Zaman di Politeknik

Dulu, after habis form 5, sambung study di Politeknik Kuching Sarawak yang ku cintai.. hehehe..

First time berada sangat-sangat jauh dari family…

Time mama hantar pi Kuching, and time mau balik suda, berabis ni nagis.. Padahal, memang awal-awal suda my dad nda mau me to go there.. sebab memang dai tau saya akan menangis..

Even, the reason why I didnt go back to SMSLD after habis cuti PMR dulu sebab all my family pindah pi KK suda, so its going to be me alone in LD.. nangis-nangis ni nda mau balik.. burn bah ticket flight.. bapak pun marah..

Jadi, my dad’s decision not to send me to Kuching was 100% based on his experience lah…
Tapi I was sooooo very insisted to go there.. so kena lepas jugak.. tapi tu lah, mata bengkak nangis2 di pagar asrama Poli.. huahuahua.. sungguh memalukan…

First week tu, memang menangis ja lah kerja… bangun pagi nangis.. time berus gigi nangis.. time nda dapat air minum(sebab terlampau ramai orang time orientasi) nangis jugak.. sebelum tidur, nda payah cakap lah..

Ngam2 time tu, my phone pakai postpaid.. jadi unlimited lah.. tiap kali nangis kol mama.. nda mau kol bapak sebab nanti kena marah ja..

Pernah time hujung minggu, time semua budak2 asrama yang memang local Kuching balik rumah, asrama jadi sunyi sepi… nangis lagi..
Kol mama, tapi bapak pulak yang jawab.. hehehe.. tapi nda jugak kena marah.. my dad asked me to go out to town and shopping..

Dad : Pigi lah pasar(town).. pigi shopping-shopping.. ada kan uncle kasi duit hari tuh.. pakai ja.. nanti kalau habis bapak bagi lagi..
Itu AYAT ah.. memang sangat magic… air mata terus berhenti and trus ready mau mandi pegi pasar… hahaha..

Pendek kata, I never short-of money time di Kuching dulu.. Kalau tinggal sikit duit, trus call mintak bank-in.. Tapi itu semua time semester 1 ja…

Starting semester 2, ramai kawan suda… Nda perlu lagi shopping utk hilangkan rasa rindu dengan rumah.. Tapi, since that Im still staying in the hostel time semester 2, jimat jugak lah duit.. pocket money memang fixed every month.. Tapi my expenses yang pandai naik pandai turun.. This month exam, so banyak duit lebih coz jarang keluar.. kalau the other month is Gawai, habis duit sebab banyak offer baju-baju..

Pernah dulu, cubaan untuk meminta 10% kenaikkan pocket money..

Me : Ila selalu beli makanan lebih di kantin.. sebab roomate ila selalu nda mau makan sebab mau jimat.. So ila belanja dia makan lah.. then macam hukum karma, bila Ila teda duit, tiba2 ada orang datang bilik offer bagi makanan yang dia dapat lebih dari program kursus/ceramah/Surau..
Mama : Iya..baguslah tu.. rajin-rajin sedekah.. sekarang kita tolong orang… nanti lain kali orang tolong kita..
Dad : Sejak bila jugak Ila teda duit??? Yang bapak tau, everymonth cukup jugak kena bank-in..

Ok.. tidak berjaya..

Kempen membeli rumah

Kami laki bini suda beli rumah.. located in Bintulu.. Harga rumah di Bintulu ni mahal-mahal belaka compared to KK(hometown saya) and Sibu(hometown laki saya)..
Jadi, kenapa jugak sibuk mau beli rumah di Bintulu sedangkan di KK and di Sibu lebih berbaloi-baloi untuk di beli???

Memanglah dulu dalam fikiran, mesti beli rumah di KK.. supaya kalau balik KK ada tempat tinggal.. hello~ rumah parents kan ada.. tinggal ja lah sana… hehehe.. lagipun kami ni kan jarang balik KK.. kalau cuti panjang ja balik KK..

