Padah Makan Dabei

Tau buah dabei kah? Kalau local Sarawakian memang tau buah dabei ni.. Lemak-lemak ja rasa.. kalau makan sama kicap campur gula, lagi sedap..

Cara masak buah dabei ni, jangan di rebus.. rendam dalam air masak yang suam-suam kuku… air tu mesti kita dapat rendam jari kita, which means nda panas sangat lah..

Cara makan nya, lain orang, lain area, lain cara makan.. Tapi, kalau from my hubby’s side, makan cicah sama kicap.. tapi kalau saya, additional kicap+gula.. makan dengan nasi.. sedap~

Then kalau makan buah dabei ni, confirm berangin-angin ja perut n senang mau bers.. tau bers kah? Buang air yang besar.. hehehe..

Jadi, tersebutlah kisah, yang kami balik Sibu hari tu, ngam-ngam musim buah dabei.. dabei murah-murah lagi.. Jadi, apa lagi.. Monther-in-law memang sedia banyak di rumah buah tu… Jadi, memandangkan lepas bersalin nanti (EDD 7th Jan) nda dapat makan dabei, jadi si Bini Kedek pun hentam makan buah dabei lah..

Tiap hari makan dabei….

But, having problem to fart~…

Seriously, dapat rasa angin tu terkumpul dalam badan.. Di area pinggang lagi tuh..

Sebab tu lah, now, its 4.03 am and I still cant sleep.. Sebab pinggang terlampau sakit.. huhuhu..

Oily food make me sick!

Today is our 3rd day at Sibu.. wah.. sejak bila menghitung hari? selama ni go ahead ja teda menghitung hari.. hehe..

I just noticed / perasan that I cannot take too much oily food.. confirm angol lepas tu.. angol is mabuk.. bukan mabuk montoku.. mabuk pening-pening yg rasa mau muntah..

So 2 hari sda makan oily food, 2 hari jugak mabuk-mabuk tu datang.. sudah lah datang sesuka hatinya ja.. ishh…

The whole group yang menghantar rombongan bertunang to Jemoreng balik hari ni.. they all stayed for 1 nite only di Matu..

Since that I dont feel comfortable to travel here and there nowadays, so me and hubby stayed and jaga rumah ja lah..

26112009543Saya menyempatkan diri untuk tolong sikit-sikit on the gubahan hantaran for Kak Manep’s engagement.. seriously, im not very good in gubahan2 ni.. time my own engagement pun, buat hentam2 ja.. nasib ada kak Nibung jugak yang menolong..

 

2711200954427112009545  Then, ini ialah koleksi pashmina and shawl yang saya kirim from Kak Yah di KL.. kalau beli online, around rm15-rm20.. tapi this one, i get rm10 sehelai.. direct from supplier.. aiseh.. kak yah jadi supplier suda.. but at least i managed to save rm5-rm10 lah.. Then bukan alang-alang di beli, 17 helai terus.. ok.. tidak menang kepala memakai..

 

28112009548Then, tadi, before ambil rombongan bertunang dari Matu sampai, Enchek Kedek and me pegi makan dulu.. smart kan restoran ni?? Ini lah SCR a.k.a Singapore Chicken Rice.. SCR cawangan Sibu adalah sangat ada kelas.. hehehe.. kami pun terkesima jugak masuk SCR tadi.. ingatkan tersalah masuk restoran.. ataupun ingatkan SCR suda jadi The ChickenRice shop.. walaupun interior design nya sudah sangat ada kelas (compared to KK punya), harga masih sama woo…

By the way, last nite kami makan Prosperity burger.. sebab kebetulan di Sibu and nampak di iklan yang prosperity keluar suda.. Tapi bukan slalunya prosperity keluar time dekat2 mau CNY kah?

Semalam sebenarnya pok mau makan Spicy Chicken McDeluxe dengan harapan Enchek Kedek yang order prosperity.. Sebab dia yang minat dengan prosperity burger tu.. Tapi nda tau kenapa dia kenyang pulak semalam.. Jadi order pros burger lah.. Nanti before balik Bintulu baru beli SPicy Chick Mcdeluxe..

