Tips sharing

After movie tadi, me n Ica round2 di 1B.. mau mencari comforter set baru for my room here.. sebab masih pakai set yang di pakai time kahwin hari tuh.. plain white with renda-renda di hujung.. boring suda.. kunun lah..

Kami pegi Tune, set yang ada mostly from Windsir.. n design nya terlampau meriah.. trus rasa macam mau muntah..

Then kami pegi Aussino, cantik2 tapi sales assistant nya, not really assisting us.. orang tanya lain, balik-balik pulak dia pi promote bedsheet Disney.. mentang-mentang lah si Bini Kedek berperut besar tadi..

Then kami pigi 1B ground floor.. di tengah2 tu, ada jual set Akemi.. tapi tinguk harga macam mahal..

So kami masuk Parkson.. actually yang di ground floor tu pun Parkson punya barang.. tapi nda banyak..

Dalam Parkson, banyaaaak pilihan.. Akemi.. Chester.. gambar bunga2.. warna meriah2..

Dalam otak pun time tu memang target mau beli comforter set Queen size.. mesti 100% cotton… tapi harga semua macam kira mahal2 jugak.. walaupun lepas 70%.. 80%.. kalau ada yang murah pun, ndak cantik.. tapi memang lah set tu slalu mahal.. from my point of view, harga melebihi rm200 for Queen size adalah mahal..

Then baru teringat yang my comforter set di rumah (KK) ni I bought from Aussino.. yang plain white punya.. jenis yang quilt cover nya dapat di buka.. just tukar the quilt cover.. hehehe..

Terus kami pi lah area quilt cover.. Akemi punya, tapi still mahal jugak.. for Queen size around RM200..

Pusing2 lagi, terus jumpa yang murah punya.. RM158 for Queen size.. terus beli.. ini lah hasilnya..

16122009625

Tapi, objective entry ni belum tercapai..

Objective sebenar, beli lah comforter plain tu ja.. banyak jual di Aussino.. then beli quilt cover set..

Harga quilt cover set tu nda semahal comforter set.. Sebabnya, its just quilt cover, bedsheet, pillow case n bolster case.. no comforter..

Besides, dapat jimat ruang penyimpanan di rumah.. nda lah almari penuh dengan comforter2 yang pelbagai corak dan warna tu..

Comforter plain tu atau lebih di kenali dengan nama Quilt, ada banyak jenis.. Kalau beli di Aussino, tanya terus dengan sales assistant tu, kalau jenis 7-holes, 9 holes, cotton, fiber punya jenis macam mana penjagaannya.. ada yang boleh cuci dalam machine.. ada yang perlu dry clean ja.. semua cara penjagaan tu supaya quilt tu tahan lama..

Kan kalau comforter set tu, semua skali masuk dalam machine.. tu lah lama-lama macam pandai nipis & tidak bermaya comforter tuh..

Kalau pegi beli barang-barang tu dengan Enchek Kedek lagi best.. Best tinguk sales assistant tu tidak menang mulut menjawab pertanyaan-pertanyaan Enchek Kedek.. hehehe..

Movie day~

Boring terlampau sebab sudah 3 hari berturut teda electricity supply di rumah, which usually start at 10am and jam 4 petang baru ada karen.

Sebab hari ni hari yang ketiga, n only me n Ica yang tinggal di rumah, so kami pun plan keluar untuk tengok wayang..

Dan oleh kerana saya ialah seorang yang sedang mengandung, jadi nda mau lah tinguk verita hantu/seram.. So kami tinguk The Princess & the frog lah..

princess-and-the-frog-poster

Tapi, ini kan cartoon.. mesti budak-budak ja yang berminat mau tinguk.. mesti teenagers-teenagers yang rasa diri mereka cool tidak akan pegi tengok movie ni kan? That was what I taught at first..

Sekali masuk panggung, macam almost full house.. di iringi dengan budak-budak yang baru habis SPM duduk di sekeliling me n Ica..

First2 tu ok lah..kasi can.. Dorang datang beramai2 dan bising2.. lepas tu seolah-olah(wow..bahasa!) meng-accuse me n Ica ambik seat dorang sebab me n Ica duduk di tengah2 row.. so kira kami dua ni pemisah lah untuk dorang duduk beramai-ramai bersama-sama sambil share-share popcorn..

Tapi mestilah kami buat cool ja.. buat-buat nda tau.. sebab memang seat kami..

Jadi, adalah budak di sebelah kami ni yang sengaja baca number seat di ticket dia tu dengan suara yang kuat (sangat kebudak-budakan..) tapi kotoh sebab sendiri terperasan yang seat dia baca tu memang betul seat dia n seat kami memang betul seat kami.. muahahahaha.. makan budak!!!!~

Eh.. ignore ja tuh.. then, time tinguk movie, orang behind my seat pulak yang nda best.. kaki di letak di seat saya.. faham kan? dapat jugak imagine kan? Sudah lah gitu, kasi hentak2 kaki lagi.. sangat bikin panas.. oleh kerana bikin panas n felt really irritated dengan hentakan kaki dia tuh, so saya pun bangun sikit, kasi tegak badan n sambung tinguk movie.. sebab I imagined that kalau kaki dia di my back seat, mesti badan dia betul2 lean di back seat dia, which mean dia kasi rendah lah badan dia.. kira macam tenggelam lah di seat dia tuh.. ahhaha.. then baru ada kurang hentakan kaki tuh..

So kawan-kawan.. janganlah buat attitude macam tu everytime pi tinguk movie.. because u never know whether ur feet stinks or not..