Another one..

I posted my 2009 summary suda..

tapi bila di pikir-pikir balik, almost all the highlights of my 2009 were unplanned i.e not in my 2009 resolution..

in fact, i dont even haf any 2009 resolution due to the non-achieve-resolution were bring-forward-to-new-year thingy..

okay, to sum up it all ,

  • I married a wonderfull guy.. Enchek Kedek, my very tall, not-so-dark and handsome-to-my-eyes husband..
  • Me and Enchek Kedek managed to buy our own house..!!!
  • I can cook!!.. sedap nda sedap belakang kira..
  • I work hard.. sometimes for 6 to 7 days straight and only get 4 days off.. which eventually gave me more experience plus extra knowledge in my new working environment..
  • I can understand and speak Melanau sikit-sikit..
  • I managed to clear off my credit card..
  • I managed to reduce 8kgs from my bodyweight.. but that is due to the endless morning sickness vomiting..
  • I also managed to gained weight until 78kg.. I was pregnant okay.. i used the pregnancy excuse very frequent so that I can eat a lot..
  • Im halfway to my 2010 new resolution.. I bought a lot of tudung,shawl,pashmina.. So you must know what my 2010 resolution is kan????
  • I hold 3 title in 2009 i.e Tunangan Enchek Kedek, Bini Enchek Kedek dan recently seorang Ibu kepada anak Enchek Kedek.. and Im loving it~

Okay.. tapi saya gatal hati mau buat resolution for 2010.. sikit ja lah.. which i think I can achieve..

  • Pakai tudung.. supply sudah cukup..
  • Save  more money.. referring to my number 1 resolution above, hair cut, hair perming, hair rebonding etc are no more applicable.. jadi boleh lah save duit..
  • Beli sauna set.. brapa harganya tu ah?.. If sampai beribu, nda mau lah..
  • Work hard!!!.. theres no such thing as Work hard play hard in my dictionary eventhough my company really really encourage their staff to do so.. sebab kami standby 12 hours.. erk!
  • err.. Work Harder so that my boss give me IPF yang tinggi and supaya dapat naik JG..
  • Since that I mentioned twice about WORK HARD, so at least to go for one holiday lah.. Kalau nda sampai ke Everest, pegi Gunung Kinabalu pun boleh lah.. Kalau nda sampai ke Hong Kong, pegi KL pun boleh lah.. Kalau nda sampai ke Bali, pegi ke Semporna pun boleh lah..

Okay.. soo long 2009.. welcome 2010..

Summary of my 2009

In January, Im still working at offshore and dying to transfer to onshore.. Alhamdullillah.. dapat pindah onshore, dapat pegi Bintulu lagi.. altho I kinda missed offshore life..

February, start kerja di Bintulu.. kerja baru..environment baru..tiada suda main dengan lube oil..teda suda top-up glycol..tiada sudah tinguk2 ikan di laut.. just tengok screen besar ja.. oh, n not forgetting, tiada sudah rasa ‘oh..esok hari khamis suda,pi offshore sudah..boring nyaaaa’.. Seriously, feeling utk pegi offshore tu kan sangat tidak best.. tapi feeling tidak best tu hilang after few days di offshore..

March, tiada special sangat.. haha.. tipu. March lah paling un-forgettable.. Just after 2 days saya masuk umur 24 tahun, saya sudah selamat di ijabkabulkan dengan Enchek Kedek..

April,sibuk buat majlis sanding di Sibu lagi.. samping2 tu, sibuk kerja jugak.. tempat baru kan.. mesti at least laju sikit lah catch up semua benda.. kalau nda, nanti bos marah.. kalau suda bos marah, terpaksa saya buat the i-dont-know face..

Then, somewhere in May, saya rasa, time tu dapat tau yang Im already 5 weeks pregnant.. Time tu perasaan more to bingung and sangat bingung.. lebih-lebih lagi tinguk muka Enchek Kedek yang juga bingung.. tapikan, orang bilang, rezeki Allah bagi.. Syukur~

June.. actually start akhir2 bulan May tu suda start teruk morning sickness..,,sepanjang morning sickness yang teruk tuh, saya hilang ingatan.. yang saya ingat, muntah ja.. oh, ada jugak kena tahan di hospital.. plastic n tissur memang sentiasa ready dalam kereta sebab dalam kereta pun muntah.. bulan ni jugak my abang kahwin di Lahad Datu.. dalam keadaan yang mabuk2 tu, sempat jugak ikut orang berpoco-poco..

July, hujung2 bulan start suda morning sickness tu reda.. jadi boleh makan suda tp mesti on time i.e. sebelum angin dulu yg masuk badan..

August, bulan puasa tapi nda puasa.. beli handphone baru.. beli camera baru.. hidup semakin normal.. muntah sudah sangat jarang.. Enchek KEdek kuat main DOTA..

September, raya tu kan? Kami drive balik KK from Bintulu.. oleh sebab bulan puasa, nda dapat lah singgah makan nasi katok.. sampai KK, very anxious pulak mau bake kek lapis sarawak sampai 3 malam nda cukup tidur.. sampai badan penat, perut sakit trus pi hospital lagi.. premature contraction.. delay sehari balik Sibu.. Enchek Kedek terpaksa drive sendiri balik Sibu while me pakai belon~

October, sudah pindah rumah baru.. Since that time tu perut sudah memboyot, maka dengan itu, saya cuma jadi tukang tengok ja lah dorang mengangkut barang pindah rumah..

November, hari mencari makan seperti biasa.. kerja keras sebab mau ganti cuti yang terlebih ambil hari tuh.. sambil2 tu, ganti orang sempena ramai uncle2 yang ambil cuti..

December, balik KK.. ready untuk beranak.. eventho suda tau bila date untuk beranak tuh, kurang pulak rasa berdebar tuh.. and ya, saya suda beranak..

Entry Anak Kedek

Ariana Maisara Binti Zainuddin

29122009712

Ariana – Penuh Kehidupan

Maisara – Ketenangan, Nyaman, Kemakmuran, Kekayaan

24122009663

My name is Ariana Maisara… I was born on the 24th December 2009, just 2 days after my papa’s birthday.. at 9.14 am.. at Rafflesia Medical Center..

I am now currently at my grandparent’s residence with my mommy at Penampang.. I’ll be going back to Bintulu, where papa and mommy working somewhere in February..

By the way, this is my mommy’s blog.. I ‘menumpang’ her blog until I can read and have my own blog.. Blog Anak Kedek..~

ps: my mommy wants to go to 1 Borneo when she habis pantang..