BINTULU tidak ada McD!!!!.. hairan jugak.. SCR pun teda.. Padahal Bintulu ni di antara Miri and Sibu.. tapi DI Sibu n Miri ada SCR n McD.. dorang kasi limpas ja Bintulu ni.. haiiissshhh…

28112009549Ni gambar last.. Jeti bot dari Matu.. cantik pulak the scenary.. so I took a picture, using my handphone camera jaaaa.. Tapi, ada macam rupa Luomo picture ja kan?

Okay.. time for Enfa mama.. Lagipun Enchek Kedek balik-balik sudah tagih dia punya laptop sebab dia mau main DOTA..

Dota.. Dota.. Dota..

Keluar balik term:

‘ Suruhlah Skeleton King yang masakkan untuk kitak and Barathum yang cucikan kain baju kitak… ‘

Baby smiling..

Ini update on my visit to Dr. Patrick Ling clinic at Sibu.. the only place with a 3D scan machine..

26112009538 

Ambil blood pressure dulu.. Wah.. gemuknya perempuan itu.. Patutlah kena panggil si perut besar oleh my husband.. Jahat~

 

26112009540

Presenting Dr. Patrick.. the best doctor in Sibu, according to Ngah Am.. tapi for me, memang best lah this doctor.. tanya ja apa, dia akan jawab dgn gembira.. information memang cukup..

 

untitled 

Scanning.. scanning.. scanning..

 

untitled1

Ada 2 screen.. satu untuk doctor, another one for me to see.. tuh yang di atas tu..

Doctor kasitau di mana kepala baby.. position of placenta.. check baby’s condition.. baby’s weight pun dapat estimate jugak, around 2.3kg..

And we do a 3D scanning.. siok.. coz u can see baby punya muka in 3D.. first scan, nampak lah muka baby..tutup mata, mulut terbuka.. then doctor try lagi satu kali scan, muka baby senyum!!! serious ni.. tapi doctor nda print yg baby senyum.. hehe.. doctor pun ketawa tinguk baby pandai senyum2 dalam perut..

Kali dia malu-malu sebab kami actually meneropong gender dia jugak.. and for the third times, gender tidak berjaya di teropong.. sebab kaki nya menutup that area.. nda pa lah.. tinguk baby senyum pun sudah good enough.. mimang dia mau kasi suprise lah tu nanti..

Alhamdullilah semuanya okay.. cuma 1 thing yang tidak ok..

Baby punya position sekarang ialah breech / songsang.. kepala di atas..

Since that I am now 34 weeks, baby quite big ody, n the possibility of the baby tu pusing lagi so that the head engaged ngam-ngam di bawah adalah tipis.. Air ketuban pun suda kurang.. Baby nda dapat berenang..

Doctor told me, to tell the doctor of where im going to deliver regarding the position of the baby.. If possible, to do another scanning to check its position..

Kalau masih breech, then have to scissor / c-section / caesarian / operation.. whatever people nowadays called it.. and kalau mau perform the operation, must be early 1 week than the due date.. that is to prevent baby from suffocate.. because if ngam2 due date, then baru mau perform operation, bahaya for the baby..

And according to doctor, for FIRST-BORN memang mesti perform operation.. I didnt asked the doctor why.. Tapi I think because kalau first born, the mommy belum ada experience lagi kan.. so also bahaya for the baby lah..

Memang all this while, these mommy n daddy-to-be aware of baby’s position.. memang selalu terasa kepala dia di sebelah kanan of my tummy n dekat2 ulu hati.. Tapi kami dua biasanya excited..

‘eeeeehhh… ni nah kepala baby.. hi baby.. hi baby…’

Tapi pada hakikatnya, nda tau pulak on that certain stage, kepala baby mesti di bawah..

: Hai baby.. nanti ko berpusing lagi k.. kasi kepala turun ke bawah.. supaya mommy punya perut nda payah kena potong..

: Nda dapatlah sudah .. sempit.. lagipun air suda kurang, nda dapat berenang..

: Tu lah mommy kau nda mau makan bawang putih bikin kasi tambah air.. kenapa ko nda berenang awal-awal?

