Bergaduh dengan Junior..

: Junior.. !!!!
: Jangan tarik-tarik tu pagar..!!!
: Dia mau keluar pegi jalan raya kak…
: Junior!!!!!

Then si Zaza pi kambai Junior bawak masuk dalam rumah..
Zaza and the other girls were trying to close the house gate tapi datang si Junior pi paksa bukak gate sebab mau main di jalan raya..

: Kenapa mau main di jalan raya? Ko ingat tidak sakit kah tu kalau kena langgar kereta?

Inside the house, me as the eldest sister, jeling-jeling Junior supaya dia takut and nda mau main di luar rumah lagi..

But as I turn my back heading to the kitchen, ada suara kecil berbunyi..

: aya umbuk kau ni (saya tumbuk kau ni)

Oh..ada budak mau challenge kakak nya ni..

: Siapa yang ko mau tumbuk?

Junior in silent mode..

So I turn back lagi mau pi dapur, then ada lagi suara kecil..

: Ko ingat aya takut ama ko kah? (Ko ingat saya takut sama kau kah?)

: Kalau tidak takut, sini lah..

Junior in silent mode lagi sambil senyum2 malu..

Then, baru saya mau pusing pi dapur, ada lagiiiii suara kecil tuh berbunyi..

: Aya umbuk muka kau tuh (Saya tumbuk muka kau tuh)

: Tumbuk lah.. mari sini.. belum ko sampai sini, saya angkat kaki saya, terus sampai muka ko tuh..

Then Junior pun sambil senyum2 malu keluar dari rumah..

Then, Ica kasi keluar rotan mama, yang kami ikat getah di hujung untuk main sama kucing..
Everytime dia limpas me, I bend-bend the rotan kunun sambil try2 kali libas.. tapi in slow motion lah.. belum ada pengalaman melibas rotan lagi..

Hahahaha.. tapi siok bergaduh sama budak umur..erm.. 3 kah 4 tahun tu.. not sure..
Sudahlah cakap pun belum lurus.. pandai mau cari gaduh.. nda mau kalah lagi tuh..

Misi mencari Bengkung Moden

Dua tiga hari sudah berjalan sama mama mencari bengkung yang di pakai oleh orang yang lepas bersalin cara c-sec..

Tapi nda terjumpa.. yang ada pun di Mothercare tapi habis stok..

Bengkung jenis tu beza sikit dari bengkung yang biasa di pakai oleh orang yang beranak normal..

bengkung1A

Tadi, kami berjalan lagi pigi Karamunsing..

Try-try masuk kedai yang jual jamu-jamu, ubat-ubatan macam Sendayu tinggi, Leesa etc..

Kebetulan dorang ada jual bengkung jugak.. Jenis yang macam ni..

bengkungzigzag8So kami kasitau lah mau cari yang khas untuk orang lepas c-sec..

Tapi, sales assistant nya ni, macam bikin panas jugaklah… sebab memaksa..

: Bengkung macam ni lagi bagus.. dapat jugak di pakai oleh orang yang lepas c-sec..

: Tapi saya cek di internet, jenis yang orang lepas c-sec, lain sikit rupa nya.. bukan jenis yang ikat-ikat ni..

: Biasalah tu kalau orang di internet tuh.. mau barang dorang laku..

FYI, I googled for it and found this ..bukan just simply tekan2, tengok2 ja )

Terkesima sekejap di situ.. Tapi proses perbualan pemaksaan terus di jalankan..

: Jenis yang macam ini pun boleh jugak.. (suara semakin nyaring)

: Iya.. boleh jugak.. tapi lepas luka sudah sembuh lah..

: Iya.. lepas luka sembuh

: Tapi saya mau yang untuk lepas beranak c-sec punya..

: Ini boleh jugak.. Kalau tidak percaya, tengoklah badan saya.. Sudah ada anak 2 orang tapi badan masih ramping!

Kenapa susah betul orang tu mau terima kenyataan yang saya tidak mau bengkung jenis ikat-ikat tu.. orang mau yang moden punya, main lekat2 ja.. kenapa mau benda yang susah sedangkan benda yang lebih senang ada kan..

Tengok, sampai terpaksa dia tembirang sama saya and mama yang dia tu ramping.. haishh.. nasib nda terpecah ketawa di dalam kedai nya tu tadi..

        Hari ni mau cerita pasal barang2 baby..

