Tips sharing for pregnant mommies..

Just for sharing..

1st… sangat-sangat cuba lah prevent from wearing those cute-cute maternity knee length dress.. Sangat bidak especially when ur tummy makin besar.. even worse kalau time kuat angin.. jadi ala-ala Marilyn Monroe..

Dulu, mula-mula preg, memang mau pakai dress yang macam tu.. sebab, If u see in those kedai maternity wear, memang sangat cute-cute tu dress.. Tapi awal kena warning oleh my mum, my hubby and my mother in law..

They (hubby & mother in law) even asked me to wear JUBAH.. alamak!
Saya ini amatlah kekurangan ketinggian.. I might end up looking like a mushroom if i wore jubah..
Sudahlah kalau berjalan di pasaraya(wah..skema), laki jalan 5 meter di hadapan.. Confirm 100% macam ‘the-walking-mushroom’..

2nd, time preg ni kan, pakai baju yang kaler kiut-kiut.. Soft pink, soft purple, white, baby blue..
Nampak lebih bersih and kemas..
Kan orang tua-tua cakap, kalau mengandungkan anak perempuan, si mummy mesti nampak mimosh-mimosh.. nda kemas.. jadi, at least pakai lah warna yang lembut-lembut..

Then kalau pregnant, kawan-kawan sekeliling suka cakap, ‘Eee..cute..’ everytime bump into us (me, to be specific….hehehe..)
Jadi, kalau pakai baju yang kaler lembut2 tu, ada efect kiut kuasa dua (kiutĀ²).. (if u feel irritated, please ignore)

3rd, no animal prints punya baju.. adoiii… last week I went to KFC.. ada makcik tu, satu set dari tudung, baju ke leggings dia pakai cheetah/leopard prints.. even if u want to be sexy mama kah.. hot mama kah.. tiger mama kah.. jangan lah pakai prints gitu.. sangat menjolok mata sampai membuatkan saya tengok pun, mau ikut mengaum jugak.. hehehe.. Enchek Kedek pun ikut mengaum jugak..

4th, orang bilang, time preg ni panas.. dats y, kadang2, nampak orang yang before this bertudung, tapi time preg, bukak tudung..
*tu lah jugak I postpone mau pakai tudung after deliver nanti*.. ALASAN no. 1..
Tapi, sebenarnya, boleh jugak nda payah bukak tudung.. asalkan beli baju yang betul..
Janganlah pakai baju baldu jalan-jalan ya.. itu memang confirm panas..
Pakailah baju yang kain chiffon.. sejuk ja.. cotton kah..

5th, pakai lah crocs!.. From my point of view, besides ia amat selesa di pakai, it can also reduce the possibility of u falling down while walking on un-even surface. Contoh yang terbaik, batu-batu simen di tempat parking kereta yang baru di buka.. batu-batu tu, ada yang besar, ada yang kecil.. I used to pakai sandal BATA comfort and jalan atas dat surface.. my sandal punya tapak is keras.. jadi when I pijak on the big batu, I almost fell.. dapat kah imagine macam mana???
Kalau crocs, the sole lembut.. ia mengikut bentuk permukaan yang we stepped on.. Tested and proven right..
Kalau jalan and terpijak atas paku berkarat? Sapa suruh jalan nda tengok depan.. hihi..
no lah.. dat is something that we cannot avoid but preggies memang ada dapat 2 shots of tetanus injection during the first trimester.. and according to my doctor, 1 shot enough to protect you for lifetime kah 1 year.. I forgot..

6th, kalau beli baju straight from maternity wear punya kedai memang mahal.. L’image, Modermum, Mothercare and Mother world.. quality memang terbaik.. tapi, mahal.. seluar pun, sama harga dengan seluar Levi’s.. Baju, sama harga dengan baju-baju di butik Nike Center Point without discount..
Tapi, seluar tu ialah must-have sebab ndakkan mau pakai gaun ja kan..
Kalau gaun, belilah maxi dress.. even perut suda besar pun, baju tu nda hanging..
But be sure to buy yang besar punya size.. better lagi kalau beli the one with smocked-at-bust area.. Which means, boleh pakai lama.. Dari start 5 bulan, sampailah mau beranak..

Smocked more adjustable.. So if u are jenis yang badan kurus, nda perlu lah pakai oversized dress just because supaya boleh pakai lama..

I shopped for maxi dress here .. Cute, cantik, banyak and murah.. semua below rm50.. betul!!!
Besides, the maxi can also be worn after delivery.. Bukan macam baju preggie yang memang antap rupa baju preggie.. ada tali ikat belakang.. and balloon-like-shaped.

7th, kalau pegi monthly check-up di hospital atau klinik.. Sila jangan pakai dress.. sebab kalau doktor mau cek perut, dia suruh angkat tu baju.. so kalau pakai dress, nampak lah santut.. haha..

8th, kalau tidak bertudung(macam saya), rambut tu pastikan kemas.. pandai-pandai lah pujuk laki tiap bulan.. cakap ja mau potong rambut style Bunga Citra Lestary.. pendek kan.. lebih kemas lah.. ikut citarasa laki jugak.. if ur husband happens to like Jessica Alba, pi lah google gamabr Jessica Alba pendek rambut.. tunjuk sama laki, mau potong rambut macam tu.. confirm dapat.. tested and proven.. hehehe..

Try to avoid chemicals treatment kah, perm kah.. re-bonding kah or even colour and highlights..
Kalau rasa diri tidak cantik sebab ur hair sangat plain and dull, u can try by wearing baju yang kiut2 .. tapi kalau tidak berhasil jugak, pakai ja lah baju with animal prints tuh.. :p

9th, kalau mau shopping baju pregnant, bawak laki.. pilih yang sexy-sexy.. kalau laki tidak berkenan, suruh dia pilih baju yang macam mana sesuai (mungkin ada pilihan dia yang kita tidak akan berkenan), tapi ambil ja.. and asked him to pay for it..

10th, kalau mau buat online shopping, shopping dalam diam-diam.. then, agak-agak, bila the package baju yang di order tu mau sampai suda, just sms your husband and cakap, ‘Bang, nanti ada poslaju datang rumah..jangan jalan pi mana-mana ah..’..

Tips 9th and 10th boleh di ignore sebab im out of idea suda..

* Tips yang berguna but does not applicable to everyone… Citarasa masing-masing kan… aaauuuummmmmmm~