Entry kebajikan

IMG_0368

Siapa tau apa itu UNICEF?

Siapa pernah ambik tau pasal UNICEF?

Siapa langsung dontgiveadamn about UNICEF?

I used to be in that third category.. but now Im in the 1st and 2nd categories..

The United Nations Children’s Fund (or UNICEF; pronounced /ˈjuː.nɨ.sɛf/[1]) was created by the United Nations General Assembly on December 11, 1946, to provide emergency food and healthcare to children in countries that had been devastated by World War II. In 1953, UNICEF became a permanent part of the United Nations System and its name was shortened from the original United Nations International Children’s Emergency Fund but it has continued to be known by the popular acronym based on this old name. Headquartered in New York City, UNICEF provides long-term humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries.

di copy dari Wikipedia dan di paste ke blogbinikedek~

Yesterday, lepas dari C.A, kami laki bini pi New World.. mau beli pampers si Ariana.. tapi di previous entry ada kan pasal saya beli lipstick n lipgloss di bodyshop tuh.. so that time, sebagai orang lelaki yang macho typical, Enchek kedek langsng nda mau menjejakkan kaki ke dalam bodyshop.. so dia mansau-mansau di kedai lain dan tiba-tiba.. kena approach oleh dua orang manusia yang bercerita pasal Unicef ni..

Dorang kira macam mintak jasa baik belas kasihan untuk menderma either RM38 atau RM58 to UNICEF every month lah either from your account auto-debit ataupun direct from your credit card..

Then, sebagai manusia yang paranormal normal, mesti ragu-ragu kan.. betul kah dorang bagi duit ni nanti sama UNICEF??? Sampaikah jugak duit tu ke UNICEF??? Sebab kita manusia normal yang tipikal, memang akan berfikiran macam tuh.. apa kata kita menjadi manusia normal yang logic dengan niat yang baik.. hehehe.. mintak puji!

Nda bah.. sampai bila jugak mindset mau macam tu.. ada ja di ragu-ragu.. Kami tinguk-tinguk jugaklah.. dorang punya documents etc etc… So Enchek Kedek sign up for deduction RM38 from his credit card every month.. kenapa RM38 ja?? lokek??? setakat RM38 pun mau kasitau di blog??? at least kami ada contribute lah.. RM38 & RM58 does not prove anything.. asalkan nawaitu itu ikhlas..

        IMG_0367 IMG_0369

        IMG_0365 IMG_0366

Rm38 per month is like RM1.26 per day.. RM58 is like RM1.93 per day.. so cut down your breakfast of milo peng, nescafe O or teh tarik per day and replace with plain water yang di bawak dari rumah so that you wont even notice that your RM38 or RM58 were deducted from your account..

Kalau masih ada yang ragu-ragu, fikir positive ja lah.. sebab nawaitu kita mau menolong orang.. kalau orang yang di amanahkan tu mengsanglapkan duit tu, biar dia terima padahnya di akhirat..

Besides, u will never know manatau suatu hari nanti family, kawan, collegue or even kita sendiri yang memerlukannya..

Conclusion daripada entry ini, kami kena bagi sticker UNICEF untuk di lekat di kereta.. So I told Enchek Kedek i want to lekat di kereta..

E.Kedek : kitak maok lekat di kereta mana? kelisa kah?

B.Kedek : Sik.. kereta sentra..

E.Kedek : kenapa pulak di sentra???? (dia nda suka ada sticker lain selain sticker roadtax, sticket pass masuk BIF n sticker Shell)

B.Kedek : Supaya orang ingat bila nampak kereta ktk, ‘oohh..orang ni pakai sentra pun buat donation jugak untuk something yang kebajikan macam ni..bagus nya.. saya pun mau lah..’

E.Kedek : hehehe.. ya lah..

*sticker tu masih di dalam lipatan kertas2 rislah UNICEF tu.. belum di lekat lagi.. :p

Lawatan sambil belajar ke Columbia Asia..

