Nama untuk new-born baby..

Kami laki bini belum ada nama pilihan untuk anak..
Kalau baby boy, suda ada..
Kalau baby girl, belum ada..
Tapi, belum tau jugak sekarang ni, baby boy or baby girl…
Kadang-kadang rasa macam baby boy yang dalam perut ni, sebab terlampau ikut/dengar cakap orang tua.. Perut yang membesar ke depan ialah baby boy.. *Perut saya membesar ke depan*
Then ada lagi, kalau muka cantik ja, baby boy.. *saya tinguk saya di cermin MACAM cantik*.. ok.. perasan..

Then, kadang-kadang rasa baby girl jugak sebab ada laki saya punya anak buah(lelaki) yang selama ni main sendiri ja kalau di rumah and nda pandai bercakap lagi walaupun suda 3 tahun, boleh ni tiba-tiba sukaaaaaaa sangat dengan saya.. kalau di meja makan, mau duduk bersebelahan.. pandai pigang-pigang tangan saya.. senyum2.. macam mengurat pun ada jugak..

Sampai, selalu betul fikir-fikir, dalam perut ni baby boy atau baby girl.. Doktor pun sama jugak, sudah tau kami ni baru first time akan ada anak and very anxious mau tau gender baby.. Boleh-boleh dia cakap, ‘Alaa..baby boy pun boleh pakai PINK bah..’

Last week pegi monthly check up, doctor nda mau scan lagi.. Dia suruh sabar.. huhuhu..

So last nite, bukak lagi buku nama-nama Islam.. tinguk2 lagi kalau ada yang sesuai untuk baby girl (sebab nama untuk baby boy suda ada.. kalah nama artis wooo…)
For baby girl, mau simple2 ja, sebab kalau girl, paling2 pun 2 patah perkataan kan?.. Kalau letak Intan Payung Permata hati, terlampau panjang pulak.. kalau letak Bunga Citra Lestary, nanti ada orang ikut pulak (padahal ciplak nama si BCL).. Kalau letak Sri Noor Astika Mala binti Kassim??.. macam pernah dengar pulak.. hehehe..

Tapikan, walaupun banyak nama yang cantik, simple and mempunyai maksud yang baik-baik dalam buku yang kami beli tu kan, still, nama-nama tu turut di pengaruhi oleh kawan-kawan di sekeliling.. Contoh nya, hari tu I suggested a name for baby boy ******.. ni konon lah.. trus laki saya cakap,

‘Eh..nda mau..Dulu kamek ada kawan nama tu..badan dia besar, perasan hensem and seorang yang pervert..’
Susahkan??.. I mean susahkan mau berbincang dengan Enchek Kedek.. ada ja alasan..
Kalau letak nama artis, dia pulak geli-geli sendiri mendengar.. hehehee..
Quite a few names jugaklah yang sudah di cadangkan tapi di tolak cadangan oleh Enchek Kedek..
Sudahlah menolak cadangan orang, dia sendiri lagi pi cek maksud nama dia then sendiri-sendiri kembang2 hidung sebab bangga dengan maksud nama dia..
Satu lagi criteria nama yang laki saya mau kan, nama yang tidak dapat di olok-olok oleh kawan-kawan anak nanti.. Contohnya, Kalau nama anak ROSSANA..nanti kena olok oleh kawan,
‘kau mau pigi mana? sana sini??..hahaha..’
ataupun contoh terdekat, nama saya sendiri.. MARIE..
‘biskut marie..biskut marie’
Jadi kenapalah kalau nama saya marie, ko makan jugak biskut tu kan??? *emo kejap*
Tapi, saya tidak heranlah kalau nama anak kami ni nanti akan kena olok-olok.. Sebab bapaknya dulu KAKI MENGOLOK nama anak orang juga.. kalau tidak, kenapa dia boleh terfikir idea pasal ‘takut nama anak kena olok’, kan? Mesti dulu dia puas suda tu kasi main nama anak orang sampai nangis..

Ada pernah dia cadang dengan kawan-kawan dia supaya bagi nama anak nanti, nama kawan2 kita sendiri tu.. Contohnya, Zainuddin, Amirul dan Hairul berkawan.. Bila ada anak nanti, nama dorang tiga ni, berpusing di kalangan dorang tiga ni ja.. dapat elak dari anak kasi main nama lah sebab nama tu nama kawan2 bapak sendiri jugak.. ada paham? Complicated jugak laki saya ni..

Then, kalau bagi nama, jangan bagi nama yang dapat menggambarkan orangnya.. Contohnya hari tuh masa kami pegi office ****, ada satu orang makcik ni.. Sangat kamboh.. translation, sangat makcik Bedah.. kalau bercakap, sangat bersungguh2.. Lucu jugak tinguk perangai makcik tu.. nda tau lah mcm mana mau describe perangai makcik tu di ofis.. tapi, after saya menjeling-jeling tengok nametag dia, mau jugak tau nama kan.. ZEBON… itu nama dia.. macam bunyi Jebon.. terus laki saya cakap,
‘ tangga..namanya reflect ke dirik nya sendiri bah..’
Jadi, apa-apa pun, kasi lah anak nama yang bagus-bagus.. nda payahlah ikut nama artis segala.. jangan harap dengan nama yang ada maksud baik ja.. kita yang parents ni pun kena main peranan jugak macam mana mendidik anak nanti..
Nama saya Marie, tapi didikan family saya betul, tidak jugak saya jadi pekerja kilang biskut Marie!!! *emo + grudge*
kan..kan..kan????

