Oily food make me sick!

Today is our 3rd day at Sibu.. wah.. sejak bila menghitung hari? selama ni go ahead ja teda menghitung hari.. hehe..

I just noticed / perasan that I cannot take too much oily food.. confirm angol lepas tu.. angol is mabuk.. bukan mabuk montoku.. mabuk pening-pening yg rasa mau muntah..

So 2 hari sda makan oily food, 2 hari jugak mabuk-mabuk tu datang.. sudah lah datang sesuka hatinya ja.. ishh…

The whole group yang menghantar rombongan bertunang to Jemoreng balik hari ni.. they all stayed for 1 nite only di Matu..

Since that I dont feel comfortable to travel here and there nowadays, so me and hubby stayed and jaga rumah ja lah..

26112009543Saya menyempatkan diri untuk tolong sikit-sikit on the gubahan hantaran for Kak Manep’s engagement.. seriously, im not very good in gubahan2 ni.. time my own engagement pun, buat hentam2 ja.. nasib ada kak Nibung jugak yang menolong..

 

2711200954427112009545  Then, ini ialah koleksi pashmina and shawl yang saya kirim from Kak Yah di KL.. kalau beli online, around rm15-rm20.. tapi this one, i get rm10 sehelai.. direct from supplier.. aiseh.. kak yah jadi supplier suda.. but at least i managed to save rm5-rm10 lah.. Then bukan alang-alang di beli, 17 helai terus.. ok.. tidak menang kepala memakai..

 

28112009548Then, tadi, before ambil rombongan bertunang dari Matu sampai, Enchek Kedek and me pegi makan dulu.. smart kan restoran ni?? Ini lah SCR a.k.a Singapore Chicken Rice.. SCR cawangan Sibu adalah sangat ada kelas.. hehehe.. kami pun terkesima jugak masuk SCR tadi.. ingatkan tersalah masuk restoran.. ataupun ingatkan SCR suda jadi The ChickenRice shop.. walaupun interior design nya sudah sangat ada kelas (compared to KK punya), harga masih sama woo…

By the way, last nite kami makan Prosperity burger.. sebab kebetulan di Sibu and nampak di iklan yang prosperity keluar suda.. Tapi bukan slalunya prosperity keluar time dekat2 mau CNY kah?

Semalam sebenarnya pok mau makan Spicy Chicken McDeluxe dengan harapan Enchek Kedek yang order prosperity.. Sebab dia yang minat dengan prosperity burger tu.. Tapi nda tau kenapa dia kenyang pulak semalam.. Jadi order pros burger lah.. Nanti before balik Bintulu baru beli SPicy Chick Mcdeluxe..

BINTULU tidak ada McD!!!!.. hairan jugak.. SCR pun teda.. Padahal Bintulu ni di antara Miri and Sibu.. tapi DI Sibu n Miri ada SCR n McD.. dorang kasi limpas ja Bintulu ni.. haiiissshhh…

28112009549Ni gambar last.. Jeti bot dari Matu.. cantik pulak the scenary.. so I took a picture, using my handphone camera jaaaa.. Tapi, ada macam rupa Luomo picture ja kan?

Okay.. time for Enfa mama.. Lagipun Enchek Kedek balik-balik sudah tagih dia punya laptop sebab dia mau main DOTA..

Dota.. Dota.. Dota..

Keluar balik term:

‘ Suruhlah Skeleton King yang masakkan untuk kitak and Barathum yang cucikan kain baju kitak… ‘

Baby smiling..

Ini update on my visit to Dr. Patrick Ling clinic at Sibu.. the only place with a 3D scan machine..

26112009538 

Ambil blood pressure dulu.. Wah.. gemuknya perempuan itu.. Patutlah kena panggil si perut besar oleh my husband.. Jahat~

 

26112009540

Presenting Dr. Patrick.. the best doctor in Sibu, according to Ngah Am.. tapi for me, memang best lah this doctor.. tanya ja apa, dia akan jawab dgn gembira.. information memang cukup..

 

untitled 

Scanning.. scanning.. scanning..

 

untitled1

Ada 2 screen.. satu untuk doctor, another one for me to see.. tuh yang di atas tu..

Doctor kasitau di mana kepala baby.. position of placenta.. check baby’s condition.. baby’s weight pun dapat estimate jugak, around 2.3kg..

And we do a 3D scanning.. siok.. coz u can see baby punya muka in 3D.. first scan, nampak lah muka baby..tutup mata, mulut terbuka.. then doctor try lagi satu kali scan, muka baby senyum!!! serious ni.. tapi doctor nda print yg baby senyum.. hehe.. doctor pun ketawa tinguk baby pandai senyum2 dalam perut..

Kali dia malu-malu sebab kami actually meneropong gender dia jugak.. and for the third times, gender tidak berjaya di teropong.. sebab kaki nya menutup that area.. nda pa lah.. tinguk baby senyum pun sudah good enough.. mimang dia mau kasi suprise lah tu nanti..

Alhamdullilah semuanya okay.. cuma 1 thing yang tidak ok..

Baby punya position sekarang ialah breech / songsang.. kepala di atas..

Since that I am now 34 weeks, baby quite big ody, n the possibility of the baby tu pusing lagi so that the head engaged ngam-ngam di bawah adalah tipis.. Air ketuban pun suda kurang.. Baby nda dapat berenang..

Doctor told me, to tell the doctor of where im going to deliver regarding the position of the baby.. If possible, to do another scanning to check its position..

Kalau masih breech, then have to scissor / c-section / caesarian / operation.. whatever people nowadays called it.. and kalau mau perform the operation, must be early 1 week than the due date.. that is to prevent baby from suffocate.. because if ngam2 due date, then baru mau perform operation, bahaya for the baby..

And according to doctor, for FIRST-BORN memang mesti perform operation.. I didnt asked the doctor why.. Tapi I think because kalau first born, the mommy belum ada experience lagi kan.. so also bahaya for the baby lah..

Memang all this while, these mommy n daddy-to-be aware of baby’s position.. memang selalu terasa kepala dia di sebelah kanan of my tummy n dekat2 ulu hati.. Tapi kami dua biasanya excited..

‘eeeeehhh… ni nah kepala baby.. hi baby.. hi baby…’

Tapi pada hakikatnya, nda tau pulak on that certain stage, kepala baby mesti di bawah..

: Hai baby.. nanti ko berpusing lagi k.. kasi kepala turun ke bawah.. supaya mommy punya perut nda payah kena potong..

: Nda dapatlah sudah .. sempit.. lagipun air suda kurang, nda dapat berenang..

: Tu lah mommy kau nda mau makan bawang putih bikin kasi tambah air.. kenapa ko nda berenang awal-awal?

: Lupa..

; eehh.. ko ni sama jugak macam mak ko..

Ini adalah dialogue rekaan semata-mata antara hubby and baby(played by me) semalam…