Rindu pulak..

I miss my training years..
Being the one and only mechanical girl in our team.. a.k.a anak bulan by Zainuddin (jeles..hehe)..

I miss our everyday Work Hard Play Hard day..
Tiap hari main volleyball di KRP.. after that, sambung futsal lagi..
This picture were taken during WHPH at Piasau Boat Club.. satu volleyball jatuh ke dalam laut, kami semua ni turun pi pungut bola.. hehe..

Last but not least, miss offshore life..
Sunday buffet.. makan banyak..
Non-cholesterol day (Saturday) .. menu semua rebus-rebus n sup-sup ja..
Non-smoking day (Sunday) .. observing my friends yang before this kuat gagah perkasa tapi lemah seharian sebab ndak boleh merokok.. Kalau tolak pakai jari, confirm jatuh dalam laut.. hahaha..

Monday Blues

Dinner, kami makan di My*asa*om*am yang bikin panas..
*kenapa si sheila ni balik-balik panas sama orang?
Sebab pelayan/waitress nya macam memilih orang..
Orang yang meja jauh-jauh di layan…
Kami yang memang meja depan mata dorang buat nda tau..
Ini bukan kali pertama.. 3 times ody.. bikin-panas..
Tapi masih jugak pi sana..

1st case, order mee hun goreng tanpa bawang (time tu mabuk bau bawang).. sekali tinguk, meehun yang datang, bukan setakat teda bawang, segala garam ajinomoto teda..
Sudahlah mau panggil suruh lap meja sampai 2-3 kali tapi nda pandai lap jugak.. Kalau tadi ada tissue atas meja, boleh jugak lap sendiri.. Sibuk layan sms ja..
Terpaksalah saya kasi tumpah satu mangkuk sup atas meja.. Alang-alang meja nda bersih kan..

2nd case, makan kueh tiaw goreng.. mintak sos tomato, dia cakap ‘iya’.. tapi mungkin dia tunggu botol sos tu keluar kaki sendiri.. and masi jugak sibuk layan sms.. Jadi, saya pegi sendiri ambil satu botol sos tomato tu sambil jeling waitress-yang-sibuk-baca-sms.. baru kunun dia sibuk kelam kabut bediri mau bagi sos.. nda payah.. biar manager ko nampak..

3rd case, tadi.. hubby ordered satu set dinner which consist of nasi putih, telur dadar, seafood paprik and ulam+belacan.. Nasi dengan telur dulu sampai.. after few minutessssss(banyak s sebab lama), baru the seafood paprik sampai.. tunggu2 ulam+belacan, nda jugak sampai-sampai.. bila di panggil waitress(waitress yang sama..dammmmnnnn…), boleh-boleh sepuluh kaki jarak dari meja dia tanya ‘kenapa?’.. astaga.. betul2 sibuk lah waitress tu melayan sms sambil bergossip sampai nda dapat berjalan..
:mana ulam+belacan?
:oh..timun habis..ada belacan dgn buncis rebus ja..
:jadi??..sudah namanya SET DINNER..

Macam main-main ja buat bisnes..

Kenapa kalau kedai makan Cina atau India, jarang macam ni??
Service pun laju ja..
*Kedai Cina makanan Halal.. seafood ja.. Saya tidak makan sembarang..

Kalau restoran Yi hah hai di Miri, ada ketua waitrees lagi (macam ketua kultus)..
Siap pakai walkie-talkie lagi supaya service laju.. Tulah orang pun suka pegi sana..
Kalau suda siap ambil order, waiter/waitress tunggu/berdiri dekat area customer.. dorang nda sibuk layan sms.. nda pernah pun nampak dorang pegang handphone time kerja..

Kalau restoran India, tauke nya lagi yang teriak-teriak panggil pekerjanya everytime ada customer baru sampai..

Ada jugak restoran melayu yang bagus.. contohnya Restoran Impiana 2.. pekerja rajin.. tapi waiter2 nya semua emo.. Emo sebab pakai eye-liner.. mcm chemical romance..hihi..
Yang nda bestnya restoran tu, pernah sekali kami makan sana, tiba-tiba black-out(malam) and dorang nda mau beli lilin.. banyak kali kami cakap/tanya/sengaja sindir
teda lilin kah?’ tetap jugak berkeras nda mau beli lilin walaupun Sing Kwong just a few steps away..

Jadi, apa kesimpulan yang dapat di buat???
Betul.. kami makan di luar ja.. terlampau makan di luar sampai dapat buat review restoran2 di Bintulu..

*Nda masak di rumah sejak akhir-akhir ni sebab dapur kami tutup bisnes.. barang-barang suda pack..

Tips sharing for pregnant mommies..

Just for sharing..

1st… sangat-sangat cuba lah prevent from wearing those cute-cute maternity knee length dress.. Sangat bidak especially when ur tummy makin besar.. even worse kalau time kuat angin.. jadi ala-ala Marilyn Monroe..