IMG_0362

Tuan tuan dan puan puan.. Sekarang di Bintulu sudah ada C.A.. tidak perlu lagi pergi ke klinik ITU yang bikin diagnose salah.. n C.A jugak adalah medical center panel for our company… and some more, ada beberapa doctor specialist di sini.. hehehe.. siok bah kalau ada specialist..

So, yesterday, after kasi tinggal Ariana di rumah Effa, me & Enchek Kedek pun straight away pegi C.A… and we waited there for hours.. lambat ni.. sudah lah my guarantee letter teda kena fax to C.A.. melambatkan lagi prosses..

Jadi my turn pun sampai after puas buat adengan pukul memukul, rajuk merajuk, lari melari serta ketawa tertawa di ketawakan bersama Enchek Kedek di waiting hall tuh.. nurse2 pun curious, betulkah dorang ni sakit.. boleh lagi main-main di sana..

Jadi, dalam bilik doctor tuh..

Scenario 1,

Q : I experience bleeding when im on pils which lasted for 2-3 days..

A : Its normal.. but i give supply of pills for another 3 months, if u still experience the bleeding, then I might have to change your pills to the more high concentration one..

Scenario 2,

Q : On my menses recently, I’ve been having menstrual cramps, and my stitches also sakit..

A : Let me check your stitches… erm.. there’s nothing wrong with the stitches.. maybe bla bla bla bla (I could not captured what the doctor said)

Scenario 3,

Q : I woke up yesterday morning with a chest pain.

A : *Doctor checked my calves*.. chest pain usually caused by clogged at your calves area. but yours seems fine.. i’ll just give you painkiller.. do you have any supply of pain killers at home?

Me : no..we dont have any painkillers..

Doctor : Ok..

Scenario 4,

Q : Can I have the Hepatitis B injection.. my blood was tested ‘zero’ hep B during my pregnancy..

A : Ok.. u want it now? I’ll give u the first dose..

And the doctor inject tangan kanan saya tanpa sapu2 dulu cecair yang sejuk2 tu.. he actually did sapu2 kapas di tempat mau inject.. but i think he forgot to put the liquid on the cotton..

Trus tiba-tiba saya rasa takut.. trus mau pegang Enchek Kedek, which at that time hairan tinguk saya takut.. padahal sudah pernah kena belah perut jugak.. ish ish ish…

Doctor : So i’ll see you on 27th March for your second dose on Hep B and 15 May for review again.. Alright?

Me : Ok.. thank you doctor..

Semua scenario di atas macam skema ja kan bunyi? Padahal, in real life, saya macam orang yang nda pandai bercakap ja depan doctor tu.. Tapi overall doctor tu best.. Consultation nya pun memuaskan hati altho yang saya type dalam scenario2 di atas tu jawapan semua pendek-pendek..

Keluar dari bilik doctor, my name tertera di counter cashier..

Cashier : RM203.15..

Me : Aik.. ada sudah kan guarantee letter..

Cashier : Ya.. just to let you know the total charge..

Me : oh ok.. (muka tebal sebab baru ja memalukan diri sendiri)

IMG_0364

Nda bah.. sebenarnya sebelum ni, kalau pigi clinic panel, nda pernah tinguk or even kena kasi tau the total amount of ubat + consultation.. Even hari tu beranak di Rafflesia pun, nda tau brapa kena charge.. kalau c-sec di private berapa kena charge ah slalu? hehe.. sekarang baru mau tanya.. my friend last nie told me kalau c-sec rm7k.. begitu mahal kah harganya?.. uish.. gerun saya..

Ok.. sampai di sini sahaja cerita lawatan sambil belajar ke C.A..

Sebelum itu, mari beramai-ramai ucap ‘TERIMA KASIH ENCIK KERANG’.. sebab membiayai kos perubatan binikedek..

*dengar-dengar, akan bukak Rajang Specialist Center di Bintulu nda lama lagi.. sioknya.. nda payah balik KK utk beranak lagi..

apa ada pada handbag???

