Orang kamera ku..

19082009062

Jurukamera saya.. Rajin belajar penggunaan camera slr dalam kehidupan seharian..

 

19082009060 

Betapa bersungguhnya dia mengambil gambar saya..

Sebab saya request supaya saya nampak kurus dalam gambar tu nanti..

 

HASILNYA……………

wed2

haha..

promote gambar kahwin..

bYe-bYe kiSHu~

Lupa mau update..
Anak si Smokie.. erm.. salah satu anak si Smokie, sudah kena adopt oleh one of my collegue..
Si Kishu.. kesian.. ndak sempat jumpa dia before kena bawak balik Sarikei..

Anjang (my collegue tuh..) was at our rent house few days ago to ambil a few stuffs from the house..
Owner rumah sewa kami tuh, anjang punya adik..

So, sudah menjadi lumrah dorang si Smokie anak beranak, kalau ada orang lain di rumah(selain kami laki bini), memang dorang menunjuk betul ke-mintak-puji-an mereka..

Bermain-main dengan comel.. Gigit-gigit manja.. and pandai menari shuffle lagi.. heheh.. tipu..
Jadi according to hubby, Anjang teruja tengok dorang ni..

: Kuat berguro cdak tok oh..
: Rindu’ hati nangga..

Jadi, according to hubby lagi, if I were there (saya kerja time tuh), mesti tidak sampai hati tengok ada orang tua yang berminat dengan kucing kita tapi tidak cakap directly..

Jadi, Enchek Kedek cakaplah,
: Kitak maok kah? Mun nok jantan (Rocky) tok Sheila nang sik mok lepas..

Time tu Anjang baru ja keluar rumah and mau balik suda..
Then Anjang cakaplah dia mau..

Kasi masuk Kishu dalam kotak mineral water then off to Sarikei..
Kesian Rocky, tiada kawan untuk menerkam sesama sendiri suda..
Tapi, nda pa lah..
Kan si Smokie start bitin suda.. nda lama di hantar ke rumah si Man Panjang suda tuh..

Tapi, at least i know yang si Kishu will be in a very good condition lah kalau di jaga oleh dorang Anjang sefamily (anak Anjang & bini Anjang yang masih HOT).. unless Kishu pi keluar rumah and main-main di luar rumah and kena ngap oleh biawak yang berkeliaran..

Two days in a row suda Anjang called me..
: Apa jenama makanan nok ktk org berik nya makan?
: Cney ada jual? Sarikei tuk sik brapa glak barang..
: Camney maok patih nya bera*?
: Pasir ngan litter box beli cney?
: Nya tok boleh mandik sik?
: Kuat berguro nya tok..

Saya pun ada jugak pesan apa-apa yang jangan di buat.. contohnya,

Jangan risau kalau dia nda mau makanan yang di bagi(sebab lain brand dari yang kami bagi) sebab kalau lapar, dia makan jugak tu.. *Kita yang boss, bukan kucing yang boss..
Kalau boleh, jangan sesekali bagi makan nasi/ikan sebab nanti lama-lama, dorang pandai mencuri makanan kita.. Biarlah dia tau makanan yang paling sedap di dunia ni ialah makanan kucing..
Jangan bagi minum coke.. Sebab nanti kucing jadi gila.. BETUL..
* Me and Maslyn pernah bagi kucing kami (yang HJ YB kasi..) minum coke.. trus jadi gila.. tulah namanya pun jadi si Freaky.. kalau boleh, kurung ja dalam cage… tapi itupun dia dapat bukak and keluar and start jadi gila lagi.. Bukan macam Smokie, kasi masuk dalam bakul baju then tutup pakai tuala atas bakul tu, suda meraung-raung mintak keluar..

Then, tadi Anjang call lagi..
: Kamek kat Wonderpets dah tok.. beli pasir, beli litter box nya.. beli juak rumah untuk nya..
: Kitak beli juak rumah untuk nya?
: Aok.. rindu’ bah hati nangga.. beli nok setingkat ja..
: OKlah ya.. nya seekor ja…
: Kamek belum berik nya mandik gik..

hehe.. lawak Anjang tok.. macam menerima anak baru di rumah.. tapi anak kucing..
Bahagia lah si Kishu jadi anak emas family Anjang..
Tinggal si Smokie dengan si Rocky ja di rumah.. anak asap dan anak batu kepada Kedek’s family..

