The day I became a mommy..

On the 23rd Dec, start jam 12 tengah malam suda puasa makan..

IMG_4280 Tapi ini gambar makan.. sebab time tu ada makan2 di Novunsu.. and ngam2 jugak ada nyanyi Birthday Song for Enchek Kedek.. according to him, this was his first time somebody ever self-baked a birthday cake for him.. hehehe.. (kembang-kembang lubang hidung).. cronologi of making the cake, refer here..

On the 24th December.. Bangun awal pagi.. mandi.. siap-siap.. bertolak to Rafflesia Medical Center..

IMG_4287 Mama & bapak sempat ber Fb..

Then, sampai Rafflesia, after memperkenalkan diri kepada nurse2 sana, kena suruh tukar baju.. kamu tau jugakkan macam mana baju yang di pakai oleh patient yang mau operation..

Nurse : Nah Sheila.. ko tukar dulu baju kau.. pakai ini.. bukak semua seluar dalam, baju dalam.. then ikat tali yang paling atas ni ja ah..

Me : Ikat atas ni ja?.. nanti kalau berjalan, nampak lah saya punya belakang nih.. (muka malu-malu sambil tunjuk punggung.. :P)

Nurse : hehehe.. kalau ko berjalan, ko tutup2 lah belakang mu..

Me : Oh.. okay..

Lepas tu, kena suruh baring and check blood pressure & heart beat.. time tu kan, nervous sudah..

Nurse : Jangan ko nervous sheila.. tengok, naik suda heart beat ko..

Me : Ok.. (sambil La-la-la-la-la dalam hati untuk kasi hilang nervous) 

Lepas tu kena suruh baring-baring rehat-rehat.. jam 8.45 pagi baru operation start..

Jadi cerita-cerita lah dulu sama Enchek Kedek.. Bapak.. Mama.. Mum-in-law pun sempat call jugak..

IMG_4288 Then, meet the doctor.. Doctor Ramesh..

IMG_4291 .. and meet the parents.. yang sekarang sudah jadi grandparents..

     IMG_4297 IMG_4302 IMG_4301

and not forgetting Enchek Kedek.. berpakaian lengkap masuk O.T bawak DSLR..

Around 8.45 a.m, nurse yang sama datang to my room bawak wheel chair..

Nurse : Bah, mari Sheila.. kita pi sana..

Me : Ok.. mau pakai selipar kah? (looking at my crocs..)

ada hati lagi mau pakai selipar masuk operation theatre..

Nurse : oh.. nda payah.. kaki ayam ja..

Sampai depan pintu O.T room, kena suruh masuk dalam oleh nurse.. berjalan sendiri lah..

Time tu, tinguk O.T tu, sangat menggerunkan.. lampu spotlight sana sini.. orang-orang memakai baju hijau sana sini.. segala gunting jarum semualah benda-benda tajam tu atas meja.. rasa macam dalam movie.. trus takut!!!

Nurse : Ko masuk lah Sheila.. after spinal tu successfull, baru husband kau masuk..

Me : Spinal? besar tu kan jarum nya..

Nurse : Ndak lah.. biasa ja.. macam jarum yang kita selalu kena inject tu..

Me : Saya tengok di internet hari tu, besar ni jarum nya..

Nurse : Aduh.. kenapa kau pigi tengok??

hahaha.. psikologi nurse tu tidak berjaya..

Tapi, takut macam mana pun, tetap jugak masuk operation theatre tu kan..

So I entered bravely.. kunun lah..

Naik atas tu tempat baring.. redha dan ber tawakal.. time tu kan, bingung ni.. manalah Enchek kedek nda datang2 lagi.. sebab time tu betul-betul mau him to be by my side.. sebab kalau tengok muka Enchek kedek, semua sakit hilang.. aiseh..

Time kena inject epidural tu pun sedih.. sebab ada nurse ja untuk di peluk.. Jadi peluk ja lah nurse tu kuat2..

IMG_4304 Time suda kena bius half body..

Lepas inject epidural, badan ada rasa kebas-kebas suda.. then baru nampak muka Enchek Kedek..

Dia kena suruh oleh doktor to sit by my side and hold my hand.. sebab time tu mau kena potong sudah perut..

