Nelayan of M01 Complex

Dulu, saya ialah seorang nelayan.. Mencari ikan di tengah Laut China Selatan.. Tapi, selepas berkahwin, saya meninggaalkan tugas sebagai nelayan dan bertukar profession menjadi penjual ikan pulak…

Ini kisah hari-hari terakhir saya sebagai nelayan di sebuah kepulauan besi, M01 Complex.. pengeluar ikan yang terbesar setakat ni di lautan Sarawak.. Saya tau sebab sekarang saya penjual ikan..

Dua-tiga hari sebelum meninggalkan profession sebagai nelayan..


Kerja.. kerja..kerja.. temberang2 buat kerja.. kerja… kerja.. kerja..


Tengok2 ikan di laut..


Gambar.. gambar.. gambar…

Pada hari terakhir di pulau besi tu, 28 January 2009…

Small farewell for me.. Sebelum turun ke mass-room jam 9 malam tu, set dalam otak.. jangan nangis.. because it was my own choice to move from offshore..

Ini time kena bagi ucapan sepatah dua kata oleh semua yang berdiri di depan tuh..
Paling last, saya lah..
Air mata hampir bergenang.. di ikuti lagi oleh ucapan-ucapan dari mereka2 ni yang membuatkan macam saya tidak mau pindah ja time tu..

Antara ucapan yang jadi my favourite was :
Ahmad : It was fasting month, and I know that she’s tired.. but still insist on to stay with us to finished the job..
WS Thomas : Eventhough she’s a lady, but she do not hesitate to carry all the big spannar..

hehehe.. kembang-kembang hidung sambil menahan air mata..
Nda sangka, ada jugak orang ingat apa yg kita buat.. Kan saya ni perempuan, mechanical lagi tuh.. perasaan TAKUT kena UNDERESTIMATE tu sentiasa ada dalam sanubari ku.. tulah kunun berabis kerja kalau di offshore..
peduli lah tangan kasar kah lembut.. teda jugak dalam list ciri-ciri menantu my mother-in-law..

Cake yang comel.. macam tau-tau ja I suka pink colour..

Then we cut the cake together-gether..

For the records, saya langsung tidak menangis during the farewell.. hehehe.. because I cried during shower.. Gilak mandik berjam-jam gara-gara menangis.. kasi hilang2 dulu kunun sepet2 mata lepas nangis..
All tears out.. Supaya time farewell teda lagi tears yang keluar..

Then, crew change day.. hari di mana saya paling last naik chopper C-Goha.. untuk balik ke Miri..

EBS all ready.. muka pun masih steady.. gambar last dengan personnel yang balik jugak on the same day..

Tapi saya tewas… hehehe..
Berabis jugak keluar air mata.. tapi teda orang perasan sebab I cried time angkat beg pigi helideck.. Time tu kuat angin.. sekuat air mata yang gugur jugak.. huhuhu..
Sampai di foam deck, baru lah kawan2 perasan that I cried.. then durang pun mcm bergenang2 jugak air mata..
Si Vincent terus lari on de spot.. hehehe…


Oleh kerana saya tidak sempat ikut Fire Fighting Team course.. which was supposed to be held in March, tapi saya pindah in January… Jadi dorang pun asked me to put on the fire fighting suit and gambar.. nampak tu mata sepet2 dengan tissue di tangan..masi jugak ada hati mau bergambar sambil bagi PEACE..

From that day onwards, I am officially bukan lagi mencari minyak di laut…

I love ShoppinK! 2

owh dEAr..
I just cant get enough of online shopping..
Ngam-ngam lagi today is payday..
I just ordered another maxi dress.. without my hubby’s permission.. (he will know.. sooner or later jugak.. depends on when he read this post)

He asked me to prepare a list of things need to prepare@buy before moving into our new house..
Havent started yet..
Even the packing thingy oso tergendala..
Im soo tired after the 4-days straight 12-hours working.. and today baru my first day off..

Tadi, after breakfast, suddenly me head was like spinning and having a backache..
We were supposed to go to the developer site office to report on a few stuffs in the house that need to be repair before we move in..
But in the end.. hubby went there alone as I have to get some rest.. at least a catnap..

By the way, my dear friend are attending the Kursus Kahwin tomorrow and day after tomorrow..
Hope that everything goes as planned..
So that I can give them a warm ‘Welcome to the club’ after the SAH thingy..

My 2-weekly check-up

Me and hubby are still in dilemma whether its baby boy or baby girl in my womb.

Hubby was trying to pujuk2 the doctor just now so that she do the scanning and check the gender..

Gender.. Gender.. Gender..

I am soooooo very anxious about the gender..

If u asked the old people, they will say, ‘mana-mana saja lah..coz its ur first baby jugakkan..’
While the youngsters, they will be as anxious as i am..

But if u asked my doctor,
‘ ala.. boy pun boleh pakai pink jugak..’ <- 2 weeks ago..
‘ ala.. its either one, boy or girl jugak..’ <-- Tadi.. Ok.. ini doctor kan.. macam tidak faham ja.. Tapi.. actually.. it was us yang tidak faham.. *merah muka* Scanning supposed to be done at least 3 times in that 9months10days period..
First and second , is the normal scan.. to see the condition of the baby…
While the 3rd time is to check the position of the baby and the placenta..
You will have more than 3 time scanning if u experienced any problem regarding your health..

I’ve done quiet few number of scans jugak since that I had horrible morning sickness and the extreme kek-lapis-making until my body very lemah and showed symptoms of premature labouring..

When people starts asking me ‘sudah scan??..baby boy or baby girl??’
My usual answer is ‘ belum dapat nampak lagi..’

Ok people.. Just so u know.. Kadang2, during the second scan tu, if they baby’s position ngam2 kasi nampak the alat kelamin, untung lah.. terus u can know the gender..
But for my case, my baby tapuk his/her gender..
There is where the anxious-ness and curiosity came out.. sampai cakap orang tua-tua yang tinguk from the shape of the tummy pun saya mau percaya..

So, from now on, I will stop blaming my doctor for making us wait.. besides, she promised to do the scanning in next two weeks, i.e on my 7months3weeks check-up.. hehehe..

Apa lagi ah…?

Owh.. about berurut..
I went for berurut last week..
The nenek kira yang paling pro lah in Bintulu..
She urut to re-position the baby..
But when hubby’s aunt, Ngah Am (yang bidan tu) knew, she told me not to go for urut anymore..
That time kan, mimang trus rasa macam bingung..
Orang bilang, bagus urut, to put the baby in ngam2 punya position.. tapi tiba2 datang lagi satu suara yang cakap.. JANGAN!!!!

Ok.. ever wondered why the nenek2 yang pro pandai urut to re-position the baby, biasanya, semua orang-orang tua??
That is because, zaman dulu-dulu, tiada scanning machine.. jadi, lahirlah orang yang pandai urut tu..
That is according to Ngah Am lah.. nowadays, we have scanning machine.. the purpose of urut n scanning are same.. to check the position of the baby..
But the only difference is, tukang urut, after they checked, then they kasi re-position back.. But how they know whether the baby terbalik or not, itu saya tidak tau.. but the way they urut is very gentle..

While scanning, after they scan, if not ngam the position, there will be 5-6 doctors yang pigi tekan2 ur tummy to kasi ngam the baby punya position..
That is what happened to hubby punya cousin punya wife.. susah mau beranak sebab baby belum cukup pusing.. jadi 6 doktor datang tekan2 her tummy kasi betul..
So, which one sounds more dangerous??..

Pros & Cons of the modern and traditional way..
To play safe, I might go for both..