Si Rocky tu nanti, tunggu dia 6 bulan umur, mau kasi potong dia punya itu.. Supaya senonoh sikit perangai dia..
The reason kenapa saya nda mau melepaskan si Rocky sebab, walaupun fizikal dia 100% kucing kampung, tapi dai warna grey.. cantik pulak..
Si Smokie walaupun dia persian dan grey, tapi bulunya nda cantik.. Enchek Kedek ja yang sayang sama dia tuh..
Then, si Rocky badannya tegap, bulunya empuk and kalau di dukung bawak jalan-jalan luar rumah, dia diam ja and observe sekeliling dia sambil mendengar saya merepak:

‘Inilah dunia luar yang sebenarnya.. yang kamu berabis mau lari dari rumah.. teda apa-apa di luar ni.. bagus duduk dalam rumah ja.. nampak anjing tu? Dorang makan kucing tu..’

Rocky somehow faham apa yang I just said.. and dia pun diam-diam ja.. sambil purrrrrring~
lagipun, si Rocky ni kami punya squeky toys.. Dia pandai squeking.. nanti lah upload video dia squeking..

Our Crib 3

Update on our crib again..

supposed to update last nite.. but was tooooo tired..

got back from work straight to the new house.. wait for the guys to complete their task then off to bed..

we havent moved in yet.. supposed to finish all the loading and everything yesterday but hubby took the whole day to look for the curtain railing.. pity him actually.. he misunderstood the railing that i asked him to buy.. so i ended googling pic on the web and mms him..

30102009439  Kerja-kerja menanda ukuran untuk di drill.. malay style..

30102009440 Mama punya tabir yang saya kasi lentangkan di ruang tamu..

30102009441Kerja-kerja persiapan untuk memasang railing.. Also Malay style..

30102009442 100% Malay style punya buat kerja.. extension nda cukup panjang, orang yang di jadikan extension.. Syabas!!..

Apa-apa pun, big thanks to Hubby, Jack & Wan sebab berjaya memasang railing untuk tabir..

All of them are electrical person tapi buat-buat kerja ini.. Saya ja yang mechanical there, tapi sibuk pi blow-blow angin dalam mulut pakai blower yang baru di beli dari shashinki, instead of helping.. Tapi, saya mana boleh tolong.. Kalau saya tolong jugak, siapa yang jadi BOSS???

Lepas siap pasang railing, kami pasang langsir.. NOT.. haha..

Belum sebab belum beli hook untuk tu tabir..

Jadi kami pi makan lah.. But me n hubby pigi Farley dulu untuk beli hook and padlock.. Sebab washing machine sama fridge suda di angkat pi rumah baru..

About the fridge.. Im quiet puzzled jugak to see the fridge there with all the food inside it still in the same position as before.. As if the guys angkat the fridge sekali dengan makanan dalam tu.. Nda tau lah.. hehe..

Today (31/10) is our last day in the rumah sewa.. Which means, all stuff must go to the new house.. Tidak apa.. semua di uruskan oleh Enchek Kedek.. While Im stucked here in the office.. kerja lerrrr….

Ayam Sotong

hish.. Semalam punya lah susah mau tidur..
Lepas tinguk-tinguk grill yang baru di pasang, kami pi airport ambil si jack then off to dinner di restoran emo.. emo sebab pekerjanya semua pakai eyeliner..

Balik rumah, sempat update blog.. tu entry di bawah ni.. entry pasal grill rumah ja..
Then kasi clear barang dalam bilik sikit2, and off to bed..
Time tu hubby masi di rumah baru lagi.. dia dengan si jack membersih rumah tengah2 malam.. Jam dua lebih pagi baru balik..
Jam 3 baru dia tidur..
Na kan.. I knew every detail sebab I cant sleep last nite..
Tutup-tutup mata ja.. paksa-paksa tidur.. Sebab ingat hari ni kerja kan.. ndakan mau mematuk depan monitor..

By the way, my Raya Haji leave request sudah approved.. Lama bos ndak reply my email.. Jadi, mau key-in cuti dalam ISS pun serba salah.. nanti nda kena approve, rugi suda..
This morning, bos masuk office seperti biasa.. Dia ‘HAI’ dengan kami semua.. then dia tinguk2 the 3 big screen.. then dia cakap, “Sheila..u just key-in your leave in the ISS..u emailed me the wrong date..”
Wrong date? Tau-tau ja dia bila raya haji kan..
When I checked my email… *tepuk dahi kuat-kuat*
Orang raya haji bulan November.. tapi raya haji saya bulan October.. itu pun, harini sudah penghujung Oct.. PANDAI~

Padahal time mandi pagi tadik suda imagine apa reaction yang mau di buat in case bos nda mau approve cuti.. *nangis lah… hehehe.. biar dia tau betapa emosinya perempuan pregnant ni.. *

Jadi, since that cuti sudah approved, now I can do the evil laugh to you.. yes you CKC!!!..