Time tu, badan memang sudah kebas.. Enchek kedek datang and sama-sama pimpin saya untuk baca doa untuk bertawakkal tu..

Badan kebas, sikit sakit pun tidak rasa.. tapi air mata tetap keluar.. nda tau kenapa..

IMG_4305

Lepas tu, saat-saat baby mau kena kasi keluar suda dari perut, doctor panggil Enchek kedek untuk ambil gamabr dan seterusnya ikut dengan baby tu sekali keluar from the room..

Enchek Kedek, penat jugaklah pujuk dia dulu supaya masuk sama dalam O.T.. since I’m 2 months pregnant sudah start pujuk dia.. Syukur lah, on that day dia ndak pengsan..

Dia bukan setakat tidak pengsan.. malah, dia ada banyak ambil gambar during the operation.. sangat banyak.. kalau gambar tu di kasi jadi plot cerita pun boleh..

Tapi nda lah mau post semua gambar tu di sini kan?.. sebab saya sendiri bila tengok balik gambar-gambar tu, pandai rasa ngilu-ngilu sendiri..

             IMG_4380 IMG_4388

             IMG_4411 IMG_4417

Ok.. itu cerita inside the room.. outside the room pulak, after di ceritakan oleh mama..

Dorang bilang, Enchek kedek macam watak dalam cartoon time tu.. sebab lepas baby keluar, dia pun kasi azan & iqamat baby.. lepas tu, dia lupa mau bawak madu & kurma yang suda di tapau dari rumah.. tertinggal dalam wad.. so mama bilang, si Enchek kedek berlari-lari anak across the hallway mau pi ambil madu & kurma tu, tapi dia sempat stop sekejap bila ternampak mama & bapak.. ‘Girl..girl..’.. terus dia lari lagi balik..

Nurse tanya, kenapa mau bagi makan madu & kurma..

Sebab, madu & kurma ialah something yang sweet.. so bagi baby rasa yang manis-manis dulu supaya InsyAllah dalam kehidupan baby nanti pun manis-manis belaka..

After operation selesai, saya pun di surung atas bed tu balik to my wad.. after few minutes gitu, kena kasi tukar pi single room, as stated by my company in the guarantee letter.. tukar wad ada rasa relax sikit.. sebab sendiri ja and boleh bising2.. hehe..

Nurse cakap, after operation tu, kira2 beberapa minit lah lepas tu, badan saya akan bergegar sangat kuat sambil kesejukkan.. Kena kasi pakai 2 lapis selimut lepas tuh sebab memang sangat bergegar sejuk..

IMG_4405 Time ni sibuk mau bukak Fb… sebab ada orang tu baru beli iphone.. segala update n gambar baby terus masuk FB.. jadi saya ni kunun nya mau menegok lah apa yang orang tu update..

Syukur lah semuanya berjalan dengan lancar.. tapi time tu belum tinguk baby lagi.. gender baby pun belum tau lagi.. kena suruh tidur tapi nda dapat sebab bius sudah habis n sakit time tu keluar suda… SANGAT..

Then nurse datang bagi ubat tahan sakit n ubat tidur.. nda sampai brapa minit, berat betul mata.. trus zZzZzzzz..

IMG_4421 Ini time sanak-saudara, rakan taulan datang melawat..

Malam tu, Enchek Kedek yang kasi kawan tidur di wad..

Oh.. kan saya start puasa dari jam 12 malam on the 23rd.. kalau operation, selagi belum kentut, selagi tu lah nda boleh makan lagi.. kena kasi drip lah.. the whole day i was waiting for the kentut tapi hampa..

Then on the next day, tepat jam 4.33 pagi, kentut pun muncul dengan tone yang sangat low tapi sangat panjang.. rupa-rupanya itulah kentut yang di maksudkan oleh doktor.. then pagi tu, nurse datang, bukak drip tu, trus kasi milo & sandwich..

Paling siok time Enchek Kedek, dengan rupa yang mimosh-mimosh and sangat rembes sebab baru lepas tanam tembuni di rumah, datang balik ke Rafflesia, masuk my room, trus cium dahi sambil ucap terima kasih..

Okay.. habis suda cerita ‘The day when bini-kedek became a mommy’..