         IMG_4207 IMG_4209

Here’s are the baby’s cutey-cutey clothes.. I bought a few pairs of long and short sleeve and long and short pants.. mum said not to buy a lot coz baby grow fast.. nanti sayang tu baju.. all are in NEW BORN sizes and all are in white coz we dont know the baby’s gender yet.. altho GERGITAN jugak when i saw all those cute2 clothes that are meant for baby boy/girl..

IMG_4218 This is a ‘must-have’ stuff for baby.. tali barut.. I bought an instant kinda tali barut.. main lekat-lekat ja.. kalau dulu-dulu punya pakai tali, ikat-ikat.. this one is more convenient lah.. senang mau pakai.. also bought a few.. mum-in-law cakap, in case hujan, ada extra..

       IMG_4210 IMG_4221

Sets of bath towel and face towel.. Bath towel to rub baby’s body during mandi and the face towel, altho not really necessary but I really cant help leaving the cute face towels without buying it.. nafsu ja tuh.. Aussino babbies cute bah~

           IMG_4215 IMG_4222

Baby blanket and receiving blanket.. untuk bungkus2 baby kali.. not sure tapi i like.. cute.. nanti lah tanya mama blanket ni untuk bungkus2 kah.. supaya nda kesejukkan..

IMG_4223Baby towel.. beli secukup rasa.. 

       IMG_4219 IMG_4220

Ni benda ni, tau kah apa? Inilah breast-pump set.. since that Im a working mum, so this stuff memang really really harus perlu.. At least cuba kasi baby breast-feed until 2 years old kah..

According to mum, this is the very same brand that she used for us when we were babbies.. kira brand yang bagus lah.. so that is why i dont really look at the price when buying it.. as long as it bagus.. nasib jugak ada less time beli ni di Metrojaya..

Barang untuk mandi sudah beli.. I bought baby Johnson.. Air-filled rubber sheet for baby pun sudah beli.. mama cakap, untuk baby baring atas katil, kasi lapis with the sheet..

Kain lampin pun sudah.. bought 10-pieces punya.. baby diapers for new-born pun ada jugak.. beli yang 28 pieces sebab mau tinguk jugak, takut nda ngam sama kulit baby.. Tapi Enchek Kedek punya tafsiran, beli 28 keping, cukup untuk 28 hari.. sehari pakai satu ja.. beehh.. kalau gitu, memang confirm lah baby kena nappy rash..

So, setakat ni, according to the list that my friend gave me, tinggal mau beli besen untuk baby mandi, baby coat , stroller, car seat..

Baby coat/crib, stroller & car seat tu mau beli di KK sebab nanti balik Bintulu, susah sudah mau cari barang-barang tuh..

Laporan lawatan sambil Belajar

Tadi pagi, lawatan sambil belajar di Rafflesia Medical Center, KK..

11122009602

Ni lah rombongan nya.. Abang (yang segak dengan baju Celcomnya), Mama, Mum-in-law & Kak Nibung.. termasuk saya and Enchek Kedek (tiada dalam gambar)..

Enchek Kedek tiada dalam laporan ni sebab dia ialah cameraman.. and saya ialah sedang tebaring atas katil di consultation room ni..

Actually, I went for my 1-weekly check-up tadi.. masuk bulan ke-8 ni, memang tiap 1 minggu sudah check-up..

At the same time, Kak Nibung yang sedang pregnant 3 months pun ada check up jugak.. dia mau tinguk macam mana rupa baby nya dalam perut.. general clinic yang Kak Nibung pegi for her every monthly check-up teda scanning machine..

Jadi, my check-up di mulakan dengan Dr. Ramesh membelek-belek my report book.. e eh.. buku pink tuh..

Unfortunately, I have to do another blood test and HIV test lagi sebab previous clinic (Klinik Ibu dan Anak Bintulu) ada buat test tu but never produce the result.. ish.. terpaksa buat 2 kali..

Then, doktor check2 my monthly report..

Since that from my previous visit to Dr. Patrick di Sibu, mengatakan bahawa baby songsang/breech, so I inform lah Dr. Ramesh regarding that matter..

: ei.. ni normal ni..

Sambil pointing to the latest report from Dr. Masniah punya latest report i.e on 3rd Dec..

reportNotice the word that I circled?

ceph_edited I told Dr. Ramesh that the report was written even without proper procedure of scanning..