DSC06516

Ada apa pada handbag? for me, the quality of it n the main purpose of it.. sebab tu saya beli handbag yang besar sekarang..

Tapi, when it comes to ‘purpose’ & ‘handbag besar’, saya macam tidak ingat dunia bila menyumbatkan barang dalam handbag..

Every once a month lah (itupun kalau rajin), saya buat overhaul sama handbag.. buang apa yg nda patut.. simpan apa2 yg patut.. n terkejut dgn apa yg tidak sepatutnya berada dalam handbag..

Since that si sNappiNk sudah bernyawa, jadi ia memulakan tugas pertamanya, iaitu melihat ‘ada apa dalam handbag binikedek?’

DSC06521

Purse mesti ada.. tapi pagi tadi hampir lupa bawak purse time mo pigi colombia asia.. nasib enchek kedek nampak purse yg terkeluar dari beg tu.. kalau nda, ada orang suda sampai sana, pusing balik lagi..sudahlah perjalanan mengam bila masa 10 minit.. 10 minit tu bukan sebab traffic jam.. kempunan ja orang mau tengok jam di sini.. 10 minit tu sebab jaaaauuuhhhhhh…

DSC06520 Baru beli lipstick and lipgloss di bodyshop tadi.. sebab baunya wangi macam buah-buahan tempatan.. Enchek Kedek complaint bibir saya yang kering tuuhhh… n muka yang pucat tu.. perlu menconteng sedikit sebanyak warna ke atas canvas muka.. tapi ini sebenarnya terbawak2 dari time pregnant dulu, yang pakai bedak pun malas tuh.. as far as i remember, memang ada lipbalm dalam beg.. tapi nda tau mana suda.. lipstick & lipgloss pun ada jugak hari tuh.. inside my cosmetic bag.. Ica ambil kali.. beehh.. menuduh sembarang..

DSC06523 Beli bekalan contact lense yang sudah lama habis n malas mau pakai.. oleh kerana suda di complaint oleh Enchek Kedek tentang muka yang pucat n perlu conteng warna, jadi beli contact lense supaya kalau ada warna yang di conteng di atas kelopak mata, akan di nampak.. kalau pakai spek, nda nampak.. that is what i think lah.. n saya tidak pakai lense kaler-maler tuh.. sebab nda mau di kutuk sepanjang jam/hari/bulan/tahun *depends on the duration of the usage* oleh Enchek Kedek.. dulu saya juga pengguna contact lense kaler-kaler.. sekali lah hari tu pakai amethyst green.. hijau nya ni hijau gelap n nampak natureeel lah sikit.. Enchek Kedek kutuk macam mata biawak pulak.. adakah patut?? macam-macam lah.. mata berpenyakit lah.. itu lah.. ini lah.. kali dia nda mau bininya nampak fake.. hehe.. tapi itu just his point of view.. pada his view, saya tidak ngam pakai lense sebab anak mata terlampau hitam.. jadi imagine lah mcm mana anak mata warna hazel nut tiba2 ada garis2 anak mata hitam yg timbul..

DSC06524 Pamplet yang di kidnap dari meja doctor di Colombia Asia tadi.. ohh.. tadi ada appointment dengan doctor.. itu nanti cerita di entry lain..

DSC06522 Supply ubat yang doctor kasi tadi.. for 3 months.. nanti after 3 months jumpa lagi dia balik.. also nanti cerita di entry lain pasal ubat-ubat ni..

DSC06525 Nanti kalau kamu sudah ada anak, begini jugak rupa kamu nanti.. hehehe.. Ariana sebenarnya ada handbag nya sendiri, tapi oleh kerana dia masih baby n belum pandai membawa handbagnya sendiri, in fact, dia menjadi handbag kami pulak.. jadi bekalan dia ni di simpan dalam handbag mommynya..

Nda bah.. ini supply untuk kalau kami jalan sekejap ja.. tapi lupa kasi keluar.. patutlah berat ja.. wet tissue tu yang berat..

