Bergaduh dengan Junior..

: Junior.. !!!!
: Jangan tarik-tarik tu pagar..!!!
: Dia mau keluar pegi jalan raya kak…
: Junior!!!!!

Then si Zaza pi kambai Junior bawak masuk dalam rumah..
Zaza and the other girls were trying to close the house gate tapi datang si Junior pi paksa bukak gate sebab mau main di jalan raya..

: Kenapa mau main di jalan raya? Ko ingat tidak sakit kah tu kalau kena langgar kereta?

Inside the house, me as the eldest sister, jeling-jeling Junior supaya dia takut and nda mau main di luar rumah lagi..

But as I turn my back heading to the kitchen, ada suara kecil berbunyi..

: aya umbuk kau ni (saya tumbuk kau ni)

Oh..ada budak mau challenge kakak nya ni..

: Siapa yang ko mau tumbuk?

Junior in silent mode..

So I turn back lagi mau pi dapur, then ada lagi suara kecil..

: Ko ingat aya takut ama ko kah? (Ko ingat saya takut sama kau kah?)

: Kalau tidak takut, sini lah..

Junior in silent mode lagi sambil senyum2 malu..

Then, baru saya mau pusing pi dapur, ada lagiiiii suara kecil tuh berbunyi..

: Aya umbuk muka kau tuh (Saya tumbuk muka kau tuh)

: Tumbuk lah.. mari sini.. belum ko sampai sini, saya angkat kaki saya, terus sampai muka ko tuh..

Then Junior pun sambil senyum2 malu keluar dari rumah..

Then, Ica kasi keluar rotan mama, yang kami ikat getah di hujung untuk main sama kucing..
Everytime dia limpas me, I bend-bend the rotan kunun sambil try2 kali libas.. tapi in slow motion lah.. belum ada pengalaman melibas rotan lagi..

Hahahaha.. tapi siok bergaduh sama budak umur..erm.. 3 kah 4 tahun tu.. not sure..
Sudahlah cakap pun belum lurus.. pandai mau cari gaduh.. nda mau kalah lagi tuh..

Misi mencari Bengkung Moden

Dua tiga hari sudah berjalan sama mama mencari bengkung yang di pakai oleh orang yang lepas bersalin cara c-sec..

Tapi nda terjumpa.. yang ada pun di Mothercare tapi habis stok..

Bengkung jenis tu beza sikit dari bengkung yang biasa di pakai oleh orang yang beranak normal..

bengkung1A

Tadi, kami berjalan lagi pigi Karamunsing..

Try-try masuk kedai yang jual jamu-jamu, ubat-ubatan macam Sendayu tinggi, Leesa etc..

Kebetulan dorang ada jual bengkung jugak.. Jenis yang macam ni..

bengkungzigzag8So kami kasitau lah mau cari yang khas untuk orang lepas c-sec..

Tapi, sales assistant nya ni, macam bikin panas jugaklah… sebab memaksa..

: Bengkung macam ni lagi bagus.. dapat jugak di pakai oleh orang yang lepas c-sec..

: Tapi saya cek di internet, jenis yang orang lepas c-sec, lain sikit rupa nya.. bukan jenis yang ikat-ikat ni..

: Biasalah tu kalau orang di internet tuh.. mau barang dorang laku..

FYI, I googled for it and found this ..bukan just simply tekan2, tengok2 ja )

Terkesima sekejap di situ.. Tapi proses perbualan pemaksaan terus di jalankan..

: Jenis yang macam ini pun boleh jugak.. (suara semakin nyaring)

: Iya.. boleh jugak.. tapi lepas luka sudah sembuh lah..

: Iya.. lepas luka sembuh

: Tapi saya mau yang untuk lepas beranak c-sec punya..

: Ini boleh jugak.. Kalau tidak percaya, tengoklah badan saya.. Sudah ada anak 2 orang tapi badan masih ramping!

Kenapa susah betul orang tu mau terima kenyataan yang saya tidak mau bengkung jenis ikat-ikat tu.. orang mau yang moden punya, main lekat2 ja.. kenapa mau benda yang susah sedangkan benda yang lebih senang ada kan..

Tengok, sampai terpaksa dia tembirang sama saya and mama yang dia tu ramping.. haishh.. nasib nda terpecah ketawa di dalam kedai nya tu tadi..