Even just by raba-raba my tummy also I can tell that my baby’s head di atas.. instead of head down position..

So to make things clear, kami pun meng-scan baby…

scan… and the result was..

breech_edited 

Three types of breech.. doctor told me that mine was the first one, frank Breech..

br picSo the conclusion here was, I AM NOT GOING TO THE SAME DOCTOR IN BINTULU ANYMORE..

Memang sudah di takdirkan oleh Nya yang baby saya songsang..

Tapi, as a doctor kan, patutnya, buat/check/scan betul2 lah kan.. dont just simply assume..

Jadi, Dr. Ramesh punya pesanan :

Boleh urut but Rafflesia tidak membuat servis urut mengurut ni.. other clinic or hospital maybe ada..

“No matter how teror your makcik/nenek di kampung was, jangan lah urut.. not recommended.. If you mau pegi jugak, dont come here and see me again.. go to other doctor..i’ve seen to many dead babbies already” 

Urutan tradisional urut pakai tangan.. they dont have scanning machine.. semasa urut, u have to consider where your placenta and tali pusat is.. kalau just simply pusing, u never know.. and air ketuban pun harus di consider.. if u ever experience leaking of air ketuban, urut also not allowed.. 

“the amount of air ketuban doesnt have anything to do with how much water u drink/consume everyday”..

Doctor Ramesh sangat best.. pesanan dia about ‘how terer your makcik/nenek di kampung tuh’ dia pesan when saya ngam-ngam depan pintu time mau keluar from the consultation room..

I’ve done some information reading jugak on the net.. C-section was the most safest way to deliver a breech baby, altho ada jugak a few risk such as bleeding, infection and longer hospital stays for both the mother and her baby.. Normal birth can be done but possibility for the tali pusat untuk tersepit time baby keluar tu ada.. result from tali pusat yang tersepit, kurang oksigen yang pegi to the baby’s brain and may cause brain damage..

Some breech babies may be safely delivered from the vagina. However, more complications can occur if the baby is breech. A baby who is breech may be very small, or it may have birth defects that are caused by a breech delivery. When breech babies are delivered vaginally, they are more likely to be injured during or after delivery than babies that are delivered head-first. Babies delivered vaginally in a breech position are also more likely to develop a birth defect where the baby’s hip socket and the thighbone become separated. Complications with the umbilical cord are also more likely in babies who are delivered vaginally in a breech position (for example, the umbilical cord is more likely to be compressed during delivery, which can cause nerve and brain damage due to lack of oxygen).

External Cephalic Version (ECV) ialah one of the method jugak.. baby were re-position to head-down first with the assistant of scanning machine..

Many women who have normal pregnancies may have external cephalic version. Women who cannot have it are women who have one of the following:

  • Vaginal bleeding
  • A placenta that is near or covering the opening of the uterus
  • A nonreactive nonstress test
  • An abnormally small baby
  • A low level of fluid in the sac that surrounds and protects the baby
  • An abnormal fetal heart rate
  • Premature rupture of the membranes
  • Twins or other multiple pregnancy

So in my condition now, possibility of the baby to turn are low..

Mau tidak mau, mesti operate.. at least at my 38 weeks i.e approximately on x’mas eve.. to differ the date are almost impossible.. reason was, the operation must be done before the air ketuban pecah, before baby punya buttocks ready mau keluar suda and before the mommy suda start rasa sakit a.k.a contraction..

Hope that everything berjalan dengan selamat..

.. and another thing, gender baby masih belum dapat tengok.. referring to the baby’s position now, Frank Breech, memang area gender tu tertutup habis..

On the way back from Rafflesia, Enchek Kedek cakap..

Nanti suruhlah anak masuk kelas gymnastic kan.. terer suda dia bend-bend badan dia dalam perut..

See.. panjang kan laporan my 1-weekly check up this time.. nanti kalau anak suda besar and pandai membaca, suruh dia baca blog mommy nya ni.. sediakan dictionary jugak lah..

Journey to KK

Mau cerita pasal journey kami dari Bintulu ke Miri ke KK nie~

Dari Bintulu around 1200 hrs.. then oleh kerana last-last minute mau keluar rumah baru teringat beberapa benda yang penting (green card kelisa, guarantee letter), maka our journey started at approximately 1220hrs..