DSC06527 Ini mommy Ariana punya supply..

DSC06528 Topi and handkerchief Ariana.. lupa mau kasi keluar.. in fact, i dont even remember ada benda ni dalam handbag.. *this is the time when i make my suprised-face*

DSC06529 Tali extension handbag yang nda pernah di kasi keluar since beli beg tu..

DSC06530 Compact powder.. rajin suda mau pakai bedak sejak akhir2 ni.. time pregnant langsung nda di sentuh.. beli time bertunang.. saya tunang 22dec2008.. dan bedak itu masih banyak.. dapat sudah kan estimate berapa peratus kerajinan ku untuk menempek bedak di muka..

DSC06531 Sticker Giant untuk kumpul point, dapat tukar dengan periuk meriuk keriuk di Giant.. lupa kasi sama mama..

DSC06532 Pin & kerongsang extra in case pin tudung hilang kah.. pin tudung tercabut kah.. kain baju kurung punya zip & cangkuk rosak kah sebab gemuk tukang jahit mengantuk time menjahit zip & cangkuk kain baju kurung..

DSC06533 Bukti saya bukan pendatang.. chehhhh… pasport biru tu untuk cop pas pekerja.. kami kan orang Sabah yang bekerja di Sarawak.. kalau teda pas pekerja a.k.a work permit, lepas 3 bulan, sila declare diri sebagai pendatang di tanah bumi kenyalang..

Passport ni sepatutnya kasi keluar suda dari beg.. tapi selalu lupa.. tapi at least saya ingatlah di mana pasport2 ni..

DSC06534 RM10.05.. main sumbat ja duit baki lepas beli barang…

Last but not least………………….

DSC06535

Resit-resit.. tissue.. plastik kecik.. SILICA GEL [throw away do not eat].. hehehe..

 

I wonder… Handbag orang lain pun macam ni kah jugak.. Sila beri komen kalau sudi…

Cherita tanpa gambar

Hari ni kita baca buku tanpa gambar lah kan..

3 hari lepas was my working day.. and on the same day pun Enchek Kedek kerja.. which means, teda orang jaga Ariana.. sebab on my first day tu kerja siang,, then the other 2 days tu kerja malam.. sama mcm Enchek Kedek lah.. cuma he started 1 day earlier than me.. di pendekkan cerita, i swapped my schedule with one of my collegue so that I work for 3 days DAY only and he agreed.. alhamdulillah..

Tapi, 1 masalah belum selesai, on my first DAY shift, Enchek Kedek also DAY shift.. masih perlu cari orang jaga.. Luckily Effa punya cousin, Mira menyanggupkan diri mem-babysit Ariana..

Kesian Ariana.. awal pagi lagi, dalam jam 6, sudah di bawak masuk dalam kereta, pegi rumah effa di kg. asyikirin.. nasib dia diam ja.. tidur.. I was driving alone sebab Enchek Kedek bawak pool car..

Second day, Enchek Kedek kerja malam.. so he is in charged of babysitting Ariana during day, while me during night.. petang, time hubby mo pegi keja, he bring along si Ariana and handover to me.. me bawak balik baby..

The next day, I was supposed to bring Ariana to the plant and handover to hubby.. Tapi panggil Bibi Jehan sebelah rumah.. mintak tolong to jaga her for awhile while waiting for Enchek Kedek sampai from nite shift..

Kesian kan baby di bawak ke sana sini begitu.. kesiannnnnn… because yesterday masa hubby sampai plant, baby nangis suda dalam kereta.. susu nya pun suda habis.. after dropping off hubby at ccr, tambah kuat tangisan Ariana… tapi tangisan tanpa air mata.. hehe.. so I scratch2 gently her tummy n dada, trus dia tidur.. tidur all the way from the plant sampai traffic light dekat simpang bandar jaya.. berenti ja di traffic light, trus start suda ngek ngek ngek.. tahan ja lah sampai rumah.. nyanyi2 kuat2 dalam kereta, masih jugak suara Ariana yang kuat.. last2 Black Eyed Peas jugak yang membantu..