But for the time being, need to focus on my Appraisals report.. bos suruh submit next week.. to include 5 of my key achievement..
Bisuk lah buat.. coz esok Sabtu-day.. Kasi siap satu BOCC Procedures then cantiklah sikit my report.. hehehe..

Last nite terjumpa my long lost friend time di Poli dulu.. ada bad news jugaklah yang dia khabarkan to me.. hope everything will be fine..
Hoping to meet her again somewhere in this week.. mau jumpa her baby girl, which according to her, pandai jalan suda.. The last I met her, masi baby lagi..

By the way, saya punya lunch tidak sedap.. Saya makan dengan keadaan yang tawar hati.. Ayam masak merah and sotong masak nda-tau tuh, are totally a bad combination..

Waiting for my tummy to redha then I can go ahead with my choco ball.. Semalam beli 5 choco ball.. Temahak~

Our Crib

  Kali ini anda akan di sajikan dengan gambar-gambar update grill rumah yang baru di pasang tadi..

According to hubby, tauke tu salah buat… We wanted the bunga to face outside but instead dia buat bunga tu ke dalam rumah..

Which I dont really fancy.. Sebab kalau bunga ke dalam, then tertutup langsir, bagus nda payah letak bunga..

Apa-apa pun, diorang buka bunga2 tu, kasi weld balik, cat baru balik and buat seperti yang kami mau.. Afterall, dia yang salah bikin..

Hasilnya…

 

29102009431

Banyak gambar main door sebab I LOIKE the design.. design yang kami pilih dari catalogue tauke tuh.. Dia bilang semua dia boleh bikin.. Sekali kami mintak ini, dia garu kepala.. Tapi OK jugak.. Macam katak yang terlentang..

For main door and tingkap depan ja pakai design ni.. Tingkap lain pakai diamond shape..

*Please ignore the hungry pregnant lady with the tomato flavor Twisties.. dia lapar tu baru balik dari kerja…

Tilam Hunting

Tilam hunting were done due to the unavailability of it… duh~

Budget for tilam, about RM1k.. SEBAB kalau tilam yang harga alang2, teda warranty.. Waranty itu penting.. terutamanya untuk orang yang cerewet macam kami.. Paling-paling pun, 10 years warranty lah.. Supaya kalau ada spring nya yang rosak, boleh hantar balik pi kedai..

First kedai  furniture, offers factory price.. tempting kan?? kan?? kan???

Tapi cekewa kecewa sebab harga tilam foam biasa without spring tu pun sudah mencecah harga Rm1k+.. punyalah..

Tapi harga bedroom set nya pulak sangat tempting.. RM2150 for king size bed, 2 side tables, big almari baju and 1 stylo+cool dresing table.. And boleh book the stuff up to 3 months.. Which means, kami boleh tunggu gaji next month or next next month lagi to angkat the bedset.. of course with 30% deposit lah..

Tapi namanya jugak survey kan, so decided to head to another kedai.. when suddenly the sales assistant with high pitch voice said, ‘Aiii… tidak jadi beli..???” Then hubby jawab, ‘ Yalah… mana ada orang datang terus beli… mesti mau survey-survey dulu..’.. Terus kena marah tu sales assistant oleh satu orang kawan dia..

Next kedai, quiet big.. Furniture nya pun boleh tahan jugak.. Since that dalam otak cuma aiming for mattress, so I directly go to the bedroom section.. Banyak pilihan.. Tapi harga bedroom set nya bikin takut.. Rm7k+++++… Murah lagi the first kedai.. Design and everything sama/lebih kurang.. Cuma the almari baju a lot more bigger.. but still rm5k bah difference..

Tinguk-tinguk tilam ja lah.. I aimed for the Dreamland punya suda.. ngam2 the price RM999.. Boleh-boleh datang salesman and offer kami tilam Sweetdream yang harga rm7k++.. tapi dia bagi less jadi rm6k++..

: Ini tilam banyak bagus… dia punya material bla bla bla.. Ini foam tidak pakai chemical untuk bla bla bla.. Ini tilam atas foam, bawah spring bla bla bla.. Ini tilam ada barcode so that next time kalau ada rosak bla bla bla.. Orang muda ramai suka ini tilam.. Ini tilam approved by NASA bla bla bla..

Oh.. ini pulak tilam yang Ica cakap tuh..

: Sorrylah tauke.. kami bukan mau pegi angkasa lepas jugak..

hehe.. no doubt yang the tilam very sangat best.. tapi tooo expensive lah.. kalau rumah saya harga rm1juta, mau lah jugak saya beli tilam harga rm7k.. maksudnya, kalau kaya raya, mau lah jugak beli yang sangat mahal tuh.. bagus beli tilam harga rm1k, then balance rm6k tu bikin bayar PTPTN..