Sampai Miri, lebih kurang jam 2 lebih lah.. dekat2 jam 3.. time tu lapar.. direct pi makan nasi ayam dulu di SCR.. then pi tukar bulb lampu mata sebelah kanan si Sentra..

Then baru pi parents rumah Bai.. kami bermalam satu malam di rumah Bai&Amer di Lutong.. since that Bai sudah sedang menunggu hari, so she stayed at her parents house.. dekat untuk sampai ke MCMC..

IMG_3854

Terkejut tengok Bai.. Muka very glowing.. very cantik.. Confirm anak lelaki.. kan orang tua-tua cakap kalau muka cantik time pregnant, anak lelaki… hehe..

Lepas minum2, makan2 di rumah parents Bai, kami pun direct ke Lutong and berehat..

After that, me and Ica pegi rumah Kak Aza sekejap.. sebab lama nda jumpa.. besides her family memang baik to me.. pernah demam 3 hari tu, 3 hari tuh jugak mak kak aza jaga.. sudahlah bulan puasa.. relax ja makan nasi tengah2 hari di rumah orang.. demam bah.. mesti makan supaya dapat makan ubat~

What a long day.. tapi semuanya belum habis lagi.. lepas mandi n sembahyang, kami headed to parkson untuk tukar duit Brunei.. actually, kalau mau lalu tol and feri di Brunei, pakai duit Malaysia pun boleh.. tapi, y am I sangat mintak puji pi tukar duit Brunei? nanti cerita..

The next day, 09/12/2009, awal pagi kami bertolak dari rumah, pergi rumah parents bai untuk hantar kunci rumah then off to KK.. yeaa.. perjalanan bermula dengan hujan yang lebat starting dari Sungai Tujuh dan sepanjang berada di jalan Brunei..

          IMG_3881    IMG_3888

Owh.. duit Brunei tu sebenarnya untuk ini…

09122009592 Nasi Katok.. hehehe.. nasi katok ni macam nasi lemak ja.. tapi sedap kali sebab makan beras Brunei.. hehehe.. murah ja.. 1 dollar.. kalau convert pi duit kita pun, masih kira murah sebab nasi berlauk 2-3 ketul ayam goreng dengan sambal..

IMG_3910 Semua check point kami tempuhi.. lebih kurang 5 check-point, 10 kali lah di cop pasport.. ini ndak ingat suda check point yang mana satu.. tapi yang penting ada satu check point tu, ada kantin yang belum ada peniaganya.. so jadi tempat kami rehat sekejap untuk makan nasi katok lah..

IMG_3934 Tapi, kalau sudah sampai part ini lah yang paling menjengkelkan.. Que yang terlampau panjang tunggu turn untuk naik feri untuk menyeberang sungai di Lawas..

Paling bikin panas kalau ada orang macam ni..

… orang yang sangat suka hati potong que untuk naik feri.. semua orang pun naik feri.. semua orang pun que.. tapi kenapa dia tidak dapat que? apa masalh dengan que-ing? sakit kah?

Sampai check point Lawas, baru tau orang yang potong que ni ialah seorang POLIS!

: Kenapa jugak mesti potong que?

: Kali sebab dia ingat dia polis so dia boleh buat macam tu..

: Kalau dia polis, and boleh buat macam tu, kenapa masih wujud pencuri, perompak?

: Sebab time tu polis sibuk memotong que..

Actually, time kami menunggu que ni, 3 kereta potong que untuk naik feri.. salah satu nya ialah kereta Kastam.. bikin sakit hati jugak mereka-mereka ni.. mau 50 minit jugak menunggu turn naik feri ni..

Lepas limpas Lawas, ada rasa lega sikit.. sebab no more long que.. perjalanan pun lancar ja.. Sampai Sindumin, singgah untuk sembahyang dulu, then teruskan lagi perjalanan to KK..

Arrived KK lebih kurang dekat jam 4 petang.. Syukur lah sampai KK dengan selamat..

PS: Time menunggu que tu, main camera lah..

             09122009596 IMG_3943

         IMG_3950 IMG_3955

 

Lepas sampai rumah, kami mandi kereta di car wash depan rumah…

IMG_3978

Its Tuesday already.. n I started my maternity leave suda.. wah wah wah.. balik KK.. balik KK..
Tapi kesian Enchek Kedek tinggal satu orang di rumah.. owh.. nda pa.. ada si Rocky~

Hari ni akan bertolak to Miri first.. 2-hours drive.. n gonna stay 1 nite in Miri.. Bukan apa.. nda mau berterus-terusan berjalan darat tu.. takut nanti ada orang tension.. siapa? me lah.. mesti relax2..

