Barut baby kiut

HAri tu, time shopping2 barang untuk baby (time Ariana belum keluar), ada beli beberapa helai barut untuk Ariana.. jenis ni..

IMG_0514My problem with this kind of barut is, after few times kena cuci, kain jadi loose, pelekatnya nda berapa melekat and tidak cukup lebar…

So, i bought this kind of barut..

IMG_0513 Setakat ni ok.. cuma nda cukup panjang.. means, nda dapat pakai lama..

THen, tersebutlah kisah suatu hari, time online window shopping, terjumpa satu blogshop ni yang jual handmade punya barut.. size boleh pilih.. kain jenis yang bagus (cotton inside, flannel outside) and panjang & lebarnya pun memuaskan hati.. After several time cuci pakai machine pun, still macam baru beli punya condition i.e tidak loose/streched..

     IMG_0511 IMG_0512

IMG_0515

Inilah dia barut handmade.. bahagian yang berlekuk sikit tu kan meant for area atas baby’s bottom.. supaya kalau baby o’oq, nda terkena di barut tu.. then, ada pilihan warna.. I ordered 5pcs pink, 5 pcs white.. kalau ikut, mau order semua pink.. tapi kalau Ariana ada adik lelaki, kesian pakai pink.. hehehe.. Harga pun setanding dengan kualitinya.. RM5/pcs for plain kaler.. ada jugak yg berbunga-bunga tapi x minat..

Apa lagi ah???

Owh.. link to the blogshop.. sila click barut kiut..

Entry Kesyukuran

Hari ni mood senang hati.. Because Ariana sangatlah behave… Syukurrr…

Awal pagi, I just lie her down on her mattress in front of tv, and left her alone.. Mommy pegi jemur kain.. Ariana tengok tv.. at first she cried.. after I changed to channel 613 Playhouse Disney channel, diam pulak.. ada jugak impression2 senyum Ariana… huhuhu.. anakku pandai tengok TV!

Lepas jemur kain, mau kasi mandi Ariana.. Tapi ada macam beberapa biji2 yang banyak di perut baby.. SMS hubby.. asked him to come back for awhile from work n go to clinic with me.. kalau saturang, belum pass lagi bawa Ariana jalan.. lagipun, baby-carseat Ariana tu meant for backseat ja.. kalau install di front seat, ada longgar sikit.. Jadi memang harus tunggu Enchek Kedek..

At the clinic, Dr.Ho cakap that its just eczema.. something got to do with the oil that we use to  rub on her tummy.. memang tidak lain tidak bukan, minyak kelapa.. Before this, I am aware that Ariana tidak seberapa kamceng dengan minyak kelapa ni… because when I was still in confinement, Mum in law ada bagi minyak kelapa and asked me to use it on Ariana. Then after few days noticed biji2 yang tumbuh on baby’s head.. terus lah kami stop sebab kami suspect2 lah yang minyak tu buat jadi macam tu.. Tapi sebab hari tu Ariana kembung perut, kena suruh balik pakai minyak kelapa tu.. jadi start balik lah.. So sekarang, strictly no minyak kelapa.. Syukur jugak that its nothing serious.. at first ingatkan jerumut.. sebab baby punya baby sitter kena jerumut..

IMG_0508 Ubat sapu n untuk mandi..

Balik dari klinik, singgah makan di restoran alya.. makan nasi campur.. hehe.. kalau di ikutkan, hari ni lunch makan maggie ja sebab hubby kerja n susah mau masak kalau satu orang ja jaga baby.. kalau makan maggie pun, masak maggie tu style masak curi-curi makan maggie di SMSLD sekolah ku terchenta..jadi syukuuurrrr dapat makan nasi tghari.. hehehe.. *bilang mau diet~

IMG_0503 Ngam-ngam depan pagar rumah, baby tertidur.. hehe.. senang kerja.. masuk rumah tinggal kasi masuk dalam baby cot ja..

Regarding Ariana’s baby sitter, kak Joy.. last week kena demam chikugunya.. bukannya jerumut.. so tadi I called her to ask her about her health.. Syukur sudah sihat.. and she said that I can hantar Ariana to her.. sekali lagi syukur.. tidaklah lagi saya bingung..

According to doctor, demam tu x berjangkit.. unless kena gigit oleh nyamuk yang sama.. so mau bawak kelambu lah pi rumah kak joy ni..

Jadi sekarang, what left for me to bingung is, macam mana mau slim down balik ni.. need to loose few more kgs.. bingung jugak bila mau start ganti puasa sebulan because last year langsung nda puasa.. I cant puasa sebab kondisi muntah-muntah yang melampau mungkin meng-effect-kan kesihatan bayi dalam kandungan..

Regarding makan-maggie-curi2-di-SMSLD.. my brother Eric also went to the same sch with me.. then, kalau budak lelaki/aspura di benarkan makan maggie.. tapi aspuri nda boleh pulak.. so abang every week, memang mama kasi stok maggie.. jadi everytime mama datang melawat, abang suruh saya simpan dulu stok dia then the next day punya prep baru dia ambil..

Jadi, di jadikan cerita, kalau sudah ada maggie depan mata, tanpa segan silu, ambik jugak sebungkus dua.. makan dengan kawan (tanpa rasa bersalah knowing that it was abang’s stok).. Oh, ini cerita hari Sabtu.. Then on Sunday, mesti ada kuliah Subuh.. Kakak-kakak pengawas selalu pegi every room untuk kasi bangun kami-kami yang lidut bangun.. Jadi I heard lah suara kakak pengawas ni, ‘oohh..ini kerja dorang..berpesta dengan maggie’…(note: Why must kita tidak suka dengan kakak pengawas??.. and why must kakak pengawas terlampau strict sedangkan diri sendiri pun pandai curi-curi makan maggie di asrama then terus rasa diri cool???)

Then kan, after few days gitu, I think the same kakak pengawas report sama ketua kultus.. jadi para pengawas pun buat spot-check.. Then the same kakak pengawas went to my dorm and cakap ‘Check locker adik si Eric.. banyak tu maggie dia..’ dengan suara yang kuat.. saya dengan buat muka yang sinis redha locker kena selongkar.. hehe.. hasilnya? teda maggie sebab sudah pass sama abang..

Besides, dulu saya ber-geng sama kakak-kakak matriks di sekolah kami.. kakak pengawas kalah dengan kakak matriks.. jadi bila kakak matriks makan maggie, saya join sekaki sebab di jemput.. (note:minum sup maggie pakai straw :P)

Kenangan escape jemaah maghrib & isyak di masjid aspura yang leads to my first ever experience nampak hantu.. huhuhu