Baby bag

Short story in points:

1. Going through REDMUMMY‘s blog when I saw one of her entry about Gin & Jacqie baby bag which really had my attention..

2. No intention of buying it until I found out that Im pregnant..

3. Go back to her blog just to found out that it was all sold out..

Kecewa..

4. Checked Gin & Jacqie ‘s website.. oso tiada..

5. Today surfing the net.. going through SHopping Wish List , a shopping review blog, where they were reviewing on BAGSKAKI

6. Click on BAGSKAKI just suka-suka..

7. Biji mata terbeliak coz they have the Gin & Jacqie baby bag..

8. I WANT I WANT I WANT

But wait, they are having an October Affair.. Link them and refer friends.. as a reward, they are giving away Gin & jacqie vouchers.. *for more details, just click the link to their web*

9. I WANT I WANT I WANT

Start sms-ing ten of my friends.. asking permission to refer their email to this web..

10. Managed to get 10 friends… and Im satisfied..

11. Just trying my luck.. manatau dapat.. Can get the baby bag with 50% voucher.. *sambil my baby dalam tummy lompat2 keriangan coz he/she are getting a new baby bag*

By the way, this is the bag that Im blogging about..

My confession 1

Kalau time mengandung ni, semua mesti di jaga..
kali ni im not going to talk about pantang lagi.. sudah lah tuh.. cukup-cukup lah..
Sekarang mau cerita pasal amalan time mengandung..
Selain daripada amalan yang asas-asas dan yang logic2 seperti banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan,meninggalkan segala larangannya dan berakhlak baik.
Salah satu lagi ialah:
Memperbanyakkan membaca Al-Quran, ibu-ibu yang mengandung perlu memperbanyakkan membaca Al-Quran dan cuba memahami makna bacaanya. Antara ayat-ayat Al-Quran yang elok dibaca ialah : surah Al-Fatihah, surah at-Taubah, surah Yusuf, surah Luqman, surah an-nahl ayat ke 78 dan surah al-A’raf ayat 189. Selain ibadah ia juga dapat memudahkan bersalin, mendapat anak yang sihat dan sempurna, anak yang patuh dan taat pada Allah dan Rasul-nya.
And selain surah-surah yang di sebut di atas tu, surah Yasin pun bagus jugak.. orang bilang, sebagai selusuh..
Bukan tembuni kucing ja yang boleh jadi selusuh..
Lebih afdal lagi kalau baca Yasin..
Frankly speaking, sejak berbulan-bulan lamanya sudah di suruh baca Yasin oleh laki saya, baru semalam I started baca Yasin..
Itu pun dengan iringan orang bertarannum.. dapat dari youtube..
Bukan apa… lama sudah nda mengaji.. lidah pun keras.. nda percaya?? cuba try.. tergagap-gagap jugak membaca..
I even mau beli Iqra’ sudah hari tuh sebab ada satu hari tu, laki suruh baca doa dalam buku nama-nama bayi (ada di bagi doa jugak).. Sekali cuba baca, gagap sekali!!.. gagap yang diiringi dengan tangisan.. sebab menyesal nda mengamalkan mengaji dulu..
Padahal, kriteria menantu yang mother-in-law saya mau ialah pandai sembahyang dan pandai mengaji.. kriteria yang paling asas bah.. teda pun dia mau menantu yang pandai buat tempoyak kah.. pandai menjahit tampung seribu kah..
Betapa kecewanya laki saya nanti kan kalau tau bini nya nda pandai mengaji suda… tu lah nangis… tapi nangis ja nda cukup.. lepas nangis tu, saya tidur..
Tapi, lepas baca Yasin semalam.. macam my bacaan getting better.. asalkan jangan laju sangat lah..
Malam ni mau mengaji lagi..

I love shopping!

Who doesnt, rite?

as long as u got the fulus rite???

and also the will, and the way.. for shopping..

Due to my current physical, my appetite for shopping getting less and lesser..

Im not comfortable wearing tight pants.. I need pants with a longgar-longgar waist.. and I dont even feel comfortable looking myself in the mirror..

ah.. just so u know, I bought a new pair of Levi’s the curve jeans, just a few days before I found out that Im pregnant..

Dear curvy jeans, duduk diam-diam in the cupboard ya.. wait for me after 10 months.. oh, give me 1 year to slim back after delivery..

For those who’ve been to Bintulu, Im sure u know that THERE’S NO MATERNITY WEAR SOLD HERE..

For months i’ve been wearing oversized t-shirt which I bought earlier @ KK.. but then, the oversized shirt r not enough.. I still need something to wear to work.. and I only got 2 pairs of baju kurung..