Starting next month i.e next week, ada sudah babysitter.. so everyday, before going to work, hantar Ariana to kak Joy’s house dulu.. baru senang hati mau turun kerja.. nda payah lagi fikir macam mana mau buat untuk elak si Ariana di bawak ke sana sini.. kesian bah masih baby.. kadang2 boleh nangis jugak tinguk dia duduk dalam baby car seat nya tu.. not knowing what exactly her papa n mommy doing bringing her here and there..

huhuhu… mommy luv Ariana very much..

sNaPPinK

DSC06511

Ini entry sambungan dari entry sebelum ni yang pasal camera punya charger tu..

Oleh sebab camera yang sangat handy itu sudah bernyawa, so senang bawak pi mana-mana..

Bila-bila masa boleh ambik gambar..*macamlah camera henpon teda kan*.. tapi pixel camera handy warna pink tu lagi marvellous…

hasilnya, tadi time nyanyi suruh Ariana tidur tapi baby belum mau tidur, tiba-tiba dia senyum2 n bawak2 cerita.. erm.. mcm gembira betul si kawan ni.. so di capai camera handy warna pink n snap snap snap.. berjaya dapat gambar Ariana senyum.. selama ni mesti nda sempat.. kalau camera henpon lambat meng-capture.. kalau dslr tu, mau kasi keluar lagi dalam beg.. sempat si Ariana nangis semasa dalam proses mengambik-camera-dalam-beg…

Jadi, ya.. saya sangat gembira dengan camera-pink-yang-sudah-bernyawa itu.. sampai ada 2 entry yang di dedicatekan kepada dia..

mari beri nama kepada camera pink tuh.. erm.. SNAPPiNK <noun,:senap-ping>

bYe~

My first ever camera

Sony T20 cyber-shot was my first camera that I bought using my own money..bought it somewhere in year 2007..
Masa tu, harga camera ni, 4 angka berkepala 1 dan perlahan-lahan di cantas dengan skim cepat kaya..eh silap..skim bayaran ansuran mudah a.k.a easy payment zero interest…

This camera sangat berjasa during my offshore life..i bought it for my mechanical engineering competency, meant for photo taking of all the engines,compressors,turbines,pumps,spanar giant,gergaji besi, wellhead,condensate sample,baju kotor kena lube oil,gambar orang mengular, gambar om angkat kubis di laut,ikan tuna,ikan sardine,ikan dolphine yang menari nari di lautan biru, shark whale yang muncul di kala rough sea.. nah… terlebih suda…

Anyway, i did achieved my goal that is to complete my competency.. then the consequences after the jobgroup promotion and everything, i bought another digital camera i.e dslr n my T20 ampai2 sana sini sampai I lost its charger…

After 9 months(more or less lah) without charger, baru this month saya mau beli charger.sayang pulak tu camera nda d pakai.Ica mau pakai hari tu,i was lokek pula nda mau kasi pinjam. :p

Btw, if im not mistaken, the last picture taken using that camera was by enchek kedek who was taking a pic of me vomitting in the toilet when i was soooooooooo teruk going through my morning sickness period.. lepas ambil gambar baru dia gosok2 belakang saya.. teruk betul.. adakah patut senyum2 ambil gambar bini yg tengah muntah.

Tapikan, charger original for sony mahal.Around rm200+… so i look for it in shashinki,teda pula jual charger tu.. last2 pegi lelong..jumpa ini..hehehe

murah ja…rm30…

Jadi semalam buat pertama kali dalam tahun 2010, camera ini hidup semula…saya memasukkan bateri yang sudah di cas ke dalam camera dengan air mata yang bergenang…kononlah…

So,next mission is to find back cable bikin kasi transfer gambar to laptop.must be somewhere inside the boxes di bilik belakang tu..


