Kedai saya

Suda pergi sini ??? —> blogshop binikedek

Saya kan sedang cuba-mencuba menjual baju-baju baby.. including shoes, socks, knee pad..

Setakat ini, itu ja barang yang ada.. nda mau lah beli terus banyak2.. sebab baru start..

So baru-baru ni stock baby rompers suda sampai.. and my first customer was Hajar.. she’s expecting dalam bulan 6 atau 7 if not mistaken.. and its gonna be a baby boy.. jadi ada lah she purchased items from me.. Hajar is my collegue..

IMG_0653 Ini barang-barang that she purchased.. 🙂

Then, ada satu lagi customer..

Enchek Kedek : Kamek maok beli jugak lah baju baby untuk anak Hilman..

BiniKedek : Ok.. pilih lah..

Enchek Kedek : kitak jual dengan kamek termasuk harga untung jugak kah?

BiniKedek : ya lah.. bisness kan..

Enchek Kedek memilih-milih rompers & socks for baby girl..

Enchek Kedek : ok..kamek beli tok..

BiniKedek : ok.. total RM15..

Enchek Kedek : kitak ada bagi service membalut jadi hadiah kah?

BiniKedek : hehehehe… tu ada lebih wrapper.. pakai tu lah..

Enchek Kedek: nah (bagi duit).. balance RM*..

BiniKedek : kitak ambik ja duit balance dalam dashboard kereta..

Macam ni lah kalau bini bisnes barang sama laki.. balance duit suruh korek-korek cari dalam kereta ja.. hihihi..

By the way, ini barang yang Enchek Kedek beli..

IMG_0654 Enchek Kedek says : Cute.. ada ikan-ikan..

Penutup dialog jual beli tadi..

BiniKedek : Kitak sik maok beli untuk ‘anak kitak’?

Enchek Kedek : hehehehehe..

*Ini adalah contoh bini yang gelojoh mencari untung dengan menjual semua barang dengan laki.. :p

during my offdays…

Lalalala.. penat~

My first day off, rehat2 di rumah ja.. 2nd day off, pegi team building with MLNG..

IMG_0631IMG_0633Sepanjang team building with MLNG itu di jalankan.. 

MLNG is one of our biggest customer.. So the team building was meant for us (Syarikat Kerang) to meet up and discuss few matters regarding our bisnes relation etc etc etc..

Ok.. enuff with that..

Then, I went back home after the team building session which lasted for half day..

At 4.30pm pulak, ada bocc team meeting.. so at 4pm, off I go to BIF lagi..

Quiet sad jugak because our last meeting was when arwah Roslan was still with us.. al-Fatihah..

After few matters arise during the meeting.. jam 6.30pm pecut balik rumah to get ready for CNY dinner di Highland Restaurant.. since that pecut pun jam 6.30pm, and jauh perjalanan from BIF to our house kira-kira 20minit, sampai rumah ja, kasi siap baby, I changed my baju then off to the dinner.. without even taking shower.. haha.. sampai di restaurant tu, my fellow collegue lagi lah jugak tidak mandi.. direct from meeting terus pegi sana..

                                           IMG_0637 IMG_0638

Ariana’s  first attendance to Syarikat Kerang punya dinner/gathering.. and also Ariana’s first CNY’s angpow.. hehehe..

Then cerita hari ni pulak, i attended the Sarawak Asset Engagement Session.. 1 hari punya function.. same venue with team building on the previous day.. Everly Parkcity Hotel.. which means 2 hari berturut makan hotel.. 2 hari berturut jugak nda jaga makan.. hantam ja.. haha..

and tomorrow Im going to BIF lagi (on my off day but i dont mind) because I want to register myself for the BIF BIGGEST LOSER.. yeaaahhh.. my company concerned about their staffs health etc..  so they are organizing a biggest loser peringkat BIF ja.. to compete among us..

So since that i am soooooo very excited.. tadi after dinner, terus kupas kunyit, blender, perah limau campur madu sikit n minum.. petua untuk kasi kempis perut.. besides, I already have my own sauna set at home.. yeaahh people.. I think I included the ‘have my own sauna set’ in my 2010 resolution.. hehehe… jadi achieved suda 1 more resolution..

Terima kasih kerana sudi melayan cerita yang boring..