Dulu, mula-mula preg, memang mau pakai dress yang macam tu.. sebab, If u see in those kedai maternity wear, memang sangat cute-cute tu dress.. Tapi awal kena warning oleh my mum, my hubby and my mother in law..

They (hubby & mother in law) even asked me to wear JUBAH.. alamak!
Saya ini amatlah kekurangan ketinggian.. I might end up looking like a mushroom if i wore jubah..
Sudahlah kalau berjalan di pasaraya(wah..skema), laki jalan 5 meter di hadapan.. Confirm 100% macam ‘the-walking-mushroom’..

2nd, time preg ni kan, pakai baju yang kaler kiut-kiut.. Soft pink, soft purple, white, baby blue..
Nampak lebih bersih and kemas..
Kan orang tua-tua cakap, kalau mengandungkan anak perempuan, si mummy mesti nampak mimosh-mimosh.. nda kemas.. jadi, at least pakai lah warna yang lembut-lembut..

Then kalau pregnant, kawan-kawan sekeliling suka cakap, ‘Eee..cute..’ everytime bump into us (me, to be specific….hehehe..)
Jadi, kalau pakai baju yang kaler lembut2 tu, ada efect kiut kuasa dua (kiut²).. (if u feel irritated, please ignore)

3rd, no animal prints punya baju.. adoiii… last week I went to KFC.. ada makcik tu, satu set dari tudung, baju ke leggings dia pakai cheetah/leopard prints.. even if u want to be sexy mama kah.. hot mama kah.. tiger mama kah.. jangan lah pakai prints gitu.. sangat menjolok mata sampai membuatkan saya tengok pun, mau ikut mengaum jugak.. hehehe.. Enchek Kedek pun ikut mengaum jugak..

4th, orang bilang, time preg ni panas.. dats y, kadang2, nampak orang yang before this bertudung, tapi time preg, bukak tudung..
*tu lah jugak I postpone mau pakai tudung after deliver nanti*.. ALASAN no. 1..
Tapi, sebenarnya, boleh jugak nda payah bukak tudung.. asalkan beli baju yang betul..
Janganlah pakai baju baldu jalan-jalan ya.. itu memang confirm panas..
Pakailah baju yang kain chiffon.. sejuk ja.. cotton kah..

5th, pakai lah crocs!.. From my point of view, besides ia amat selesa di pakai, it can also reduce the possibility of u falling down while walking on un-even surface. Contoh yang terbaik, batu-batu simen di tempat parking kereta yang baru di buka.. batu-batu tu, ada yang besar, ada yang kecil.. I used to pakai sandal BATA comfort and jalan atas dat surface.. my sandal punya tapak is keras.. jadi when I pijak on the big batu, I almost fell.. dapat kah imagine macam mana???
Kalau crocs, the sole lembut.. ia mengikut bentuk permukaan yang we stepped on.. Tested and proven right..
Kalau jalan and terpijak atas paku berkarat? Sapa suruh jalan nda tengok depan.. hihi..
no lah.. dat is something that we cannot avoid but preggies memang ada dapat 2 shots of tetanus injection during the first trimester.. and according to my doctor, 1 shot enough to protect you for lifetime kah 1 year.. I forgot..

6th, kalau beli baju straight from maternity wear punya kedai memang mahal.. L’image, Modermum, Mothercare and Mother world.. quality memang terbaik.. tapi, mahal.. seluar pun, sama harga dengan seluar Levi’s.. Baju, sama harga dengan baju-baju di butik Nike Center Point without discount..
Tapi, seluar tu ialah must-have sebab ndakkan mau pakai gaun ja kan..
Kalau gaun, belilah maxi dress.. even perut suda besar pun, baju tu nda hanging..
But be sure to buy yang besar punya size.. better lagi kalau beli the one with smocked-at-bust area.. Which means, boleh pakai lama.. Dari start 5 bulan, sampailah mau beranak..

Smocked more adjustable.. So if u are jenis yang badan kurus, nda perlu lah pakai oversized dress just because supaya boleh pakai lama..

I shopped for maxi dress here .. Cute, cantik, banyak and murah.. semua below rm50.. betul!!!
Besides, the maxi can also be worn after delivery.. Bukan macam baju preggie yang memang antap rupa baju preggie.. ada tali ikat belakang.. and balloon-like-shaped.

7th, kalau pegi monthly check-up di hospital atau klinik.. Sila jangan pakai dress.. sebab kalau doktor mau cek perut, dia suruh angkat tu baju.. so kalau pakai dress, nampak lah santut.. haha..

