Rindu pulak..

I miss my training years..
Being the one and only mechanical girl in our team.. a.k.a anak bulan by Zainuddin (jeles..hehe)..

I miss our everyday Work Hard Play Hard day..
Tiap hari main volleyball di KRP.. after that, sambung futsal lagi..
This picture were taken during WHPH at Piasau Boat Club.. satu volleyball jatuh ke dalam laut, kami semua ni turun pi pungut bola.. hehe..

Last but not least, miss offshore life..
Sunday buffet.. makan banyak..
Non-cholesterol day (Saturday) .. menu semua rebus-rebus n sup-sup ja..
Non-smoking day (Sunday) .. observing my friends yang before this kuat gagah perkasa tapi lemah seharian sebab ndak boleh merokok.. Kalau tolak pakai jari, confirm jatuh dalam laut.. hahaha..

Monday Blues

Dinner, kami makan di My*asa*om*am yang bikin panas..
*kenapa si sheila ni balik-balik panas sama orang?
Sebab pelayan/waitress nya macam memilih orang..
Orang yang meja jauh-jauh di layan…
Kami yang memang meja depan mata dorang buat nda tau..
Ini bukan kali pertama.. 3 times ody.. bikin-panas..
Tapi masih jugak pi sana..

1st case, order mee hun goreng tanpa bawang (time tu mabuk bau bawang).. sekali tinguk, meehun yang datang, bukan setakat teda bawang, segala garam ajinomoto teda..
Sudahlah mau panggil suruh lap meja sampai 2-3 kali tapi nda pandai lap jugak.. Kalau tadi ada tissue atas meja, boleh jugak lap sendiri.. Sibuk layan sms ja..
Terpaksalah saya kasi tumpah satu mangkuk sup atas meja.. Alang-alang meja nda bersih kan..

2nd case, makan kueh tiaw goreng.. mintak sos tomato, dia cakap ‘iya’.. tapi mungkin dia tunggu botol sos tu keluar kaki sendiri.. and masi jugak sibuk layan sms.. Jadi, saya pegi sendiri ambil satu botol sos tomato tu sambil jeling waitress-yang-sibuk-baca-sms.. baru kunun dia sibuk kelam kabut bediri mau bagi sos.. nda payah.. biar manager ko nampak..

3rd case, tadi.. hubby ordered satu set dinner which consist of nasi putih, telur dadar, seafood paprik and ulam+belacan.. Nasi dengan telur dulu sampai.. after few minutessssss(banyak s sebab lama), baru the seafood paprik sampai.. tunggu2 ulam+belacan, nda jugak sampai-sampai.. bila di panggil waitress(waitress yang sama..dammmmnnnn…), boleh-boleh sepuluh kaki jarak dari meja dia tanya ‘kenapa?’.. astaga.. betul2 sibuk lah waitress tu melayan sms sambil bergossip sampai nda dapat berjalan..
:mana ulam+belacan?
:oh..timun habis..ada belacan dgn buncis rebus ja..
:jadi??..sudah namanya SET DINNER..

Macam main-main ja buat bisnes..

Kenapa kalau kedai makan Cina atau India, jarang macam ni??
Service pun laju ja..
*Kedai Cina makanan Halal.. seafood ja.. Saya tidak makan sembarang..

Kalau restoran Yi hah hai di Miri, ada ketua waitrees lagi (macam ketua kultus)..
Siap pakai walkie-talkie lagi supaya service laju.. Tulah orang pun suka pegi sana..
Kalau suda siap ambil order, waiter/waitress tunggu/berdiri dekat area customer.. dorang nda sibuk layan sms.. nda pernah pun nampak dorang pegang handphone time kerja..

Kalau restoran India, tauke nya lagi yang teriak-teriak panggil pekerjanya everytime ada customer baru sampai..

Ada jugak restoran melayu yang bagus.. contohnya Restoran Impiana 2.. pekerja rajin.. tapi waiter2 nya semua emo.. Emo sebab pakai eye-liner.. mcm chemical romance..hihi..
Yang nda bestnya restoran tu, pernah sekali kami makan sana, tiba-tiba black-out(malam) and dorang nda mau beli lilin.. banyak kali kami cakap/tanya/sengaja sindir
teda lilin kah?’ tetap jugak berkeras nda mau beli lilin walaupun Sing Kwong just a few steps away..

Jadi, apa kesimpulan yang dapat di buat???
Betul.. kami makan di luar ja.. terlampau makan di luar sampai dapat buat review restoran2 di Bintulu..

*Nda masak di rumah sejak akhir-akhir ni sebab dapur kami tutup bisnes.. barang-barang suda pack..