Posto posto~

 

31012010908- Ok.. budak kecik baby pun dapat bungkusan jugak kah?

The postage was actually from a friend of mine, who happened to own a blogshop that sells babbies stuff.. mostly clothes lah.. and all of them are soooooo freaking cute.. cuma menahan hati membeli.. hehehe.. and the price, kalau compared to kedai2 punya barang, of course lah kedai lagi mahal sebab kita bukan sahaja membeli baju2 nya, malah juga membayarkan sewa kedai untuk mereka.. hehehe.. so sapa2 yang mau membeli baju baby untuk anak sendiri atau untuk anak buah-buahan, CEPAT! klik di sini ..

31012010911 Stokin-cute-yang-boleh-buat-rasa-mau-gigit-kaki-baby

I bought these two items, plus postage, equals to 1 pair of this kind of sock di City Mall.. Berbaloi kan? Berbaloi-baloi sampai rasa mau makan kuih tabaloi.. tapi nda boleh sebab mau diet.. speaking of diet, I loose 8kg setelah Mai di keluarkan dari perut.. hehehe.. ok..lari dari tajuk..

31012010910 kaki kecik menggayakan stokin baru nya..

Kami test sock ni time Mai tidur.. hehehe.. sebab kalau test  time dia sedar, berpeluh2 jugak mau kasi pakai..

Owh.. progression on Mai.. dulu asal kena air, mesti meraung-raung.. sekarang ni, asal masuk dalam besen mandinya, senyum malu2.. hehehe.. which means, nda lah susah sudah mau kasi mandi sebab kurang struggling sudah.. tapi yang susahnya, Mai kasi berat badan dia sebab dia mau her whole body berendam.. jadi, sakit jugak lah pinggang binikedek..

In my previous entry, I mentioned how DIZZY & LIGHTHEADED I was kan..

31012010912 Ini juga di kirim bersama si Mai punya socks.. I was chatting with the owner of the blogshop few days ago.. Asked her whether she ever experienced pening-pening lalat tu jugak.. she suggest me to pakai pilis.. tapi.. I never seen pilis in KK.. selalu nampak d tv ja.. So, Jieha, thanx for the pilis.. lepas dapat tadi, terus pegi dapur n buat.. eventhough today is my 38th day of pantang, doesnt mean nda boleh pakai lagi ni pilis kan.. sebab pening-pening tu masi ada.. huhuhu.. angin mesti keluar.. badan  mesti kuat supaya boleh tawaf 1B~

Terima kasih~

 

Ariana’s Appreciation to

Grandpas & Grandmas, Aunties, Uncles

 

27122009703

Grandpa a.k.a Moing & Grandma a.k.a Mama’

26122009682

30012010885 30012010886 

Uncle Abang Ewiq & Umi Kakak Nibung.. tunggu Mai besar sikit baru dapat muat skirt tu..

 

30012010892

Ayi Ica … pakai 1 kali ja sebab Mai sangat membesar bagai juara cute..

30012010889

Presents from  Sibu, yang di beli di Kl sebab kebetulan mum-in-law melancong pegi KL time binikedek beranak..

26122009683 26122009684

Aunty Raden Sri Emikaningseh..

30012010893 30012010894

Aunty Megan all the was from US.. rompers cant fit sebab as mentioned earlier, Mai cute~

30012010891

Granduncle Hapy & Grandaunty Jeniffer… Randall & Fify

30012010895

Aunty Kajun & Uncle Amin

30012010896

Ang Pows from great grandpa, granduncles & grandaunties, uncles & aunties..

Other presents suda kirim dengan Enchek Kedek bawak balik Bintulu… nanti hairan security yang cek barang sebab botol susu ja sampai 10 botol.. bantal2, tilam2..

Last but not least, gift from Papa & Mommy,

heart

unconditional lurves from us.. lotsa lotsa lots of it.. small, big, thick, thin,single, twins..

hehehe…

Sharing caring together-gether

* Bukan mintak di hargai.. tapi at least di kenangi pengorbanan kami-kami ini yang memegang title Isteri*

Email dalam inbox Enchek Kedek yang saya curi mintak dengan kebenaran then tampal dalam blog..

Baca lah sampai habis ya, supaya dapat contohi dan di jadikan pengajaran supaya kita dapat menjadi sekurang-kurangnya isteri yang baik sebab untuk sampai tahap isteri mithali tu, masih banyaaaak yang perlu di belajar..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Hargailah isteri anda……
Mulianya seorang isteri disisi Allah…
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak.
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.

Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka…..
Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan, jadi ‘kilang ‘ manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.                                                               7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.
Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami.
Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki.                                Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Jalan-jalan pegi kelinik..

