (lipat kain.. lipat kain..)

PS : Tekanan tengok iklan teaser for ‘Anak Setan’..

Saya cuti!!!

Tonight supposed to be my 1st nite shift.. Tapi I took 2 days leave sebab mum-in-law went back to Sibu for her review and they planned to bring Ariana along so that after our last night shift, me & Enchek Kedek can go straight back to Sibu but I DONT WANT!!!.. because I feel so attached to Ariana sampai sanggup ambil 2-days  leave so that she can be here with me.. hehehe..

IMG_0545 At the bus terminal.. mum-in-law going back to Sibu..

Rasanya memang normal lah kan for mothers to have that kind of feeling.. Kalau dulu, si Smokie pun tidak sanggup mo hantar balik to Bintulu suruh Enchek Kedek jaga sebab I have to go to offshore  suda.. Tapi itu kucing.. nda sama dengan baby Ariana..

12082009042 Smokie time sarat pregnant.. Kami pregnant sama-sama tapi dia beranak dulu..

But this 2 days off actually memang sepatutnya di ambil pun.. Because I am really lacked of rest.. Kalau 4 hari off tu, Ariana jadi macam anak kangaroo lah, attached to me only.. then, during my 4 days kerja tu, 2 hari first kerja siang, Ariana full time dengan mum-in-law.. then 2 hari shift malam tu, siang Ariana jadi anak kangaroo attached to me, then malam pulak kerja.. I mean, saya bukan robot.. jaga anak memang best.. seriously best.. tapi, mau jugak rehat kan.. Enchek Kedek sudah lupa macam mana tukar diapers and kasi mandi baby.. sigh.. eventhough suda pegi 2-hours massage session few weeks ago, tapi, sekarang sakit balik sudah pinggang..

IMG_0540 Ariana’s day out tengok mommy mamam ABC.. heheheh

So, supposedly, hari ni rehat kan.. tapi due to the incident earlier this morning, agak busy jugak lah.. Jam 12 lebih tengahari baru sampai rumah.. then huha huha di rumah kejap dengan Jehan, then went out for lunch with the suami-suami sayang isteri.. Sampai rumah around 3 suda.. Masak for Enchek Kedek pun nda sempat..

Tomorrow will be another day of cuci-jemur-lipat the laundry.. preparation sebelum pegi Miri on Tuesday.. so balik dari Miri nanti, nda lah tinggi timbunan kain kotor dalam bakul tuh.. nanti di Miri, rehat-rehat ja lah di hotel time Enchek Kedek ber-course.. kalau rajin, pegi menyeberang sebelah Toys World, beli toys for Ariana lagi.. this time she can choose her own.. macam lah budak pandai pilih sendiri kan.. huhu.. If my ‘new hobby’ managed to arrive by tomorrow, then most probably I’ll be spending my time at the hotel ja lah mengerjakan hobby baru tu..

Hobby baru tu, nanti lah di entry yang lain kal idi cerita..

Bye..