Oh tudung Syria ku cayang..

Pada muslimah2 yang gemar mengenakan tudung, pasti tergerak hati untuk menggayakan pesen-pesen tudung yang glemer-glemer supaya nampak gojes-gojes ala-ala siti nurhalijah..

Jadi saya telah mempurchase tudung syria secara online kerana tertipu dengan model- model tudung syria di mana muka dorang nampak ok saja bila pakai tudung yang melekat di muka.. muka saya tidak ok.. nampak macam humpty-dumpty.. telur yang duduk atas pagar then terjatuh dan pecah tu.. tapi saya tidak duduk atas pagar..nda larat suda memanjat..

Sebab kecewa, i google for ‘muka sesuai tudung syria’ dan terjumpa ini…..

http://honeykoyuki.blogspot.com/2010/04/tutorial-tips-memakai-tudung-syria-yang.html

Rupanya masih ada harapan untuk si humpty dumpty memakai tudung syria..hehehe..

Jadi saya buat apa yang cik honeykoyuki itu buat..


Before


After
Hasilnya? mungkin cara ini only applicable pada anak tudung syria jenis cotton.. yang saya punya jenis lycra.. and was actually a bit tight sebab penjual tudung ni bermuka bujur sirih.. itu ialah one of the thing yang perlu di titik beratkan semasa membeli tudung online.. by the way, tudung tu i bought it from here www.syriawonderland.blogspot.com

Since that proses menetas anak tudung tidak berjaya, tapi saya masih dapat pakai tudung tu pegi kerja pagi ni..


Pakai anak tudung CT.. nda pa lah walaupun 2 lapis..applicable untuk pergi kerja ja sebab ofis sejuk.. kalau pi pasar, tudung instant tetap menjadi pujaan hati..

By the way, i like the small petite flower design for my tudung..

– Posted using BlogPress from my iPhone

Bila kadus mula menyumpit


Gambar eksen menyumpit..blm ada peluru lagi time ni..tangan pun steady ja..

Tadi, I was called by Rina to go to the canteen area for the Sumpit Competition which I DID NOT SIGN UP FOR..

Since that my team leader said, ‘yes..go ahead’.. so i proceed to the canteen area for the contest that i strictly did not sign up
for..


The commitee explaining to me the rule of the game..but i demand more info on it since that it was my first time holding the sumpit.. and its heavy.. quite heavy jugak lah for ammature like me.. konon2 mau aim bulls eye.. padahal pegang sumpit pun nda pass lagi.. kalau sumpit straw(yang di ambil dari canteen) berpelurukan kertas buku nota yang di koyak kecik2 and pi timbak budak lelaki yang bikin panas dalam kelas time darjah 3 tu SAYA PANDAI LAH!!


Fuuuhhh kiri… Fuuuhhh kanan…


Mesti aim tinggi sikit selepas menitik beratkan geseran angin dan daya graviti peluru tu..


The technic was simple.. dont let any air yang keluar dari celah-celah bibir.. so that daya tiupan tu cukup untuk peluru sampai ke board n kena bulls eye.. in the picture, kononnya i was trying to cover the most potential area for the air leak.. seriously tidak menjadi.. ehhh..Kamu nda heran macam
mana I managed to hold the sumpit like that? No proper support on the middle part of the long and heavy penyumpit???


haha.. saya ada human supporter.. I kept on nagging … ‘berat nya sumpit ni..teda yang ringan kah?’… ‘that is for women’s size’… ‘ok……beratnyaaaa..’


Hasil penyumpitan saya, out of 10 bullets, SEMUA TIDAK KENA!!!.. jangankan kena bulls eye.. sampai ke board pun tidak due to the air leakage..

Beginner bah saya ni.. Kalau suda pandai, boleh sumpit budak-budak yang suka drive depan rumah kami pakai kereta Avanza tu.. kalau kamu terbalik n terlangar pagar rumah saya, bingkuk lah pagar rumah kami.. mana dapat claim insurance pagar tu…

Nanti ajar Ariana sumpit pakai straw pakai peluru kertas yang di rendam dalam air liur..hehehe..