Jadi, we decided to buy a house in Bintulu sebab both of us work in Bintulu..

Kalau lah kami beli rumah di KK/Sibu,
kenapa mau buang duit utk bayar sewa rumah di Bintulu, while rumah yang di beli di KK/Sibu tu tiada orang tinggal.. maybe sekali sekala ada lah family pigi cek2 tu rumah.. but still, not worth it.. Bila lah mau merasa tinggal di rumah sendiri kalau begitu..

Kalau kami beli rumah di Bintulu pulak???
Nda payah sewa rumah.. sini sewa rumah paling murah pun Rm500.. tapi dapur dalam ruang tamu lah.. translation, rumah yang kecik… Bukan mau temberang.. berbaloi kah bayar RM500 for a small house, in Bintulu? Kalau KK nda apa lah.. sebab bandaraya.. kedai ada di mana-mana.. ini Bintulu, sudahlah barang-barang groceries mahal.. jalan raya tidak raya, tampal sana, tampal sini, then sewa rumah lagi mahal..
Then kalau tiba-tiba kena transfer, jual lah rumah tu.. hehehe.. ini rumah.. bukan kereta.. kalau kereta, hari ni beli harga RM100k, esok kalau jual balik jadi less than RM100k suda.. Kalau rumah, hari ni RM300k, lain kali boleh jual RM350k.. hehehe..

A few days ago I was chatting online with one of my friend.. I asked him whether he bought a house already.. Dia dengan bangganya jawab.. ‘Sudah..di 1Sulaman..’.. Area 1 Sulaman memang boleh tahan, but the thing is, he works in Miri and he is not even local KK-ians.. hehehe… dia mau jadikan rumah tu sebagai tempat persinggahan.. hehe.. lepas itu, saya pun cadang lah, better beli rumah di mana kau kerja or mana u wanna settle down.. tapi, after all, i can only cakap.. Duit dia jugak yang beli the rumah..

Jadi, marilah kita beramai-ramai beli rumah.. harga rumah naik RM10k setiap tahun baru.. that is what my boss told me.. and quiet true jugak.. coz ada new project in front of our house.. same design and everything, tapi harga mahal rm20k from our house..

Tapi, before beli rumah, tanya2.. survey2 dulu dengan family members or kawan2 yang baru beli rumah jugak.. tanya lah mana bank yang offer interest paling rendah and etc.. nda payah lah kamu yang susah2 pegi tiap2 bank tanya.. tanya tu senang.. tapi mau mendengar orang bank tu berhujah-hujah bahawa bank dorang sangat bagus and sempat kutuk2 bank lain jugak..
Then, ambil tau jugak approximately brapa duit yang mesti ada in hand before proceed with the bank loans.. Kami hari tuh, langsung teda orang kasi tau.. Sendiri2 venture pi beli rumah.. Nasib ngam-ngam I got durian runtuh cukup2 untuk bayar 10% downpayment for the house.. Legal fee pun mau Rm5k.. kalau rumah baru, tarik air masuk ke rumah around Rm600+.. yang mahal tarik electricity, around RM2k..
Beli rumah bukan macam beli kereta.. hehehe..
Quiet a few times jugak me and hubby terkejut-terkejut ni.. eh, ada bayar ini.. eh, ada bayar itu lagi..
But glad that semua suda settle.. Skrang tunggu cina tauke grill siap buat grill rumah kami.. grill pun mahal oh…
Tu lah sekarang ni mengharapkan duit turun dari langit.. hehehe..

Apa pantang time pregnant?

Kalau pregnant kan, and when everybody around you jenis yang concern kan, macam-macam pantang yang dorang tau, dorang kasitau kita..

Like jangan makan buah nanas, jangan makan durian, jangan makan kacang parang atau kacang panggang.. Banyaklah.. So for me, absorbe ja lah semua apa yang dorang kasitau tu.. Lagipun, first time pregnant kan, nda jugak mau apa-apa bad happen to me..