Sony T20 in action…

Kisah Maisara punya papa..

aiseh..ini entry penghargaan buat Enchek Kedek yang berjaya mem-babysit si Ariana Maisara selama 2 hari…

Seperti yang di ketahui umum, i was working on that 2 days…

Enchek Kedek,
Tahniah sebab survive
menjaga Ariana selama dua hari..walaupun on the first day I was a bit worried because u called me and asked whether u need to change her clothes because she vomit.. fyi,itu bukan muntah..itu ialah muak..kalau baby nda kena kasi burp after nenen,memang that white stuff keluar. But u did mentioned something about over-feed her.. Jangan bah cakap gitu… bikin i kesemangatan ja di opis.. muak sebab nda burp tu…

I appreciate the mms picture that u sent to me that morning..gambar Ariana yang sudah mandi, pakai baju yang kiut with matching mittens and booties..!

I reached home at around 7 n u were dukung-ing Ariana who was at that time crying loudly.. Kesian tengok kitak.. I know you were tired..Air muka ktk time kmk masok rumah seperti, ‘nah..cepat ambil baby..penat suda’…

On the 2nd day.. Ariana sangat good girl kan? that day ktk cukup rehat..sempat jemur kain.. angkat kain.. n Ariana wangi betul malam tu..nda tau berapa kati bedak ktk simpan di badannya… banyak bedak sebab ‘tuuuuttttt’….. kita ja yg tau..hehehe…

You proved that ktk….erm….byk lah yg ktk berjaya prove…susah mau type semua sebab dari tadik kmk try susun ayat tp
nda berjaya jadi ayat…kali itu lah orang selalu cakap ‘hingga tidak terkata’..

I am soo proud of you hingga tidak terkata… 🙂


– Posted using BlogPress from my iPhone

Mama balik KK

Mama balik KK after spending time with her grand-daughter for almost a week while me & Enchek Kedek gago berhempas pulas berkerja.. hempas pulas tu macam over-exxagerrate for me lah.. kalau Enchek Kedek lagi sesuai lah..

Anyhoo… i took 2 days off so that I can send mama to airport on the 19th.. Walaupun ada Enchek Kedek, tapi nanti lepas tu tinggal dia sama Ariana ja.. so its better for me to be present jugak lah..

Pagi tu, siap-siap, terus kemas barang dalam kereta and keluar makan.. flight mama jam 1300hrs.. so kami pigi lunch dulu.. Mama sedang memilih2 menu, while Ariana punya lunch sudah ada depan mata.. *kenapa jugak Ariana ni suka kasi nampak double-chin nya..bukan macam mommy nya, berabis menapuk double chin.. :P)

Cubaan menyuap Ariana dengan lada.. aishh… main-main ja tuh.. jangan trus kamu berpikiran yang bukan-bukan then terus buat macam-macam spekulasi.. kami belum gila..

Dalam kereta, on the way to airport si baby poo-poo.. So we changed her diaper in the toilet.. teda specific room for diaper changing di aport Bintulu.. ada gunanya jugak I bought the gin&jacqie baby bag from bagskaki.. because ada portable diaper change mat.. not heavy..doesnt take up too much space in the bag and as I said, very convenient..

In the airport, while waiting for the boarding time, si bapak Ariana mau testing pakai beg kangaroo tuh.. I called it bag kangaroo sebab macam kangaroo bawak anak.. Bought it at City Mall Little Me.. newborn pun boleh pakai.. kalau nda silap, brand Infantino.. oklah.. setakat ni puas hati.. hari tu pakai bawak Ariana jalan di shopping mall Bintulu, tidur-tidur jugak Ariana dalam tu.. which means, comfortable lah..

Berbalik kepada Enchek kedek, tiap kali kami letak Ariana dalam bag kangaroo tu, dia nangis.. sebab, time orang tengah menyusu lah jugak papanya mau try benda ni.. Jadi apa lagi, kami menjadi tumpuan orang di airport tiap kali si Ariana nangis nda mau masuk dalam bag kangaroo tu.. ‘tiap-kali’ itu ialah sebanyak lebih kurang 3 kali.. jadi, lebih kurang 3 kali lah kami jadi fofuler di airport sebab suara teriakkan Ariana..

