Kenapa Smokie ialah Kucing yang Bikin Panas?

Hari ni rasa mau buat entry pasal kemarahan dengan Smokie.. been giving her silent treatment for 2 days.. seriously, Smokie tu walaupun seekor kucing, tapi perasaan dia sama macam kita jugak..

Tapi, mengapa saya sangat marah dengan Smokie??? Apa yang dia buat sampai saya begitu marah dengan dia..

Dia suka korek tong sampah
Hari tu,saya tinggalkan dapur sekejap untuk gerak laki untuk makan..Dia naik ke singki and curi ayam mentah.. (kenapa gerak laki kalau ayam masih mentah??..ayam tu tujuan untuk di de-frost jak ya..jgn pulak ingat aku bagi laki makan ayam mentah)
Sudahlah dia curi ayam tu, dia bawak pi lantai, and panggil anak2 nya makan lagi.. Baru anak2 nya kesiokkan menjilat2 ayam tu.. padahal kami train dorang jangan makan makanan manusia..catfood ja cukup lah..
Tapi, semua ni bermula dari housemate laki saya yang kasi biasa bagi si Smokie makan apa ja yang dia makan.. Dari situlah si Smokie kena exposed dengan makanan manusia.. Kalau dulu, kenapalah kalau ayam satu ekor atas meja, nda jugak dai peduli.. Pernah kami bagi dia keropok chezels, bukan dia makan, dia pi main pulak..
Then, si Smokie ni, dia tau apa yang kami cakap dengan dia.. dia faham.. Sebab tu lah, setiap kali dia curi makanan di dapur, kalau kami tiba-tiba muncul, dia akan lari..then pura-pura datang dari arah yang lain kononnya dia baru sampai lah jugak.. cheh..
Pernah dia bawak boipren dia masuk rumah..main dalam rumah.. Sekali saya balik dari kerja lepas shift malam, bukak ja pintu rumah, kelam kabut kucing jantan tu mau lari, and si Smokie pulak, naik tangga pegi atas dalam keadaan badan yang tegak and lurus ja pandang ke depan.. kununnya saya tidak nampak lah dia yang gemuk tu..
Hari tu, saya dengan laki baru balik dari tapau makanan di sugar bun.. sampai rumah ja, dapur bertaburan dengan sampah lagi.. si Smokie buat perangai lagi mengorek tong sampah.. terus kami kurung dalam cage.. and dia boleh buat muka yang bikin panas.. So kami pun lecture lah dia.. marah2 dia..
‘Without us, u are nobody!!!!’
Then, boleh-boleh dia bangun and membelakangkan kami..
Bikin panas kan??.. Bikin panas kan??
Nasib kau lah Smokie.. kena kurung lama-lama..while anaknya bergumbira bermain-main bebas di ruang tamu..
Oh.. ada lagi perangai dia yang bikin panas.. Apa ja makanan atas meja makan, memang dia berusaha gigit sampai plastik makanan tu koyak.. Sudah dia rasa sikit.. nda sedap.. terus di kasi tinggal ja mcm tu.. bayangkanlah betapa sakitnya hati saya time tu..
Kuih bahulu yang di tapau dari KK, kuih jari-jari(which is sooooo delicious) yang mentua kasi tapau from Sibu.. and even ayam Sugar bun yang baru ja kami letak di atas meja, suda dia pi gigit.. Sakit hati oh..
Terpaksa saya buang bahagian yang dia gigit tu, and the rest simpan bagus2.. Seolah-olah kami makan bekas-bekas dia ja bah.. tu lah dia naik kepala tuh.. uwaaaaaaa… BENCI betul dgn perangai dia tuh..
Paling menyakitkan hati, beras yang masih dalam package pun dia boleh berusaha gigit2 untuk makan.. tebal bah tu plastik beras tu.. Bodoh punya kucing..
So, since 2 days ago.. saya langsung tidak bercakap dengan Smokie.. and dia tau saya marah dengan dia.. Kalau saya turun tingkat bawah, pandai dia bertapuk.. macam lah orang nda nampak.. buat-buat cute lah tu..
Dia nda berani sudah mau naik tingkat atas..
Anak-anaknya ja yang berani.. Kalau anak2 nya main di atas, mulalah tu si Smokie mengiau-ngiau memanggil anaknya turun kasi kawan dia..
Saya apa lagi, sengaja lah sayang2 anak2 dia depan dia.. Then kunun si Smokie pun buat2 cute lah supaya kena sayang jugak..
Sorry naik lori kelapa sawit lah kau Smokie..
Kemarahan saya malam tu sampai buat laki saya terbingung sekali..
sebab saya mau ikat si Smokie di pagar and biar dia kena buli oleh si Hitam sama si HitamCoklat.. dua ekor anjing yang bikin panas jugak..
Kucing yang bikin panas layak berkawan dengan anjing yang bikin panas ja..