Tapi, lain kes dengan Enchek Kedek.. Apa pantang yang orang kasitau, dia pi google.. talk about technology~

Dalam banyak-banyak pantang yang he heard, paling dia nda puas hati dengan pantang ‘perempuan mengandung tidak boleh pelihara/pegang/any physical contact with cat’.. iya.. kucing~.. actually, dalam magazine pun ada tulis.. cuma he really wanted to know apa sebab yang menyebabkan ‘no-physical-contact’ tuh.. kan kami pelihara kucing.. bila di tanya balik orang yang mengasi tau pantang tu, nda pulak dorang tau..
Jadi sapa-sapa yang pregnant and akan pregnant tu, nda perlu risau betul lah sama pantang kucing ni..
Najis kucing ni yang bahaya.. coz ada sejenis kuman dalam najis kucing, yang kalau ‘termasuk’ ke dalam badan perempuan mengandung, will caused infection to baby kah blood.. i forgot.. what I meant by ‘termasuk’ itu ialah termakan/tertelan/terswallow.. which is impossible.. and the najis yang ‘termasuk’ in our body tu pun, must not exposed to more than 2-hour.. kalau lebih 2 jam, teda kesan suda kalau termasuk dalam badan..
Jadi, pandai-pandai lah.. kalau kucing baru lepas berak tu, jangan lah jalan-jalan dekat dia punya cat sand or port dia ‘ber’ tu.. nanti manatau terjatuh and ngam2 landing atas the poo..

Nanas tu obvious lah.. sebab berasid.. tapi nanas muda ja kan?.. bukan nanas yang masak.. I ate nenas sikit time pregnant.. sebab ingin betul rasa.. tapi yang dalam tin punya.. but that was when I was still 2-3 months pregnant.. sekarang ni teda suda makan..

ada satu lagi pantang yang buat saya bingung.. minum air kelapa.. ada orang kasitau, nda bagus minum air kelapa time pregnant.. ada orang cakap time pregnant 7-9 bulan baru boleh minum air kelapa..tapi segelas ja.. then ada yang cakap BAGUS minum air kelapa time pregnant..supaya baby keluar nanti kulitnya bersih.. Jadi, siapa yang mau di ikut?
Tapi saya minum ja..sikit..Im more to isi kelapa tu sebenarnya..

Durian kadang-kadang.. ngam bah timing pregnant ni.. ngam2 musim durian.. di KK lagi, di rumah, banyakk durian.. sampai my dad MMs me a few days ago durian2 yang ada di rumah.. moing hantar pi rumah semua nya sebab my uncle punya om pi jual pulak tu durian di tamu..dia sendiri untung..padahal bos dia punya durian.. then yesterday, limpas depan rumah orang cina dekat area kami, ada banyak durian depan rumah dia.. jual kali.. then di tambah lagi dengan my hubby yang cakap malam ni they are having bubur durian.. nah.. apa lagi si kawan.. sllllluuuurrrrpppp lah terus air liur.. tapi macam mana mau pancing laki supaya dia kasi beli durian?? sedangkan im not supposed to sebab durian ni panas… nanti baby berkipas dalam perut..

Me : Banyak pantang kalau pregnant ni..
Hubby : Ala..kalau tanya doktor, memang doktor cakap tiada pantang.. cuma mesti ambil dalam kuantiti yang sikit.. jangan lebih-lebih..
Me : Iya..betul tuh.. makan/minum asal dapat merasa.. jangan lebih2 sampai 2 bijik kelapa di minum.. contohnya, seulas durian pun suda cukup.. (sambil memandang ke arah lain, tapi ekor mata nampak my hubby staring at me and lama2 senyum)
Hubby : Kenapa mesti tengok sana??
Me : Horatio(CSI) look…

Then we ended up makan durian di tepi jalan.. Sedap lagi tu.. Untung coz durian tu punya kulit nipis n biji nya pun nipis.. kira durian tu penuh dengan isi lah.. sampai muak makan.. satu biji ja cukup.. RM12..