PS: i think because of my kesibukan-ness, si Ariana misses me a lot.. tadi after I got back from the function, Ariana tidur.. after awhile she woke up around 5pm.. then she tahan mata sampai jam 8 lebih.. usually jam 6-7pm memang tidur.. time saya mandi n sembahyang maghrib, dengar suara dia nangis lagi.. time tu nenek & papa nya bertukar-tukar tangan memujuk Ariana, tapi masih nangis.. then I took her, terus diam senyum2.. urmm… sweet nya.. baby pun pandai rindu sama mummy nya.. hehehe..

Bau wangi di tengah malam

Semalam was my last day punya nite shift..

After 12 midnight, selepas siap semua report etc, I started my everyday routine i.e surfing n bloghopping so that I wont get sleepy..

Tiba-tiba..

Ada satu bau harum betul di sekitar our control room.. and it came from the door connected to outside.. and saya yang paling ngam-ngam duduk near the door.. sebab tu alert betul dengan bau wangi tuh..

I dont dare to tegur sebab takut keteguran bak kata orang-orang tua.. So I just told Enchek Kedek through the communicator ja lah.. ngam-ngam jugak mau mintak dia kasi kawan me to the toilet..

After that incident, around 1 am lebeh-lebeh.. i felt very sleepy sebab siang tu langsung teda tidur/rest.. so i took a few minutes punya nap.. nap tu jadi few minutes ja sebab termimpi me & Enchek Kedek breakfast di kedai makan.. then sebelah meja kami was my coursemate from Poli.. and one of them was my coursemate yang suda passed away during our 3rd semester at Poli..

Trus bangun and sedekahkan Al-Fatihah..

Until now im still puzzled with the bau wangi yang tiba-tiba datang and mimpi arwah kawan…

Cintai bahasa sendiri

Penggunaan bahasa seharian..

Bahasa saya ialah mostly bahasa pasar with lack of grammars here and there.. eventhough my dad went to english school while mama ialah guru bahasa inggeris yang berjalan-jalan round sekolah bawak rotan panjang, i still tidak menitik beratkan sangat grammar..

Time sekolah, pakai bahasa melayu ja.. kalau rasa mau tembirang-tembirang sikit, speaking london.. =P

Time sekolah menengah, after transfer from LD, masuk sekolah harian biasa.. student majority chinesse.. Pernah few of my nakals friend ajar me sekerat ayat dalam bahasa cina.. ‘Ni de pi ku hen ta’.. sila google.. im not sure whether spelling itu benar atau tidak..

After school, masuk Poli Kuching.. sana kena hantam cakap Sarawak oleh kawan-kawan.. time tu my basic knowledge cuma KAMEK & KITAK.. ‘KITAK tidak mau pegi makan?’ instead of ‘Kitak sik maok pegi makan?’.. betapa bakunya.. I waited until 2 years baru confident cakap Sarawak with friends..

After Poli, start kerja di Miri.. still pakai bahasa sarawak jugak.. kenal dengan kawan sekerja yang berbangsa melanau.. first ayat yang dia ajar, ‘Kabut mo bilem’… yang bermaksud ‘ Ass kamu ialah hitam’.. dan kawan-sekerja-yang-berbangsa-melanau itu ialah ENCHEK KEDEK!!!!!

Entry menebalkan muka sendiri

This is my experience lah.. for sharing and caring and untuk kita bersama-sama ketawa.. nanti hujung post ni akan saya tempekkan moral of the story..

Itu hari (2 years ago), ketika saya masih muda remaja, saya sangat selalu menghiburkan serta mengisi masa lapang dengan aktiviti yang orang muda-mudi selalu buat iaitu tengok wayang..

Miri punya the one and only cinema adalah not bad jugaklah walaupun kadang-kadang time syok2 sudah tengok wayang, ada nampak bayang-bayang tikus BESAR melintas dari row 1 ke row 2.. tikus BESAR tu kadang-kadang menyerupai saiz kucing umur 6 bulan ..

Selalu tengok wayang dengan Enchek Kedek.. itu pun zaman-zaman saya mengurat Enchek Kedek..

Then satu hari tu, my other friends pulak yang bawak pi tengok wayang.. (name could not be mention here).. Saya hanya gelar mereka Encik A dan Encik Z.. Selepas set tempat jumpa n wayang apa yang mau di tontoni, saya pun buat aktiviti macam besa lah..