– Posted using BlogPress from my iPhone

Ariana’s Progression

This video was taken 2 days ago.. baru pandai tiarap tapi di ikuti dengan suara merepak/membebel dia.. Tidak…itu bukan tangisan.. langsung teda air mata…

Latest update, tadi time mo tukar her diaper, baru pusing sekejap ambik dia punya bedak, tengok balik, sudah bertiarap.. Progression yang laju.. hehehe..

Enchek Kedek, BiniKedek & AnakEnchekKedek

IMG_0016

I was confirmed pregnant around May.. just after I got back from DCS3000 course at Miri… I have no idea what or how being a mother is like..

IMG_0023

But after she was born.. everything changed.. I tried to be as touched as I can just after i heard her crying voice after the operation.. Just like all the mothers on TV do.. Maybe because I did not gave birth normally, so I didnt feel the pain..

IMG_0029 The only pain that I felt was the stitches after the spinal gone.. and also when the nurse injected ubat tidur for me so that I can  rest.. Seriously sakit..

IMG_0042

This is the 2nd day after i delivered.. I looked healthy.. Sempat bagi peace.. but the real deal was, I cant even lift up my feet.. Doctor advice me to start walk around on that 2nd day.. They took off the catheter and asked me to walk myself to the toilet.. gosh!! just imagine the pain.. tapi sempat mintak tapau laptop and bring it there so that I can facebook-ing..

IMG_0165 She cried hard.. her  crying really bikin takut.. sampai hujung nafas.. muka almost turned to blue.. but that was months ago.. now she laugh hard.. hahaha..

IMG_0223 

As long as Enchek Kedek ada.. semuanya OK.. the truth bah.. if u read my previous nagging entry on  how hate i was to be on flight with Ariana, because Enchek Kedek was working.. that is the living proof..

IMG_0354 IMG_0342

Papa’s girl.. papanya kadang-kadang pandai tersasul.. bapak lah.. daddy lah.. papi lah.. waduh waduh.. terlebih tengok cerita indon ni..

IMG_0870 IMG_0871

First trip to 1B.. habis kami di teriak oleh baby.. she was being very bossy.. apa ja yang di buat yang nda kena di hati Ariana yang sudah ada taman tu, confirm kena teriak.. and  she really did insist of eksen-eksen driving tu.. sudahlah stering besar dari dia.. then, sudah puas dia teriak semua orang, 2nd pic, tiduuurrrr…

IMG_0498 When she was born, paling pantang mau mandi.. habis satu kampung dengar suara menangis dia tuh.. apalagi kalau di cuci kepalanya.. but as she grew, she is nooo longer afraid to take bath.. instead, i was worried.. she tends to lower her body deeper into the water… she splash-splash the water using her feet while her mouth are ready-ly opened, so that the water get inside her mouth.. mahal mommy beli susu, air sabun pulak yang menjadi pujaan..

IMG_0916 But, on top of all.. Im glad that she’s my baby.. and we are happy to be the babbies of Enchek Kedek..

Last nite I was soooooo extremely sleepy..

Back from work, main-main with Ariana for awhile then off to shower because kak Khairul are coming over to collect the baby tights that she bought from me..

After dinner, me and hubby went to the so-called big sale at Lea Sport Center which then quite dissapointing because eventhough all the stuffs are 50%, tapi mana NIKE?.. mana ADIDAS?? semua kena tapuk.. unlike Miri’s Lea center.. itu baru puas..

Owh.. last nite me & Enchek Kedek main tarik-tarik di New World..

B.Kedek : Jangan bah kitak jalan hentak-hentak kaki..
E.Kedek : Sik.. selipar kamek licin bah atas tiles tok.. kmk rasa mun kitak tarik kamek, dapat ya kamek slide ja..
B.Kedek : Yakah???

Lalu kami pun bertarik-tarikkan di depat Giodarno.. And he did actually slide when I started pulling him..