Then tomorrow baru betul2 off to KK.. hopefully semuanya berjalan dengan lancar lah.. I mean, traffic ok.. tiada jam.. jalan raya pun ok..

As mentioned before, 2 kereta akan pegi.. Ari, hubby’s cousin bawak my kelisa..

Smokie and Rocky tinggal di rumah ja..

Then, barang berang.. eh, BARANG BARANG!!!!!.. I havent packed my stuff yet..

Again.. about Rocky the soooo rock headed cat..

I was late to work this morning..
I woke up on time.. sempat sembahyang Subuh..
I packed my bekal..
I even woke hubby up to tell him that Im off to work..

Its just that si Rocky really are getting on my nerves..

I open the front door so very quietly coz I know Rocky was outside the house, wondering around most probably.. and I dont want him to noticed me..

I slowly start up the car..
Put all my stuffs in the car n locked the front door when suddenly si Rocky datang..
aiyaaaaahhhhhhhhh…. really really aiyahhhhh…..

Then he started meow-ing very loud.. Irritating.. feel like wanna kick his ass.. which I really did..
Mana tidak, i was in a hurry, masuk dalam kereta, belum sempat tutup pintu kereta, suda kepala dia tertonjol di tepi..
I tolak him.. dia masuk balik.. tolak.. masuk balik.. tolak.. masuk balik..
Sampai tahap yang sangat geram, I kicked him, pun DIA MASUK BALIK JUGAK!!!!

Then I threw.. yes.. I threw him AWAY~
then kelam-kabut reverse kereta..
Ada lagi dia muncul..
I put him on top of the concrete gate then kelam kabut reverse..
Dia pi lompat and mau ikut lagi kereta.. adui..

I close the gate n put him on the concrete gate again and vrooooom away~..

Bukan apa, takut terlanggar bah..
Kucing ni kan ada sot sikit..
Terlampau manja sampai orang mau pi kerja pun dia mau ikut..

Tapi seriously, pagi tadi rasa macam mau lempar ja dia pi sebelah rumah..

Baby-sitter

Finally, managed to make a phone call/conversation with Kak Jauyah, wife of my collegue..

Months ago, I asked my collegue whether he knows any baby-sitter who willing to sit for new-born baby.. Obviously for me lah.. Since both me n hubby are working 12-hours per day and my work schedule were NEVER fixed, there are possibilities that me n hubby both work on the same day.. And Im not confident of Smokie to take care of my baby.. hehe..

My collegue asked me to asked his wife because before this, his wife did sit for babies/small kids.
He gave me his wife phone number, which I peram in my handphone for a month. I was malu bah.. nda biasa kan~

But then, last nite i managed to call her.. She told me that she got no problem with that. But she did asked me whether I trust her to took care of my baby.. Soalan yang susah mau di jawab.. Macam mana mau jawab.. I called her because I trust her.. So I answered YES..

The planning was, whenever me n hubby both work at the same day, then she gonna have to sit for the baby.. otherwise, its on our own.. dont want to burden her too much.. but she did offer to sit the baby whenever Im on nite shift n hubby on off days.. manatau Enchek Kedek x mau jaga kalau malam.. Tapi Enchek Kedek, seorang yang sedang excited hendak menjadi BAPAK, after watching Papadom, said that kalau malam pun, dia lah jaga..

Seriously, after watching Papadom, dia sangat gembira.. and I know, rite that moment, macam-macam sudah tu bermain dalam kepala dia.. He even asked me, ‘Bolehkah buat macam tu dengan anak?’.. (referring to Afdlin Shauki yang bawak bekal Papadom for Miasara & friends at school).. and I said ‘NO’.. sangat tidak Daddy Cool..

Kak J also recommended one person from Miri who knows and memang sudah biasa mengurut orang mengandung.. Tapi, the thing is, Mum-in-law sangat tidak mau me go for urut.. Even when the baby breech.. But I heard that kalau operation/C-section, susah mau jaga during pantang.. jadi, bingung jugak..

Few days ago, Enchek Kedek mengeluarkan satu idea..

Kalau lah… KALAU LAH, kitak betul-betul kena operate, kasitau doktor tuh, suruh buat Liposuction terus..