: Lupa..

; eehh.. ko ni sama jugak macam mak ko..

Ini adalah dialogue rekaan semata-mata antara hubby and baby(played by me) semalam…

Balik to Sibu

Ada satu cerita pasal our last nite punya road trip to Sibu..

The road trip which took about 3 hours (sebab ada pregnant woman on board) was started at 6.30 pm from Bintulu..

Dekat-dekat mau sampai Sibu, JPJ ada buat road-block.. so kami pun relax ja lah.. since that we didnt do anything wrong..

Sampai our turn, JPJ mintak driving license and check for the road tax and plat number..

: Balik Sibu ke bang?

: ya.. Raya Haji..

: oh.. kalau dia (sambil pointing to me) tak pakai tali pinggang keledar pun tak apa sebab dia pregnant kan.. mungkin dia tak selesa..

: Oh.. ok.. terima kasih..

Then off we go..

Just for the record, I didnt wear the seatbelt because the goverment says so..

Im wearing seatbelt because of my safety and also sebab tidak mau di buang kerja..

Note : One of my company punya ‘Life Saving Rules’ is ‘Wear your seatbelt’.. If kena tangkap nda pakai seatbelt, boleh kena sack ooohhh..

But again, my first priority is my safety..

But then again, hubby said that my condition that nite was actually funny.. Perut besar, pakai seat belt dengan keadaan bantal lapis sana sini… then letak purse di perut,ngam2 on the seatbelt so that kalau hubby emergency break, ndak ketat sangat the seatbelt.. macam ini lah saya malam tadi..

25112009537

So, moral of the story, jangan jadikan ‘takut-kena-saman-JPJ-sebab-nda-pakai-seatbelt’ as the reason why u wear your seatbelt..

Duit masih boleh di cari..

Pakai lah seatbelt for your safety because orang yang menyayangi anda sedang menanti anda di rumah, sekolah, shopping mall, kedai makan soto Jawa, kedai jual nombor dan macam-macam lagi..

3 Panda bear

So.. hari ni mau cerita apa ya???

Tiada suda barang baru yang di beli di rumah.. sebab dompet pun sudah makin nipis..

Supposedly today kami balik Sibu.. tapi macam nda jadi ja.. maybe esok.. sebab masih ada a few things perlu di settle d rumah ni.. i mean, mengemas.. Sebab kalau balik Sibu, belum ada apa-apa jugak mau di buat.. Better stay di rumah dulu, urus apa yg patut di urus supaya nanti balik KK, nda lah rumah macam tongkang pecah..

Tapi, ada kemungkinan yang sangat besar rumah akan jadi macam tongkang pecah a.k.a rumah bujang.. Sebab next month Im going back to KK ody, n tinggal lah Enchek Kedek satu orang di rumah.. Tapi dia suda plan beli PS3, while si Jack and Wan (a.k.a Contractor Melayu) akan beli PS3 games n mereka akan bersarang di rumah ni.. Siaplah ada 3 ekor panda bersarang di rumah ni nanti.. kenapa Panda? Mata lebam sebab stay-up main game..

http://emo.huhiho.com http://emo.huhiho.com http://emo.huhiho.com

Suda ada tv.. tapi astro belum install..

Boring~

Nda kan hari-hari mau tinguk DVD ja..

Jadi..

24112009530Ada orang pi pasang sendiri tu astro dish.. hehehe.. first2 tu berabis orang tuh kena underestimate oleh bini nya.. siap ada kisah merajuk-menangis-kunci pintu bilik lagi.. gara-gara suruh panggil orang datang install tu astro dish..

2411200953166-73 signal.. Ok lah tuh.. Boleh sudah tinguk Dr. Doolittle..

24112009532

Picture shows thousands of stories..

Laki siapa lah ni mimosh-mimosh ja rupa.. rambut panjang.. nda berminyak.. misai janggut nda shave..

23112009518

Contractor Melayu in action..

23112009519

23112009520  

23112009521

Selain dari ‘picture  shows thousands of stories’.. these pictures also cost me thousands of RM..

23112009522

23112009524  

Enchek Kedek, PS3 beli sendiri ya.. Kamek suda beli TV..