About the Natina BB Cream that I bought.. it feels good on my skin.. Seriously!.. tapi, unfortunately I bought the wrong one.. Ber glitter bah.. aduh.. ndak kan lah pi kerja muka berkilat-kilat.. sudahlah harga setiub kecik tu rm69.. huuuaaawaaaaaaa.. mau jual balik lah.. siap mau mukanya ber glitter2?.. pls pm me.. saya kasi harga murah asalkan I can get rid of it.. nda bah.. pilu hati ni semangat mau ber BB cream macam dorang si Ona, sekali salah beli pulak.. Seriously, teda di kotak tu pun tulis ada glitter.. cuma ada’pearl extract’.. I thought that pearl extract supposed to make skin macam matte2 shiny.. bukan glittered kan???

BYE!


erm..mommy’s ABC looks yummy than my nenen…

Balij dari kerja adalah gembira melihat Ariana d ruang tamu bersama neneknya dalam keadaan bertiarap..bukan neneknya..si Ariana yang tiarap..

Selama ni memang selalu tu budak bertiarap cuma she never did it herself. And tadi adalah dia meniarapkan diri sendiri..
waahhh…clap clap clap..4 bulan 3 hari sudah pandai bertiarap..

I did took a video of her trying hard sambil merepak dalam cubaan dia untuk bertiarap..

Tapi belum dapat upload sekaran sebab mau pakai laptop..senang sikit mengupload..Papa Ariana? Tu naaaa.. main DOTA..

– Posted using BlogPress from my iPhone

Selepas kejayaan kami mengadakan kenduri kendara tu, sekarang rasa dapat bernafas dengan tenang..teda kapus kapus lagi..

So we decided to go for jalan jalan to Miri again.. yeaaay… theres something that hubby promised me earlier which is compulsory for me to claim..yeaa..

Tapi alangkah kecewanya, masuk kerja ja tadi, tengok roster, i was put to overtime on my first and second day off.. then Enchek Kedek came over lagi to tell me that on the 3rd and 4th day off, ada confined space course.. huhuhu.. bye Miri.. we’re stucked in Bintulu….again…

Thats all..biarkan binikedek bersendirian mengenangkan 6 days straight kerja 12 jam..

PS:Just now I was proposed to be one of the commitee for KRSB.. and I signed for it already..hehehe..


Cutenya kaki baby…

– Posted using BlogPress from my iPhone

Wangi-wangian

Tadi,time di airport Bintulu untuk hantar mama,kami singgah kedai jual perfume Exotic…

Mama pusing pusing tengok perfume.. Mum is a fan of Elizabeth Arden.. it was the first perfume that i bought for her.. now she has 2 Elizabeth Arden
perfume in her handbag..sikit lagi mau tapau satu..hehehe

Then di Exotic, mama beli lagi perfume..bukan EA.. biasa punya tapi bau macam EA..


Then, saya tidak mintak beli.. tapi mama yang offer.. so i got myself one perfume jugak lah..hehehe


Yang ini… at first i’m interested of the shape of the bottle..and the puff puff thingy..rasa macam zaman2 victorian pulak..if not mistaken,Britney ada kasi keluar perfume botol macam ni but i dont really like the smell.. yang ini, just nice..bau bunga rose..


Chantek kan the bottle..


Current perfume that i have now.. Tommy Girl tu hadiah hantaran tunang..tapi macam terlampau kuat bau nya..tajam..tulah masih penuh..

Yang Esprit tu, present Ulang Bulan (instead of ulang tahun)from Enchek Kedek.. if not mistaken, it was on our 3rd month annv and i was soooo teruk2 morning sickness time tu..

DKNY Be Delicious was a birthday present from Enchek Kedek time kami masih malu-malu kucing mengurat..

And the Hugo XX, i bought myself(i think so..kalau tidak pun,Enchek Kedek yang beli), after been persuaded by Inden.. dia bilang wangi..i tried,and memang confirm wangi..trus pi 1B cari tu XX..