Jadi papanya pun kunun, berlari-lari anak di airport membawa Ariana dalam bag kangaroo tuh.. kesemangatan jugak I tengok.. ish.. kalau budak tu jatuh.. nauzubillahminzalik..

Lepas mama boarding, kami balik… n memulakan tanggung jawab full sebagai ibu bapa sebab selama ni ada neneknya..huahuahua..

Jadi episode memulakan-tanggungjawab-penuh tu di mulakan dengan Ariana yang nda berenti nangis for almost 1hour.. susu nda mau.. ayun nda mau.. time mandi (which is her most favourite), mau jugak, tapi sambil mandi main air, sambil buat mulut yang kesedihan tuh.. dalam hati, kali neneknya teringat-ingat dia ni..

Then around 6 mcm tu mama call.. ‘Mama rindu bah sama si mai petang tadi..sebab slalu time tu mama kasi mandi dia kan’..

nah kan.. suda saya bilang… hehehe..

BiniKedek merepak lagi..

*merepak ialah sarawak punya bahasa yang bermaksud membebel.. 🙂
Kedek & family kembali berdikari..
Sebelum ni nda pernah lagi berdikari.. MIL ada datang.. my mama ada datang..
Then kemarin, mama balik, jadi tinggal lah kami 3 sekeluarga..
huhuhu.. sedih..

Lepas hantar mama pegi airport, kami pegi 2 buah kedai yang ada jual barang2 baby.. tujuannya, mau beli ini..

Babylove Computerised Baby cradle..

Polar Computerised baby cradle
Tujuannya sebab Ariana jenis yang akan bangun kalau orang stop meng-ayun dia, unless dia extremely penat, kasi ampai ja dalam baby coat, confirm tidur..
nda percaya??.. sila datang ke rumah kami di Bandar Jaya Phase 2, Bintulu.. bawak ear plug jugak in case Ariana mengamuk mau tidur..
Jadi, since that keluarga Kedek start berdikari sudah, this thing really really can help us a lot..
sebab, kami laki bini yang kerja shift 12jam either siang atau malam n balik rumah memang perlu-perlu rehat tahap maximum.. bukannya sebab MALAS mau mengayun.. sapa-sapa yang berkenaan, memang tau nature of our job..
Ariana start kena ayun pun time di KK suda.. mula-mula tu Ariana jenis yang kasi ampai ja di tilam, boleh tidur.. tapi baby kan.. orang bilang, selalu bertukar-tukar cara tidurnya..
Nda lama lepas tu, Ariana suka tidur di badan.. suka kena peluk lah kalau mau tidur sambil di dodoi-dodoi.. So oleh kerana during my pantang days, only me n my SIL a.k.a Kak Nibung ja di rumah time siang, so kami bergilir2 lah kasi tidur baby..
Tapi, Kak Nibung time tu pregnant 5-6 bulan.. while me, baru lepas c-sec kan.. stitches tu kadang2 pandai sakit n ngilu.. not forgetting the lightheaded + dizzy-ness yang sering saya bising2 di entry sebelum2 ni..
Jadi to make things easier, n to prevent any un-wanted circumstances to happen, bapak kasi beli ayun lah untuk Ariana.. time tu umur Ariana baru sebulan lebih.. tapi kami ayun pelan-pelan ja..cukup2 supaya dia dapat tidur..
So, sekarang, datang lagi satu style.. tidur mesti kena ayun.. stop ayun, mata bukak besar..
Jadi 2 benda di atas tu, either one lah.. adalah sangat convenient untuk kami laki bini sekarang ni.. sebab kadang2, either one of us akan tinggal sendiri di rumah dengan baby.. kalau ada cradle auto tu, senang sikit kalau mau solat.. mau makan.. buat apa-apa lah.. kalau ndak, Enchek Kedek pegi kerja jam 6 pagi, balik kerja, 6.45pm si Bini Kedek masih pakai baju yang sama… kahkahkah..
Orang bilang, lain baby, lain perangai nya.. lain family, lain cara menjaga anaknya.. lain periuk nasi, lain cara menghabiskan nasinya.. ermmm???
Siapa sanggup tinguk anak mengamuk mau tidur tapi nda dpat tidur sebab nda di ayun kan??? Sudahlah si Ariana ni kalau mengamuk, nangis nya sampai ke hujung nafas.. dapat imagine kah?? Paling sangat saya takut.. because at that point, memang baby nda bernafas sebab dia meneran nangisnya tuh..
Bukan salah baby, sebab dia belum tau apa2 lagi.. n bukan salah kami jugak sebab kasi biasa ayun sebab *sila baca balik point-point di atas kenapa Ariana di ayun dalam buaian*
Kalau kamu kamu dan kamu meng-google pasal mengayun anak dalam buaian, memang banyak outcome yang negative kan.. nda bagus untuk otak etc..
Tapi saya google lirik lagu Hijjaz – Sumaiyyah,
Darahmu Menjadi Sumbu Pelita Iman,
Sumaiyah Kaulah Lambang Wanita Solehah,
Tangan Yang Disangka Lembut,
Menghayun Buaian,
Mengoncang Dunia Mencipta Sejarah