Me n my so-called preparations~

Three more days, and Im off to KK.. cuti panjang starts on the 8th Dec..

My due date is on 7th January.. Company provide 2-months for maternity leave.. and everybody around me kept on saying, ‘Awal jugak kau cuti..bila jugak due date..’ and I am sooooo tired of hearing it.. Biarlah bah.. company kasi 2 bulan.. n I can use my own cuti.. kalau susah sangat, cuti tanpa gaji lah..

8th Dec tu actually, kira-kira 3 weeks before due date.. After doing some information reading on books and the net, said that babies are most likely to born either 2-weeks before or after due date.. So, ngam lah my planning tuh.. Besides, im going back to KK by car.. MAS and AA only allowed up to 35-weeks ja..

Two cars will be used.. Si Sentra n Si Kelisa.. but after that, Sentra tinggal di KK and only Kelisa balik Bintulu.. reason is, so that hubby dont have to drive back to KK again on the 1st January (for a long leave also..).. pakai flight ja.. n bila me habis cuti, bawak Sentra balik..

I bought few baby stuffs, as an early preparation, since that we are driving back.. Sedia ja lah.. Tapi macam over beli on baby towels.. hehe.. Aussino’s Babies are shhoooooo cute~ cant help it.. must buy.. hehe~

Preparation for hubby also ada.. TV & PS3 so that he wont get bored at home.. Tapi, most of the time, when Im in KK, his days will be filled with overtime.. yeah.. working like crazy kan..

Its festive season and school holidays.. Few people in other shift took Xmas leave.. So dia ganti lah..

Preparation for me pulak? My doctor had already faxed the referral letter to our doctor in Lutong.. and she as well already produced a guarantee letter for me in Rafflesia.. which means, no out of pocket money.. the guarantee letter guarantees the medical center that all expences are on company’s account.. Syukur…

And Im thinking of installing a water heater in KK’s house.. senang mau mandi air panas.. but havent discuss with dad yet.. tapi after he read my post ni, consider suda discuss lah.. kan pak?

Apa lagi ah.. owh.. our extra room in Bintulu’s house suda clear.. Bibik Ica done a good job on that.. but 2 hari jugak lah dia buat kerja-kerja pembersihan tuh.. tapi untung.. sambil dia membersih, sambil tu dia banyak dapat barang.. I mean, last time, I used to buy a lot of toiletteries stuff which in the end, tidak pernah habis.. BANYAK!

Backpack pun banyak.. Company kasi.. Lucky draw.. Betul lah Ica cakap.. macam2 barang ada dalam bilik tuh.. But at least, after she cleaned it, satu tilam dapat masuk bilik tu..

More preparations coming soon.. di KK lah..

BEWARE OF RUBBER HAIR BANDS from China!!!!

This email was forwarded to me by one of my collegue.. Do share this with your family and friends..
Be cautious of hair bands at open markets around the city – they are probably from China since they are purchased in bulk very very cheap !!!!
Take a good look before buying hair bands in future – specially like the following kind…..

These Hair bands were made from used condoms and threads.

Used condoms are being recycled into hair bands in southern China threatening to spread sexually-transmittable diseases they were originally meant to prevent, state media reported Tuesday In the latest example of potentially harmful Chinese-made products, rubber hair bands have been found in local markets and beauty salons in Dongguan and Guangzhou cities in southern Guangdong province, China Daily newspaper said. ‘These cheap and colorful rubber bands and hair ties sell well ….. threatening the health of local people,’ it said..
Despite being recycled, the hair bands could still contain bacteria and viruses, it said. ‘People could be infected with AIDS, (genital) warts or other diseases if they hold the rubber bands or strings in their mouths while waving their hair into plaits or buns,’ the paper quoted a local dermatologist who gave only his surname, Dong, as saying.
A bag of ten of the recycled bands sells for just Rs.5, much cheaper than others on the market, accounting for their popularity, the paper said. A government official was quoted as saying recycling condoms was illegal.
China ‘s manufacturing industry has been repeatedly tarnished this year by a string of scandals involving shoddy or dangerous goods made for both domestic and foreign markets. In response, it launched a public relations blitz this summer aimed at playing up efforts to strengthen monitoring systems. Check your kids hair bands and make sure they do not put them in their mouth while trying to plait or tie their hair .