These past few days, i had a few concerns regarding me and Ariana’s health..

Ariana sometimes makes weird sound when she breath, which I fear to be asthma..

While me, i experienced lightheaded + dizzy-ness in these few days and the above area of where my stitches are, were driving me almost crazy.. almost, belum gila….

So, our visit to Dr. Benadine clinic was today..

29012010877Ariana menjadi bunga matahari lagi..

While waiting for our turn, Ariana was sooooooo very quite.. nda nangis.. nda ngek ngek ngek.. nda huk huk huk.. until suddenly, she farted yang sangat kuat bunyinya dan sangat panjang.. alamak Mai.. imej.. imej.. hehehe.. and me, being a very understanding mom (kesian bah anak masuk angin) laughed all the way until she finished her angin..

By the way, Ariana ok.. nothing is wrong with her according to the doctor..

While me, pening2 might be caused by the spinal that was given to me and also could be lack of water consumed.. but I did drank a lot of fluid.. but that was according to the doctor.. and the thing which almost drive me crazy, doktor cakap masuk angin.. need to put extra ginger in my chicken soup.. tambah pedas lah tu..

So that was it.. glad that nothing really serious.. by the way, we need to stop shampoo-ing Ariana’s head due to her rashes.. after all, Ariana bukannya main kotor pun.. bangun susu,nangis,tidur..bangun,susu,nangis,tidur..

eleh.. ndak heran~

For the very first time in this 2010..

SAYA MEMANDU KERETA.. SANGAT RINDU MEMANDU KERETA..

I could not recall when was the last time i drove a car.. yang penting last year lah.. went back to KK on the 12th.. bla bla bla.. drive pegi 1B.. bla..bla..bla.. pegi tengok wayang.. bla bla blaaaa… somewhere before 24th dec lah.. ish..

Why is si sheila making the driving thingy such a big deal??.. sebab.. drumroolllsssss.. today is my 35th day of pantang.. 5 more days to go.. haha.. r u kidding me? im still on wit the checking-the-calendar-every-day-till-my-pantang-days-habis.. I usually check my blog for Ariana’s baby ticker to check how old is she which technically equals to my days of pantang..

Pantang belum habis, tapi sudah keluar rumah, but then, masih jugak on with the countdown.. Im not anxious about getting out of the house.. besides, when I was 2 weeks+++ after delivery pun sudah keluar.. pigi clinic due to my flu & light fever with Enchek Kedek.. after that, pancing2 mintak bawak pigi Chua kah Seng(CKS SUpermarket).. nda dapat pi 1Borneo, CKS pun jadi lah.. kahkahkah.. pathetic nya…

and my driving skills sucks!.. punyalah extra cautious.. kereta take over pun boleh terkejut.. all of the sudden, my mum’s car jadi macam BIG car ni.. the stering was high.. i dont dare to selit2 because in my mind, im driving a big car.. altho its only a sedan..

Anyhoo, I managed to settle all by credit card, my Takaful insurance, car and simpan Ariana’s angpow in the bank.. She received quiet a huge amount of ang pow during her 1 month.. but her angpow temporarily be in my account since that me & Enchek kedek havent open an account for her yet.. we were thinking of keeping her money in Tabung Haji… sebab tabung haji tiada ATM card.. kalau mau kasi keluar terpaksa pigi bank dengan muka penuh ketebalan 2 inci mengeluarkan duit.. and not forgetting her insurance & savings for her studies InsyAllah.. supaya nda payah pinjam PTPTN..

After that, me n kak nibung went to a small shopping mall in Lintas.. saja mau cuci mata sebab from the window of the s.m, i can see babbies clothes on sales.. naluri seorang ibu, nda tahan melihat baju2 baby yang kiut2.. hehe..

Nasihat & pesanan yang selalu di terima, ‘Jangan beli banyak baju baby, sebab baby cepat membesar.. nanti sayang ja baju tuh’.. so, I bought a bigger size baju for Ariana hoping that she can wear it longer.. APAKAh? masih jugak membeli.. aiiisshhhh…

I remembered buying Ariana a white hat when I was still sarat mengandungkan baby.. beli barang for preparation.. so when she was born, topi tu nda muat pulak.. then after few days, baru hari ni i remembered about the hat.. since that Ariana is getting bigger, so does her head , so i look for the hat and put it on her.. hehe.. cute.. macam bunga matahari..

28012010864_2

Then I mms this pic to Enchek KedeK and mum-in-law..

Enchek kedek replied..’ eee… cutenya.. rindu kamek ngan mai.. n maknya yang sik marah marah.. *i smell sarcasm..huh~*

Mum-in-law pulak terus call.. ‘ kenak ngan mai? sihat? kenak nya pakei topi, maok g klinik kah?’ hehehe.. cute.. mesti neneknya sik sabar mok jumpa cucunya gik bulan depan tok..