Rentetan dari kerja-kerja meng-set-up tv and plus the home theatre system which hubby bought long time ago..time dia masi bujang..) and not forgetting our karaoke set (hehehe..boleh sudah menyanyi..), kami laki bini & contractor melayu tuh ended up watcing ‘harry potter and the half blood prince’ sampai tengah malam..

24112009526Then tadi pagi, dalam keadaan rumah yang belum berkemas, ada orang sudah layan karaoke lagu Rossa – Hey ladies.. betul nih.. Satu album Rossa dia nyanyi.. hehe..

Ini lah hasil yang kami dapat.. kesian bah orang tuh nanti.. Bininya balik KK 2 months, boring nanti dia d rumah..

Our Crib 5

Tersebutlah kisah..

Pada suatu hari, x-tuan rumah sewa kami telah pun me-refund balik duit 2-bulan sewa rumah hari tuh..

Pada masa yang sama, waktu itu belum lagi payday..

Jadi, pada masa yang sama jugak, saya sangatlah tidak tahan tidur malam tanpa aircond.. bukan mau tembirang, tapi kalau pregnant ni memang rasa kepanasan ja..

Mau beli aircond pakai duit refund tu, nda cukup pulak sebab Enchek kedek terlampau obsessed mahukan aircond yang the best sampai survey2 dalam forum, baca-baca pendapat orang, sampai satu tahap, dia nda mau beli air cond Panasonic suda.. padahal itu plan awal.. dia mau beli Hitachi.. Hitachi tu bukan brand keluaran kereta kah? hehe..

Jadi, after payday 20hb hari tuh, kami pun beli ini..

24112009527

Wah.. siok terus tidur malam.. teda lagi terbangun tengah malam sambil rasa marah-marah sebab kepanasan.. tidur-tidur, bangun pagi ja, cek jam, suda jam 5.15.. bukannya jam 2 pagi.. 3 pagi.. 4 pagi.. kalau time offday lagi, nda sedar suda mau tengahari.. ok.. macam orang jakun first time pakai aircond ja saya ni..

 

Tapi, apalah makna aircond kalau tanpa benda ni?

24112009528

Yalah.. malam suda siok-siok tidur, pagi-pagi mana tahan mandi air sejuk.. confirm setengah jam dalam toilet mau berkenalan dengan air sejuk dulu.. then confirm lambat turun kerja..

 

Apa-apa pun, thank you to Enchek Kedek for doing this all for me..

Jadi sekarang tiada suda orang emo-emo sebab kepanasan ja..

re-edit: Hitachi Inverter Model.. Double rotary compressor, less vibration which means, less noise.. Silent operation..

Sunday bebeh~

Its Sunday, 0854 hrs..
Sepatutnya, Im still in bed..
or maybe preparing breakfast for my hubby.. most probably jemput-jemput pisang lagi..
then maybe after that, kasi mandi Smokie and Rocky, so that they can play inside the house..
or maybe start unpacking our stuffs dari Miri (iya..dari pindah dulu belum unpack)..
Do some cleaning.. sapu luar rumah.. cuci n jemur kain..
Pegi pasar ikan, beli sayur2 untuk masak makan malam ni..
Tapi itu, ‘sepatutnya’..

But instead, Im still stucked here..
Here is BOCC.. BOCC is where I work.. And if been working for 7 days straight..
Yesterday, start sudah mengalami gangguan mental.. Akibat terlampau boring..
tapi gangguan mental tu di atasi dengan online shopping.. again..

Kalau boleh bawak kucing pegi tempat kerja mesti siok kan?

Smokie pernah masuk BIF.. tapi dia duduk dalam kereta ja..
Si jack yang bawak.. sebab dulu time Enchek Kedek belum kahwin, dia menyewa dengan si Jack..
Suatu hari, Jack sudah kelam kabut mau pegi kerja shift malam, and si Smokie pulak melepaskan diri dari rumah.. terpaksalah si jack tangkap ja si Smokie, bawak masuk dalam kereta n pegi BIF.. sampai BIF, Smokie di handover kepada Enchek Kedek..