Saya pernah jual kuih popiah di sekolah

Masih ingat zaman sekolah rendah dulu??.. Dalam satu bulan tu, mesti ada kena organize minggu Bahasa, minggu matematik, minggu Sejarah etc..
For me, the best thing about minggu-minggu tu is that banyak kuiz-kuiz, pertandingan and macam2 lah yang kena buat.
Pernah sekali time darjah 5 tu, me n my bestie that time, Rosfayanti Hj. Rasmidi (full name tu geng) team up to join the poster making.. Cantik poster yang kami buat..Its for minggu Matematik.. Zaman tu, famous buat poster pakai berus lama and water colour.. susah mau explain macam mana, tapi mesti kamurang tau tu kan.. tapi kami tidak menang,dalam erti kata lain.. kami kalah.. sebabnya, ayat yang kami letak di poster tuh.. [MATEMATIK ITU INDAH].. sila describe bagaimana keindahan matematik itu.. Instead of MUDAH, kami patutnya letak SENANG kah.. MUDAH kah.. SERONOK kah.. FUN kah.. BOLEH BUAT BISNES kah..
This morning, me and hubby singgah pi beli breakfast dulu di gerai-gerai dekat Kidurong, before going to work..
So saya bukak cerita lah, time sekolah dulu, ada minggu matematik.. I was in primary 3 that time and kami ada buat jual-jual atau nama moden yang di pakai sekarang ni, BAzar lah..My mum buatkan kuih popiah for me to sell in school..So my husband pun cakap, ‘Mesti kiut tu kan kitak menjual kuih popiah?”Tidak lah.. mama yang kiut menjual popiah..’
Sebab, dalam proses pembuatan kuih popiah tu di rumah, of course lah I helped my mum.. tapi dalam otak time tu memang mau untung ja..Banyak popiah, banyak duit.. untung untung untung..
Then, masa yang di nanti2 pun tiba.. Recess time.. menjual dalam kelas.. Masing-masing kasi keluar segala barang makanan yang di buat oleh mak bapak untuk di jual..Student lain pun beramai-ramai datang ke kelas kami untuk membeli..
My mum, who happened to be a teacher there, pun datanglah..and tolong saya menjual kuih popiah tu..The cute part is that, everytime ada budak datang to my station kuih, and tanya berapa harga popiah tu, mesti my mum tanya,’berapa duit yang kau ada?”20sen”Ok..20sen lah harganya..’Jadi, kalau ada budak datang duitnya 10sen ja, automatically harga popiah tu pun turun to 10 sen..Faham kah?.. my mum pemurah bah.. lebih-lebih lagi kalau budak yang menanya harga kuih tu sangat lah bermuka yang humble.. memang my mum terus kesian..And of course lah saya buat muka masam on the spot kan.. sebab popiah harga 30sen di jual dengan harga 20sen.. baru 9thn bah saya time tu..Lepas tu my mum cakap, ‘kesian bah..manatau dia teringin betul mau makan tapi nda cukup duit..
Iyaa.. my mum memang begitu.. suka sedekah.. and ajar kami untuk selalu sedekah jugak.. kasi bersih duit angin yang kita dapat..Duit angin tu macam, sehari kerja 12 jam..tapi ko keluar pegi huha-huha sampai 3 jam..so gaji 3 jam tu ko dapat tanpa membuat kerja yang halal.. itulah duit angin..Yalah..yalah.. macam sekarang ni jugak.. time kerja tapi blogging..
Jadi dari situ lah sikap pemurah saya berasal..hehe..pemurah sebab bagi bapak laptop…*masih sedih sebab teda laptop*
Jadi, begitulah jugak saya mahu anak-anak saya nanti.. tidak lokek.. pemurah.. tapi jangan ja terlampau pemurah, sampai semua barang di rumah dia pi bagi sama pilak-pilakyang limpas-limpas depan rumah..
Kalau boleh, tahap pemurah anak-anak saya nanti tu kan, sampai tahap tiap bulan sponsor daddy & mummy nya pegi melancong bila suda tua nanti..
Sebab time masih muda ni, sibuk kumpul harta, sibuk bayar hutang, sampai PTPTN nda terbayar.. nda bayar PTPTN, nda dapat keluar negara kan?.. jadi time tua bangka baru habis bayar PTPTN, baru anak sponsor pi makan angin..
AMIN…
Amin kan part kumpul harta dengan habis bayar hutang tu.. dan part anak-anak saya jadi pemurah-sponsor-parents-melancong tu..
Di larang meng- Amin kan part tua bangka baru habis bayar hutang PTPTN..