Journey to KK

Mau cerita pasal journey kami dari Bintulu ke Miri ke KK nie~

Dari Bintulu around 1200 hrs.. then oleh kerana last-last minute mau keluar rumah baru teringat beberapa benda yang penting (green card kelisa, guarantee letter), maka our journey started at approximately 1220hrs..

Sampai Miri, lebih kurang jam 2 lebih lah.. dekat2 jam 3.. time tu lapar.. direct pi makan nasi ayam dulu di SCR.. then pi tukar bulb lampu mata sebelah kanan si Sentra..

Then baru pi parents rumah Bai.. kami bermalam satu malam di rumah Bai&Amer di Lutong.. since that Bai sudah sedang menunggu hari, so she stayed at her parents house.. dekat untuk sampai ke MCMC..

IMG_3854

Terkejut tengok Bai.. Muka very glowing.. very cantik.. Confirm anak lelaki.. kan orang tua-tua cakap kalau muka cantik time pregnant, anak lelaki… hehe..

Lepas minum2, makan2 di rumah parents Bai, kami pun direct ke Lutong and berehat..

After that, me and Ica pegi rumah Kak Aza sekejap.. sebab lama nda jumpa.. besides her family memang baik to me.. pernah demam 3 hari tu, 3 hari tuh jugak mak kak aza jaga.. sudahlah bulan puasa.. relax ja makan nasi tengah2 hari di rumah orang.. demam bah.. mesti makan supaya dapat makan ubat~

What a long day.. tapi semuanya belum habis lagi.. lepas mandi n sembahyang, kami headed to parkson untuk tukar duit Brunei.. actually, kalau mau lalu tol and feri di Brunei, pakai duit Malaysia pun boleh.. tapi, y am I sangat mintak puji pi tukar duit Brunei? nanti cerita..

The next day, 09/12/2009, awal pagi kami bertolak dari rumah, pergi rumah parents bai untuk hantar kunci rumah then off to KK.. yeaa.. perjalanan bermula dengan hujan yang lebat starting dari Sungai Tujuh dan sepanjang berada di jalan Brunei..

          IMG_3881    IMG_3888

Owh.. duit Brunei tu sebenarnya untuk ini…

09122009592 Nasi Katok.. hehehe.. nasi katok ni macam nasi lemak ja.. tapi sedap kali sebab makan beras Brunei.. hehehe.. murah ja.. 1 dollar.. kalau convert pi duit kita pun, masih kira murah sebab nasi berlauk 2-3 ketul ayam goreng dengan sambal..

IMG_3910 Semua check point kami tempuhi.. lebih kurang 5 check-point, 10 kali lah di cop pasport.. ini ndak ingat suda check point yang mana satu.. tapi yang penting ada satu check point tu, ada kantin yang belum ada peniaganya.. so jadi tempat kami rehat sekejap untuk makan nasi katok lah..

IMG_3934 Tapi, kalau sudah sampai part ini lah yang paling menjengkelkan.. Que yang terlampau panjang tunggu turn untuk naik feri untuk menyeberang sungai di Lawas..

Paling bikin panas kalau ada orang macam ni..

… orang yang sangat suka hati potong que untuk naik feri.. semua orang pun naik feri.. semua orang pun que.. tapi kenapa dia tidak dapat que? apa masalh dengan que-ing? sakit kah?

Sampai check point Lawas, baru tau orang yang potong que ni ialah seorang POLIS!

: Kenapa jugak mesti potong que?

: Kali sebab dia ingat dia polis so dia boleh buat macam tu..

: Kalau dia polis, and boleh buat macam tu, kenapa masih wujud pencuri, perompak?

: Sebab time tu polis sibuk memotong que..

Actually, time kami menunggu que ni, 3 kereta potong que untuk naik feri.. salah satu nya ialah kereta Kastam.. bikin sakit hati jugak mereka-mereka ni.. mau 50 minit jugak menunggu turn naik feri ni..

Lepas limpas Lawas, ada rasa lega sikit.. sebab no more long que.. perjalanan pun lancar ja.. Sampai Sindumin, singgah untuk sembahyang dulu, then teruskan lagi perjalanan to KK..

Arrived KK lebih kurang dekat jam 4 petang.. Syukur lah sampai KK dengan selamat..

PS: Time menunggu que tu, main camera lah..

             09122009596 IMG_3943

         IMG_3950 IMG_3955

 

Lepas sampai rumah, kami mandi kereta di car wash depan rumah…

IMG_3978