Time tu masih menyewa di Senadin.. and tiap petang slalu macam-macam aktiviti di buat after work macam ikut aerobic lah.. main bola tampar lah.. pigi Slimworld lah.. hehehe.. dulu very anxious mau menguruskan badan sebab mau mengurat Encik Kedek.. =P

Sebab aktiviti2 yang banyak2 tu, terlambat pulak balik rumah.. then ada mcm sejam lagi janji dengan kawan pi tengok wayang.. Jadi kelam kabut lah mandi siap-siap semuaaa… Ambik beg, kunci kereta and vrooommm… sudahlah Senadin tu jauh dari Bandaraya Miri.. ada jugaklah 20mins sebab banyak selok belok simpang menyimpang..

Sampai ja Bintang Plaza, cari parking di basement.. ohh.. nasib ada kereta baru keluar.. trus masuk parking lah.. ngam-ngam lagi dapat parking yang dekat pintu masuk.. untung betul.. nda payah jalan jauh..

Then, masuk ja Bintang Plaza, naik eskalater trus jumpa mereka Encik A dan Encik Z.. on de way ke arah mereka, terlimpas kedai kasut Vincci.. sempat jeling-jeling ja sebab lambat suda mau tengok wayang.. dalam perjalanan menuju ke arah mereka, ada rasa pelik-pelik sikit di kaki..

Maka, saya pun menundukkan kepala dan melihat my feet.. astagfirullahalazimmmmmmmm!!!!!!!! Hampir pengsan… pengsan di tengah orang ramai.. tapi buat cool ja.. approach Encik A dan Encik Z..

binikedek : Kamek gi keta lok ah.. ada maok polah sikit..
Encik A : polah apa?
binikedek : adalah.. tunggu lok ah.. berik kmk ticket.. klak mun kmk lambat kmk carik ktk orang..
Encik A : ok..

Binikedek meluru ke kedai kasut Vincci.. beli sepasang sandal warna hitam tali kecik saiz 7.. bayar.. berjalan pantas pergi ke kereta..

Sampai kereta, tukar sandal pakai sandal baru..

Masuk balik Bintang Plaza, then jalan laju2 so that nda termiss wayang.. nasib wayang belum start n Encik A dan Encik Z masih di luar lepak2..

Encik A : Kamek tauk apa kitak buat di keta tadik.. (sambil senyum2)
binikedek : (muka start menebal macam baru lepas kena inject peng-numb) Apa?
Encik A : Kitak pegi pakai contact lense kan????
binikedek : (terkesima sekejap) Aok!!!!! (means YES)

YESSSSSSSs…. rahsia nda pecah… teda sesi men-cover malu.. yippiee.. bahagia tengok wayang sambil makan popcorn(yang tidak sedap..)

Sejak incident itu, I put extra sandal/slipper inside my car.. Kalau sekarang, di kereta Enchek Kedek pun ada 1 heels yang saya di tapuk di dalam bonet..

Ok.. panjang sudah cerita.. sampai di sini saja Okayyy..

eeehh…. belum kasitau lagi kan incident sebenar…

Selepas saya beristighfar dan hampir pengsan tu.. sebenarnya I was shocked because I was wearing a white vincci sandal with red strap on MY RIGHT FOOT while a selipar jipun kaler pink pudar-pudar ada gambar Winnie the Pooh yang jugak sudah pudar-pudar yang di beli di kedai Rm2 Desa Senadin on my left foot…!!!!!!!!!!

Incident tu cuma di ketahui oleh sales girl di kedai kasut vincci tu.. itu pun hampir di hina oleh sales girl tu, suruh letak balik sandal yang memang saya pakai dari rumah tu (red strap).. tapi tidak jugak di salahkan lah sales girl tu sebab heran jugak dia kenapa sebelah sandal yang macam dorang jual, while sebelah lagi selipar jipun buruk..

Time tu, ada hati mau tanya, ‘boleh kah beli sebelah sandal ja?’ Niat di hati ialah kasi match dengan the red strap yang sedang saya pakai.. but instead of asking her that, I just lied to her that my sandal putus on de way tadi so tukar pakai selipar jipun buruk.. =P

Ok.. sekarang boleh ketawa sambil geleng-geleng kepala.. moral of the story sila imagine Nabil Raja Lawak sedang berkata ‘Lu fikirlah sendiri’….

hello hello..