To end my entry this time, Ariana sudah mula berbunyi-bunyi… nda lama lagi susu time~

D.I.Z.Z.Y – ness

I woke up today with high level of pening-ness.. Seriously, bukak mata ja, ceiling bilik macam berpusing2.. scary.. tutup mata, then bukak balik, masih lagi sama..

I suspect that it was the effect of the spinal anesthetic that I got during my c-sec operation.. tapi ini sudah after 4 weeks.. I remembered reading an article about the headache/dizzy but couldn’t find the article suda.. somewhere in the internet lah.. tambah lagi pening kepala mau mencari..

But after gone through a few forum, most of the women who had c-sec, also experienced the dizzyness.. and their problems solved by taking iron pills, consulted by their doctor.. which means, if my dizzyness continues again tomorrow, I need to go to the doctor for consultation and also to check for iron level in my body..

Mana boleh jadi ni.. nanti time dukung2 Ariana, terjatuh pulak..

So Ariana is sleeping with Mama tonite.. me rest ja lah..

23rd Jan was Ariana’s 30th day..

IMG_4627 Ini muka baby umur 30 hari.. blur kan? sebab the photographer pigi focus the cute hand instead of baby punya muka..

Kami buat makan-makan, small gathering among closed relatives for the occasion.. Ariana, being a GOOD GIRL, slept during the occasion.. Aunties were sharing their labour experience with me..Uncles & moings sat outside cerita cerita kedai kopi.. Small  kids running around while big kids duduk diam2 tinguk tv.. and Inden came! Both of us lepak in my room ja, sambil2 tinguk2 Ariana..

Ok.. for the time being, lets do some calculation, if 23rd Jan was her 30th, means that theres 10 more days to go until Im done with my pantang days.. and since that today is 25th january, so kira2 8 more days.. *again, u may ignore me for being obsessed with my pantang days*

After 32 days of living, sleeping, breathing the same air with Ariana, I just found out one new tip of baby-sitting Ariana.. I was puzzled that whenever i feed her, she sometimes tends to breath very deeply, then stopped, then cried.. then sambung lagi menyusu.. at first saya kasi ketawa on her act *apa punya mummy lah ni*.. tapi rupa-rupanya, baby susah mau menyusu because ada angin.. jadi tau lah sudah.. whenever baby act macam tu lagi, all i need to do is kasi ‘burp’ her then sambung lagi kasi susu..

Besides, Moing Tinggi kasi few tips jugak on the nite of Ariana punya 1 month.. on how to dukung her if kembung perut.. what to do if the same rashes keluar banyak lagi.. My mum said that lama suda she didnt jaga baby so ada lupa2 jugak suda..

Yesterday (24 Jan), pagi jam 10 bawak Ariana pegi Menggatal untuk sunat oleh doctor muslim.. I never had the idea on how baby perempuan kena sunat.. time di klinik pun nda jugak pi tinguk.. tapi the procedure was fast.. baby pun nangis kejap ja.. jadi, officially, on 24th jan, Enchek Kedek & BiniKedek punya baby suda jadi anak dara.. hehe..

Siok tinguk baby membesar.. this morning I woke up sambil terkejut tinguk si Ariana.. besar jugak.. Memang ikut gen papa nya.. tinggi & besar.. kalau ikut mummy nya, pindik & tagap.. haha.. Im serious about the tagap thing.. coz I noticed ada muscle suda ni my arms.. sebab angkat baby yang getting heavier..

Few days ago, we went to City mall to buy baju cute2 for baby.. I bought yang 0-6 months punya and the baju memang ngam2 ni di badan Ariana.. not too big n not too small.. which means, baju tu nda sampai 6 months lah for Ariana..

Lepas ni, confirm papa nya ja lah yang dukung baby.. cukup sudah muscle binikedek.. nanti jadi macam popeye pulak..

Tips menjaga Ariana

Tips are applicable to papa, mommy, moing, mamak, ayi, umi & uncle abang ewiq..

and who ever yang bakal jadi stand-in-baby-sitter..

but before that, today is my 29th day of pantang..

Kalau Ariana menangis..

15012010790

Firstly check dulu jam yang terdekat.. jam tangan, jam dinding, jam laptop, jam henpon atau jam di astro.. Kalau sudah masa untuk baby menyusu tapi kita terleka sebab terlampau melayan country life di fb, sila cepat-cepat buat susu.

Kalau suda menyusu, tapi masih jugak menangis, check diaper nya.. sebab Ariana sangat tidak suka kalau diaper sudah overload.. cepat-cepat tukar..