CK EuPHORIA Blossom and BVLGARI Crystalline ialah the only perfume yang di pakai sampai habis..
This perfume was bought after my house rent kena sewa oleh pencuri selama 2minggu..me
and my housemate,Maslyn was at offshore bah tu..Balik2 ja dari laut,tengok rumah kena selongkar habis..termasuklah perfume kami yang di sayang2..mine was Clinique HAPPY..first perfume mahal yang di beli pakai duit gaji..pakai sikit2 ja sebab bau pun kuat and tahan lama kan.. sekali kena sapu oleh pencuri tu, terus beli dua perfume tu,CK & BVLgari.. then kalau pakai, sembur dua-dua tu sekali..pegi kedai 2 ringgit depan curtin tu pun pakai 2 perfume tu.. sebab susah2 ja save2 tu perfume, kena curi orang pulak..

I missed those 2 perfume punya scents.. nanti next bday present, annivessary present or merajuk present, mo mintak either this two sama Enchek Kedek..

Dengar2,kalau beli online perfume tu murah..tapi mcm mana mau tau whether itu original atau tidak..nanti beli mahal2, cepat pulak habis sebab bau nda tahan lama..


Ini perfume Ariana.. minyak kayu putih cap burung kakak tua..

– Posted using BlogPress from my iPhone

Majlis Akikah, Bercukur & Doa Selamat Rumah Pt. 2

Location : Taman Bandar Jaya

DSC_0109 Pasukan memotong jambul Ariana..

Due to Ariana’s amount of hair yang tidaklah banyak, maka, from my pandangan mata, semua tangan bergegar2 memotong jambulnya.. hehehe

Pagi tu, after siap2 mandi, kasi tidur baby.. supaya dia bertenaga and mood yang excellent time mau kena potong jambul nanti..

We were in the room the whole time.. sampailah mau dekat-dekat majlsi suda, baru keluar..

Ariana diam ja sepanjang orang berzanji and memotong jambulnya sebab dia BLUR..

DSC_0121 Tengok.. muka yang penuh kehairanan…

DSC_0116 

Potong potong potong… taruh bedak sejuk di dahi.. tabur-tabur bunga lilin..

DSC_0133

Ipoh Ajak.. Ariana punya Great-Grandfather.. Ariana is his 13th great-grand-children..

DSC_0188

Mama pun datang.. all the way from KK.. untuk memotong jambul cucunya…

Kadang-kadang, kalau kepala anak nda pandai diam, and gerak2 ja time tangan orang bergegar mau memotong rambutnya yang seciput ja tuh, mommy harus memainkan peranan dengan memegang kepala anak macam tu.. nampak ganas tapi sebenarnya tahan kepala anak manja-manja ja tue..

DSC_0183 Ariana syok-sendiri.. senyum-senyum tempat lain..

 

DSC_0199

Hasil selepas potong jambul.. kami pun kena bedak sejuk jugak.. nasib jambul kami nda kena potong sekali..

Yang turut menjayakan majlis…

DSC_0048

Keluarga.. kazen-mazen.. jipo janak..

DSC_0067

Kawan-kawan.. Collegue.. Jiran tetangga

IMG_0403

Geng Kaca mata Hitam.. Collegue jugak..

IMG_0328

Penyambut tetamu 🙂

IMG_0431

Last but not least, makanan jugak penyumbang besar kepada kejayaan majlis..

Tetamu yang hadir, nda berapa ramai.. sudah namanya merantau di tempat orang kan.. Kalau tadi buat di KK atau di Sibu, memang penuh rumah.. tapi sebab kerja & tinggal di tempat orang, kalau bukan collegue, jiran lah.. tapi alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar..

Paling best, my long lost friend, dari form 1 pun datang jugak.. Thanx Pekoy.. tapi teda bergambar sebab bateri camera suda kong..

Ok..sudah.. penat.. petang tadi proses sental-menyental kuali-kuali periuk periuk besar.. sakit pinggang suda..