I even borrowed hubby’s polo shirt for me to wear to work.. really sounds pathetic kan??

And to my suprise, I kinda tahan jugak in that condition for almost 5 months..

Until we came to that certain level where I looked into the mirror and felt really ugly..

Then??

I cried lah.. menangis-nangis.. merayu-rayu with hubby.. mintak beli baju.. huhuhu..

Sedih time tu..

Sudah lah pregnant, rupa pun mimosh-mimosh.. then pakai baju mimosh-mimosh jugak..

Kalau duduk rumah ja nda pa, ini pi kerja jumpa orang lagi..

We waited until Raya.. where me n hubby went back to KK and borong all the prettiest and the cutest ever maternity wear around KK..

And to tell you the truth, hubby spent almost RM1k+ just for my baju and seluar..

Maternity wear are soooooo expensive..

But I have no choice.. altho choices are there standing right in front of me…

hehehe.. online shopping lah~

I started surfing for maternity wear online.. but quiet devastated.. until I came to this one shopping blog, where the blog owner sells dresses, blouse for those with plus size out there..

I started to think..

Maybe I can fit into this dresses.. I check for the measurement and all.. and yes.. I do can fit on one of these..

Do check out her online boutique here..

And that is how I started spending my husband’s money on online shopping…

Saturday

As of this month, suda 6 bulan suda..(kenapa 2kali pakai ‘suda’?)
Mau tau apa yg 6 bulan tu?
6 bulan suda saya tidak period.. hehehe.. lupa suda macam mana rasa period.. lupa suda macam mana rasa sakit senggugut.. lupa suda apa rasanya makan pil panadol menstual tu..
haha.. tipu.. baru 6 lah lah sheila..

Nda bah.. saja ja.. teringat balik zaman bujang.. tiap kali kalau ada keluar sebiji jerawat yang besar dan sakit.. confirm dalam beberapa hari lagi mau period.. then first sama second day tu, senggugut attacked.. Punyaaaaaaa lah siok… Kalau time tu di darat, ok sikit.. baring ja the whole day.. baring dengan gaya ulat gonggok.. membulat.. hehe.. sakit kan.. kalau berjalan pun rasa macam semua anggota badan starting dari pinggang sampai ke bawah, macam mau guguk..

Kalau ngam2 timing kena period di offshore, tu yang susahhh.. mau explain sama lelaki(offshore mainly lelaki yang ramai), dorang nda faham.. escape ja lah dalam 2-3 jam untuk sapu minyak panas di perut and belakang pinggang then tidur sampai jam 1 petang.. after that, ok terus.. dapat suda turun kerja..

Pernah kah anda terdengar sebelum ini, bahawa orang yang kuat senggugut, kebarangkalian untuk pregnant adalah tipis??? Saya pernah dengar.. Kawan yang kasitau.. time tu I belum kahwin lagi… Masi mengurat-mengurat Enchek Kedek…

Ok.. kalau pernah terdengar, sila jangan percaya.. itu ja..
Rezeki takdir Allah.. mana boleh dari tahap ke-senggugutan tu menentukan rezeki dapat anak atau tidak, kan?

Lagipun, time Form 3 Sains Bab 1 nda pernah pun cakap macam tuh.. (subjek yang paling di tunggu2 time masuk form 3 dulu..haha..nda boleh tipu..)
Ok..tiap kali teringat Sains Bab 1 form 3, mesti teringat Cikgu Rasul yg mengajar di SMSLD.. satu papan hitam tu dia lukis sperma.. then, time rehat, budak lelaki pi lukis mata.. jadilah berudu.. buduh.. padahal dorang punya jugak tuh.. must be over exposed to radioactive sampai menghasilkan sperma yang ada mata..

Oh.. Sila pegi ke profile FB saya untuk menengok video yang saya SHARE about the miracle of life.. sangat2 touching sampai boleh membuatkan nangis..

Tapi semalam Enchek Kedek tengok, dia nda nangis pulak..
Saya menangis.. sebab dalam video tu ada cakap, tiap apa yang ibu makan, baby dalam kandungan dapat rasa jugak through air ketuban..

So few days ago, saya makan meehun tomyam dan lepas beberapa minit saya muntah dengan teruk.. Maybe baby nda suka makan meehun tom yam.. Kesian Baby..
Mummy mintak maaf.. Lain kali mummy makan chocolate sama ice-cream ja..

Barbie doll

How old do you think BARBIE is??

The last I remembered was when I was 6 years old, Barbie is already in her 20’s..

Anyway, received an email from a friend of mine, Barbie’s 50th Birthday this year..

and this is her latest pic.

When I first joined my current company, I ever think of buying Barbie dolls as collection..
But I didnt..