Ada kemungkinan jugak sebab perut kembung.. petua orang-orang tua, kalau ubun-ubun baby tenggelam atau termasuk sikit, meaning masuk angin lah sudah tu.. jadi, sapu minyak makan atau minyak lala’ yang mum-in-law bring all the way from sibu.. walaupun baunya tidak menyenangkan, tapi demi kebaikkan, haruslah pakai..

Untuk ibu yang sedang berpantang pun bagus pakai minyak tu.. according to mum-in-law, sapu di joint2 kaki, elbow n belakang telinga.. belakang telinga tu untuk elak masuk angin which may caused kepekak-an.. jadi, kalau tiba2 time main fb trus pesanan mum-in-law tu terngiang-ngiang di telinga, cepat2 pakai.. ataupun time tengok tv, tiba2 rasa nda berapa dengar volume tv tu, dan di syaki itu ialah pra-pekak, cepat2 jugak pakai minyak tu dengan minyak kayu putih jugak.. (padahal lupa kasi increase volume tv)

Kalau kasi mandi Ariana, air bagi air panas.. jangan terlampau panas.. cara kasi mandi nya:

       06012010745 06012010746 06012010747

* belajar dari Enchek Kedek..*

Cara untuk kasi tidur Ariana:

             05012010744 11012010751 19012010814 13012010778 29122009712

Begitu, begitu, begini, begini dan begini..

Kalau boleh, sambil nyanyi2 & puji2 baby.. hehe..

OK..sudah.. itu ja.. kalau ada pembaharuan, nanti binikedek revise balik..

Why I like It Longer

 

    DSC02201DSC02120

My husband is 5ft 10 inches… Dalam gambar-gambar ni, sangat terserlah my short-ness in height..

After taking pictures/cam-whoring, and kalau the outcome of the pictures are like these, mulut binikedek yang bising..

‘Bawah sikit bah lense tuh..’

‘Kasi bongkok sikit bah badan kitak..’

Okay.. sapa suruh nda mau makan sayur kacang panjang.. * Kalau makan sayur kacang panjang boleh jadi tinggi kah?*

DSC06158

Practically, even if I stand-on-my-toes, paling-paling pun, captured sampai my neck only..

DSC02206 Enchek Kedek & Bini Kedek’s head *tolong jangan kutuk~*

Kalau henpon macam LG Chocolate BL40, BiniKedek, Enchek Kedek, baby Ariana & Smokie pun boleh ber-cam-whoring sepanjang hari..

I like its stunning wide LONGER screen, because it may accomodate kita sekampung… yeay!

LG

Ini bukan cerita seram..

My Pantang day status : 27th day.. 13 days to go..

U can ignore my 40 days countdown to habis habis pantang… Im bored!!.. Boring yang sampai cerita Ibu mertuaKu on channel 106 pun boleh di layan..

My dad bought a new ayunan for her since that we are having difficulties putting her to sleep unless we ayun her manual i.e. kasi ayun-ayun tangan sendiri.. and she is getting heavy and heavier.. nda lama nanti binikedek jadi binikedek-si-pindik-pindik-tagap-yang-hot..

19012010814 harus-tunjuk-muka-gaok

‘yang hot’ itu not necessary.. I told Enchek Kedek on the day he balik Bintulu..

‘Kitak balit kelak, kmk dah slim..dan hot’..

Gatal mulut kan cakap gitu.. now im struggling to keep my words.. but I dont think I can achieve the slim statement coz I cant wear the bengkung.. I stopped after using it for 2 days.. stiches rasa ngilu2.. then di tambah dengan menggendong si Ariana lagi, tambah lah ngilu.. harap dengan control makan ja lah.. the ‘hot’ part pulak, i am hot, when u do anything that able to increase my level of marah-ness.. err.. boringkah? stop baca lah..

Baby slept with mama last nite due to my kepeningan kepala.. few days ago i slept with baby.. but since that she kept on waking up every 3 hours, so i wondered, why not stay up ja terus.. seriously, saya tidak tidur siang n malam stay up.. Jadi tersebutlah kisah satu malam tu mama marah.. dia suruh tidur awal n berenti lah main internet tuh.. so I said ‘ok’ tapi masi jugak main country life..

Tiba2, terdengar satu bunyi yg bikin terkejut n mengakibatkan adrenalin rush.. YAAA.. jangkaan anda semua betul.. eh, bukan bunyi ketawa mengilai atau pun bunyi ketukan kuku panjang dari tingkap bilik(mari ketawakan ica).. bunyi pintu bilik mama di buka.. oh, mama buat spot check.. terus melompat ke katil.. n tutup mata..