Orang kamera ku..

19082009062

Jurukamera saya.. Rajin belajar penggunaan camera slr dalam kehidupan seharian..

 

19082009060 

Betapa bersungguhnya dia mengambil gambar saya..

Sebab saya request supaya saya nampak kurus dalam gambar tu nanti..

 

HASILNYA……………

wed2

haha..

promote gambar kahwin..

bYe-bYe kiSHu~

Lupa mau update..
Anak si Smokie.. erm.. salah satu anak si Smokie, sudah kena adopt oleh one of my collegue..
Si Kishu.. kesian.. ndak sempat jumpa dia before kena bawak balik Sarikei..

Anjang (my collegue tuh..) was at our rent house few days ago to ambil a few stuffs from the house..
Owner rumah sewa kami tuh, anjang punya adik..

So, sudah menjadi lumrah dorang si Smokie anak beranak, kalau ada orang lain di rumah(selain kami laki bini), memang dorang menunjuk betul ke-mintak-puji-an mereka..

Bermain-main dengan comel.. Gigit-gigit manja.. and pandai menari shuffle lagi.. heheh.. tipu..
Jadi according to hubby, Anjang teruja tengok dorang ni..

: Kuat berguro cdak tok oh..
: Rindu’ hati nangga..

Jadi, according to hubby lagi, if I were there (saya kerja time tuh), mesti tidak sampai hati tengok ada orang tua yang berminat dengan kucing kita tapi tidak cakap directly..

Jadi, Enchek Kedek cakaplah,
: Kitak maok kah? Mun nok jantan (Rocky) tok Sheila nang sik mok lepas..

Time tu Anjang baru ja keluar rumah and mau balik suda..
Then Anjang cakaplah dia mau..

Kasi masuk Kishu dalam kotak mineral water then off to Sarikei..
Kesian Rocky, tiada kawan untuk menerkam sesama sendiri suda..
Tapi, nda pa lah..
Kan si Smokie start bitin suda.. nda lama di hantar ke rumah si Man Panjang suda tuh..

Tapi, at least i know yang si Kishu will be in a very good condition lah kalau di jaga oleh dorang Anjang sefamily (anak Anjang & bini Anjang yang masih HOT).. unless Kishu pi keluar rumah and main-main di luar rumah and kena ngap oleh biawak yang berkeliaran..

Two days in a row suda Anjang called me..
: Apa jenama makanan nok ktk org berik nya makan?
: Cney ada jual? Sarikei tuk sik brapa glak barang..
: Camney maok patih nya bera*?
: Pasir ngan litter box beli cney?
: Nya tok boleh mandik sik?
: Kuat berguro nya tok..

Saya pun ada jugak pesan apa-apa yang jangan di buat.. contohnya,

Jangan risau kalau dia nda mau makanan yang di bagi(sebab lain brand dari yang kami bagi) sebab kalau lapar, dia makan jugak tu.. *Kita yang boss, bukan kucing yang boss..
Kalau boleh, jangan sesekali bagi makan nasi/ikan sebab nanti lama-lama, dorang pandai mencuri makanan kita.. Biarlah dia tau makanan yang paling sedap di dunia ni ialah makanan kucing..
Jangan bagi minum coke.. Sebab nanti kucing jadi gila.. BETUL..
* Me and Maslyn pernah bagi kucing kami (yang HJ YB kasi..) minum coke.. trus jadi gila.. tulah namanya pun jadi si Freaky.. kalau boleh, kurung ja dalam cage… tapi itupun dia dapat bukak and keluar and start jadi gila lagi.. Bukan macam Smokie, kasi masuk dalam bakul baju then tutup pakai tuala atas bakul tu, suda meraung-raung mintak keluar..

Then, tadi Anjang call lagi..
: Kamek kat Wonderpets dah tok.. beli pasir, beli litter box nya.. beli juak rumah untuk nya..
: Kitak beli juak rumah untuk nya?
: Aok.. rindu’ bah hati nangga.. beli nok setingkat ja..
: OKlah ya.. nya seekor ja…
: Kamek belum berik nya mandik gik..

hehe.. lawak Anjang tok.. macam menerima anak baru di rumah.. tapi anak kucing..
Bahagia lah si Kishu jadi anak emas family Anjang..
Tinggal si Smokie dengan si Rocky ja di rumah.. anak asap dan anak batu kepada Kedek’s family..

Si Rocky tu nanti, tunggu dia 6 bulan umur, mau kasi potong dia punya itu.. Supaya senonoh sikit perangai dia..
The reason kenapa saya nda mau melepaskan si Rocky sebab, walaupun fizikal dia 100% kucing kampung, tapi dai warna grey.. cantik pulak..
Si Smokie walaupun dia persian dan grey, tapi bulunya nda cantik.. Enchek Kedek ja yang sayang sama dia tuh..
Then, si Rocky badannya tegap, bulunya empuk and kalau di dukung bawak jalan-jalan luar rumah, dia diam ja and observe sekeliling dia sambil mendengar saya merepak:

‘Inilah dunia luar yang sebenarnya.. yang kamu berabis mau lari dari rumah.. teda apa-apa di luar ni.. bagus duduk dalam rumah ja.. nampak anjing tu? Dorang makan kucing tu..’

Rocky somehow faham apa yang I just said.. and dia pun diam-diam ja.. sambil purrrrrring~
lagipun, si Rocky ni kami punya squeky toys.. Dia pandai squeking.. nanti lah upload video dia squeking..

Our Crib 3

Update on our crib again..

supposed to update last nite.. but was tooooo tired..

got back from work straight to the new house.. wait for the guys to complete their task then off to bed..

we havent moved in yet.. supposed to finish all the loading and everything yesterday but hubby took the whole day to look for the curtain railing.. pity him actually.. he misunderstood the railing that i asked him to buy.. so i ended googling pic on the web and mms him..

30102009439  Kerja-kerja menanda ukuran untuk di drill.. malay style..

30102009440 Mama punya tabir yang saya kasi lentangkan di ruang tamu..

30102009441Kerja-kerja persiapan untuk memasang railing.. Also Malay style..

30102009442 100% Malay style punya buat kerja.. extension nda cukup panjang, orang yang di jadikan extension.. Syabas!!..

Apa-apa pun, big thanks to Hubby, Jack & Wan sebab berjaya memasang railing untuk tabir..

All of them are electrical person tapi buat-buat kerja ini.. Saya ja yang mechanical there, tapi sibuk pi blow-blow angin dalam mulut pakai blower yang baru di beli dari shashinki, instead of helping.. Tapi, saya mana boleh tolong.. Kalau saya tolong jugak, siapa yang jadi BOSS???

Lepas siap pasang railing, kami pasang langsir.. NOT.. haha..

Belum sebab belum beli hook untuk tu tabir..

Jadi kami pi makan lah.. But me n hubby pigi Farley dulu untuk beli hook and padlock.. Sebab washing machine sama fridge suda di angkat pi rumah baru..

About the fridge.. Im quiet puzzled jugak to see the fridge there with all the food inside it still in the same position as before.. As if the guys angkat the fridge sekali dengan makanan dalam tu.. Nda tau lah.. hehe..

Today (31/10) is our last day in the rumah sewa.. Which means, all stuff must go to the new house.. Tidak apa.. semua di uruskan oleh Enchek Kedek.. While Im stucked here in the office.. kerja lerrrr….