8th, kalau tidak bertudung(macam saya), rambut tu pastikan kemas.. pandai-pandai lah pujuk laki tiap bulan.. cakap ja mau potong rambut style Bunga Citra Lestary.. pendek kan.. lebih kemas lah.. ikut citarasa laki jugak.. if ur husband happens to like Jessica Alba, pi lah google gamabr Jessica Alba pendek rambut.. tunjuk sama laki, mau potong rambut macam tu.. confirm dapat.. tested and proven.. hehehe..

Try to avoid chemicals treatment kah, perm kah.. re-bonding kah or even colour and highlights..
Kalau rasa diri tidak cantik sebab ur hair sangat plain and dull, u can try by wearing baju yang kiut2 .. tapi kalau tidak berhasil jugak, pakai ja lah baju with animal prints tuh.. :p

9th, kalau mau shopping baju pregnant, bawak laki.. pilih yang sexy-sexy.. kalau laki tidak berkenan, suruh dia pilih baju yang macam mana sesuai (mungkin ada pilihan dia yang kita tidak akan berkenan), tapi ambil ja.. and asked him to pay for it..

10th, kalau mau buat online shopping, shopping dalam diam-diam.. then, agak-agak, bila the package baju yang di order tu mau sampai suda, just sms your husband and cakap, ‘Bang, nanti ada poslaju datang rumah..jangan jalan pi mana-mana ah..’..

Tips 9th and 10th boleh di ignore sebab im out of idea suda..

* Tips yang berguna but does not applicable to everyone… Citarasa masing-masing kan… aaauuuummmmmmm~

Our Crib 2


Rumah kami sudah terang benderang..
Hubby went there yesterday and do all the wiring and installing of the lights..
No picture in action were taken because I was working yesterday..
But he sure did a good job..
I told him,
‘Cantik kitak pasang lampu..’..
‘Cantik???..’
Cukuplah orang puji cantik..
Ndakkan lah mau puji ‘kitak pasang lampu macam seorang yang pro..’
dats all for the house update..

aiya..
fes mai ded..
den mai mam..
bof of dem got fesbuk akaun olredi..
en bof of dem abel to si wat mi en mai ader siblings pos or syaut et fesbuk..
en dey even komen on mai pos aut..


en now.. mai ded rid mai blog olredi..
en hi even komen on de wed det ai yus on mai periviyes entri..

photo-taker is a photographer..
ai no..

saja enda mau pakai yang skema-skema..
hehehe..

Jundeco Stickers Contest


This woman in the picture is actually having a rough time thinking of what should she do with the newly bought house..

Totally zero knowledge about interior design..

Luckily there’s Jundeco stickers..
Jundeco offers variety of wall sticker which extremely caught my eyes.. and of course with affordable and reasonable price..
*now imagine my eyes with dollar-signs
**also imagine butterfly flies out of my husband’s pocket

and there’s moreeeeee….

Few days ago, when I was surfing the net.. I came upon to mombloggers who happened to shout out loud, calling all mombloggers members and readers to a contest..

Such a perfect contest which I am soooooo gonna try my luck..
Check out the contest page here

Read and understand the terms and conditions.. ( altho u might need to read it back over and over again.. for a clearer picture bah..)
The prizes???
First Prize – RM100 worth of stickers (1x)
Second Prize – RM80 worth of stickers (1x)
Third Prize – RM60 worth of stickers (1x)
See… see… lumayan kan?

This is the wall sticker which really ‘korek-my-eyes-out’…

Perfect for feature wall or even wall divider…

In order to get extra ticket ( because this contest is based on lucky draw), these are the options which can increase the possibility of winning this contest..

One blog entry with contest banner on sidebar – dOnE
Follow/Join MomBloggersPlanet with Google Friend Connect – dOnE
Follow MomBloggersPlanet on Twitter – dOnE
Subscribe to MomBloggersPlanet Feedburner
Subscribe to Jundeco Stickers Feedburner

Bah.. marilah..

* Kalau nda menang, beli sendiri ja lah..

Kitty cat

Hari ni first day kerja..
Hari yang sangat tidak produktif..
Penat.. Boring.. Mengantuk..

Menghayal depan PC..
Rupa-rupanya the cat stares at me back..
Kami saling berpandangan..

Mungkin dia boring..
So dia pun tidur..
Saya pun, ikut jugak melelapkan mata seminit-dua minit..

Mamabel

My tummy getting bigger and bigger day by day..
My pants & shirts are getting tighter..
Even my santut also sakit oledi to pakai..
haha..
Just sharing..
Today I bought Triumph Mamabel underwear for preggy mommies..

I bought 5 pairs..
Really.. Very.. SANGAT comfortable..
Dont feel like u r wearing any..
haha.. tipu..
What Im trying to say is that, the material were so lembut and strechable..
Able to cover the whole tummy.. and still got space for my tummy to grow..
And it doesnt stress my tummy.. Im still able to breath when Im sitting down..
Pendek kata, memang for preggie mommy..

*The salesgirl offered me a disposable undies instead of this mamabel.. (-_-*)