Point saya ialah bukannya saya akan mengoncangkan dunia..hehehe… Bukan jugak sebab tangan saya lembut.. huhuhu *ini tangan mechanical ni*.. sila baca sendiri lah serangkap lirik lagu tuh..

Seperti yang one of our friend cakap, ‘kita dulu-dulu kena ayun jugak..tapi nda jugak sot kepala’.. ada jugak yang jadi doktor.. ada jugak yang jadi majistret.. ada jugak yang jadi pemain saksafon..dan mereka semuanya waras-waras belaka…

Jadi untung lah kamu kamu yang ada parents di rumah tolong jaga anak.. untunglah kamu yang dapat orang gaji yang bagus untuk jaga anak kamu di rumah time kamu kerja..untunglah kamu yang punyai anak senang mau tidur.. pok pok nyanyi nyanyi terus tidur.. untung lah kamu yang 24-hours dengan anak..

Tapi kami pun untung jugak sebab kami ialah laki bini yang start suda berdikari jaga anak sendiri.. kami ada experience 1 jam kasi tenang baby yang mengamuk mau tidur.. kami ada experience kasi susu anak sampai termuntah sebab terlebih minum susu…kami tau macam mana handle baby yang perut masuk angin..kami pernah investigate punca baby menangis nda berenti macam CSI..kami tau macam mana tapuk-tapuk dari baby supaya nda nampak kami kalau bangun tengah malam mau menyusu sebab kalau baby nampak kami,dia akan start teriak menangis.. kami jugak untung sebab ada jiran yang sanggup temankan binikedek tidur di rumah tiap kali Enchek Kedek kerja shift malam..n sanggup standby di rumah sampai Enchek kedek balik dari kerja shift malam while binikedek suda turun kerja awal pagi buta..

*Ariana Maisara binti Zainuddin ialah anak yang baik.. gudgirl.. Sekarang ja dia besar ula.. nanti dia sudah besar, langsung tidak menyusahkan papa & mommy nya..Amin*

Sesi suai kenal

Mari berkenalan dengan anak anak smokie..bday dorang 5th Feb..sapa2 sama date,boleh lah celebrate sama2…


nduk bah…mcm kena compressed ja la beradik ni..


Sibuk ja binikedek ni kan bergambar posing2 dengan anak smokie padahal
anak dalam rumah menangis nangis mau menyusu…nda pa..ada neneknya..
Credits to enchek kedek for the wonderful pictures..
oooppsss…kedapatan..laki bini main kucing di belakang rumah…but as i said earlier,ada
neneknya..

Tapi bisuk neneknya balik kk suda…maka akan bermula lah episode laki bini berdikari jaga Ariana…

– Posted using BlogPress from my iPhone