Suatu malam, time binikedek kerja nite shift..
Tepat-tepat jam 12 tengah malam (note:ini bukan cerita hantu)

BiniKedek calling ***** (note : one of kerang company punya customer)
BiniKedek : Hello.. midnight figure.. (me giving midnight figure to their panelman)
bla… bla… bla… bla… bla… bla…
***** : Ok thank you.. may i know who is on the line?
BiniKedek : Sheila..
***** : Sheila, u ada facebook?
BiniKedek : ada…
***** : ok.. nanti saya add u, u accept ok? (bunyi macam arahan).. sheila kan?
BiniKedek : Iya.. sheila.. OK.. Bye~

Saya bukannya ‘kurang pandai’ just simply accept arahan orang untuk meng-accept invitation dalam FB..
Dia mungkin kurang pandai sebab ada berapa banyak orang nama SHEILA di dunia ni.. kekekekeke..

Suda declare tax?

Masih di ofis.. pakcik-pakcik sedang gago men-declare tax secara online..

Pakcik E : Uiyoo.. saya kena refund RM100+.. bolehlah.. daripada membayar..
Pakcik A : aiiyaaa… saya kena bayar RM4k +++ lah.. aduuhh..
Pakcik N ketawa terbahak-bahak bersama-sama dengan Pakcik E.
Pakcik E : Cuba u try kasi tambah 1 bini lagi, tengok berapa mau bayar..
Pakcik A : Kurang RM1k saja..
Pakcik E : ohh.. kalau begitu u simpan 4 bini lah.. u kan masih ada 3 quota..
Pakcik A : alaaa.. masih jugak ada bayar kalau 4 bini..
Pakcik E dan Pakcik N sekali lagi ketawa terbahak-bahak.. dan si makcik S pun ikut ketawa..

note : Makcik S = makcik sheila.. =P

Random-ness

Its Saturday again and Im @ the office… yes.. I repeat.. Its Saturday!!! and im at the office!!! working!!! not that i dont want to.. rezeki mesti di cari.. duduk rumah diam-diam duit tidak akan datang melompat-lompat.. besides, Im working on shift.. so next week, on weekdays, I’ll be at home still sleeping until noon..

I went to Columbia Asia again this morning for my appointment with Dr. Clarence.. mintak excuse from my boss to go out for a while..

Seems like everything is fine except for my chest pain.. He referred me to Dr. Wong, one of the physician(ngam kah spelling?) specialist..

Unlike Dr. Clarence, Dr. Wong is more to happy-face-all-day type of doctor.. he greeted me.. asked me what is wrong.. consulted me.. do action when talking.. Dr. Clarence is more like doctor-ikut-buku-garis-panduan.. but both of them are specialist so no worries.. cuma the way their consultation are different..

So according to the physician, the chest pain might be due to my confinement period.. yalah.. mandi..kipas..air-cond and all.. He asked me whether I mandi during my confinement.. If not mistaken lah..on the 3rd day sudah mandi.. coz i remembered Dr. Ramesh punya pesanan to mandi n clean the stitches.. if not jadi hitam n rupa macam daki.. eekkk~ Tapi saya mandi pakai ubat herba yang bikin buang angin tuhh… Maybe because I didnt take enuff ubatan jamuan.. mama nda berani bagi macam2 dulu sebab I didnt gave birth normally.. jadi takut ubat-ubat kampung tu might effect the luka dalaman..

But he gave me vitamins.. B+ complex and iberet folic. Havent google about iberet folic yet.. To consume it once a day for 5 days straight..

erm.. lets rewind.. weeewoooooo weeeeewooooo..
While waiting for the admin to register my appointment, I saw a few pampletes on the table.. One of them was the Pap Smear & breast examination package that they provide.. around RM300.. ok jugak tu.. for the sake of health kan.. Terima kasih Encik Kerang!!! Tapi i didnt have the chance to ask the admin regarding the package..

Inside Dr. Clarence room, after checking me n gave me my hepatitis b 2nd dose (i went there for my hep b actually), he suggested me to do the pap smear & breast examination.. TODAY!.. dang.. im not ready.. i need to google about it first so that I can be mentally prepared and proceed with the procedure.. Just so you know, few days before my scheduled c-sec, I actually you-tube-ing.. looking for c-sec punya video of procedure of operation.. sebab tu i know how they did the spinal which makes me stucked in front of the operation room last year.. refer here.. and OMG!.. i just realised that i updated the day-i-become-a-mommy entry was 2-days after my delivery.. ish ish ish..

Anyhoo… since that saya masih sedang bendera Jipun.. so doctor not able to do the examination.. have to wait for my next appointment.. pheeewww.. nanti malam I google for it..