Oleh kerana we were running out of time.. its 4.30 pm and hubby needs to get ready for work (and also to update his Mafia Wars), jadi kami pun balik..

*Padahal, compang-camping jugak baju yang kami pakai pi kedai furniture tadi.. masih jugak orang ada hati mau offer kami barang harga mahal-mahal…

Me & my Baby…

baby

I am currently 28 weeks pregnant.. So inilah yang memang sedang di lalui..

Especially the shortness of breath.. Enchek Kedek bising sebab Bini Kedek bernafas macam orang baru lepas jogging 10 round…

Time tidur pun susah mau bernafas and balik-balik terbangun time tidur.. Mum told me to use numbers of pillow, so that tidur macam duduk.. tidak terlentang/melaya.. itu yang bikin sesak nafas..

Tapi bila sudah tidur pakai bantal tinggi2, nda dapat sudah tidur dekat dengan Enchek Kedek.. Besides, Im using my tilam bujang sebab the current mattress buat I sakit satu badan.. Spring tilam bujang I masih bagus.. Tapi, terpaksalah tarik selimut husband tengah-tengah malam supaya dia bangun.. My calves pandai cramp tengah-tengah malam.. Tu lah mintak khidmat bantuan my husband to kasi lurus my kaki.. Sedap cramp di calves tu.. huhuhu..

baby1

Ok.. Im not going to believe cakap orang-orang tua on how they determine the gender of the baby suda.. Coz even orang putih mat salleh pun cakap itu cuma myths..

Tapi, nobody jugak yang asked me to believe it.. huh..

Tengahari tadi panik sekejap sebab baby teda kicking, shuffle, aerobik mahupun ber tai-chi dalam perut the whole day..

Terus rasa bersalah sebab last nite lapar tapi didnt even bother to tapau makan..

Jadi kami laki-bini berusaha kasi bangun baby by shaking-shaking GENTLY my perut… Then after a few minutes, ada movement, baru senang hati..

Tapi sekarang baby non-stop moving… Padahal time for the mommy untuk tidur suda..

This article was taken from www.welcomebabyhome.com for sharing purpose.

My packing-thingy progression

Been packing our stuffs for 2 days ody..

Penat nih.. Berat rasa badan..

http://emo.huhiho.com

Packing kejap, rehat… packing lagi, rehat….

Yesterday managed to clear up kitchen area.. Actually Enchek kedek suda buat separuh.. eh no, less than separuh.. Masih bertempiaran lagi dapur… Because he claimed that he doesnt know how to clear the food.. Terpaksa Super Woman came to rescue (thats meeeee…)

All dry food masuk dalam kotak.. While the kitchen utilities pun masuk dalam kotak.. Kuih muih, biskut-biskut and junk food semua masuk dalam plastic bag.. Every festive season, my company will give out junk foods in a container to all their employees.. Since that kami laki-bini worked in the same company, double lah the junk food.. padahal, teda jugak budak-budak di rumah.. Ada lah jugak my hubby gave keropok Pringles to budak sebelah rumah.. itu pun satu ja dia bagi.. alang-alang bagi semua chocolate2 and wafer2 tu..

http://emo.huhiho.com

Sekali, last nite, I was alone at home and LAPAR.. mau keluar pi tapau malas sebab malam suda.. dan malas sekali mau unpacked balik Maggie yang suda tersusun atur dalam plastik bag.. terpaksalah makan buah kurma ja sebab buah kurma dalam fridge.. makanan dalam fridge belum pack lagi.. Mau goreng sausage atau nugget pun nda dapat sebab all the kuali sudah kena packed.. betul-betul dapur kami tutup bisnes..

Hari ni pulak, I managed to fold allllllllllllllllll the clothes and keep it properly in our bag and bakul… Puas hati.. Tapi tidak berapa senang hati melihat all my baju (size L and XL) yang kelihatan kecik.. huhuhu.. nda dapat muat suda..

Lepas beranak mesti diet.. Rajin exercise.. Sudah jugak beli kelengkapan untuk ber-aerobik sendiri di rumah hari tu before tau pregnant..

http://emo.huhiho.com

Lagipun, my husband proposed to me to pakai kebaya-ikut-body for raya next year.. InsyAllah lah ya bang.. kamek mesti makan…. sebab baby mau menyusu..

*Mesti sentiasa ready dengan alasan in case impian untuk diet tu tidak tercapai*

http://emo.huhiho.com

Terima kasih Cinoi

Managed to download Windows Live Writer succesfully without hubby’s permission.. sebab ini laptop dia kan..

Will let him know.. once dia bangun dari tidur.. if I remember..

Oh.. terima kasih Cinoi tu sebab she’s the one yang guide me..

I was asking her on FB chatbox how she did the cancel thingy..

Cancel macam ini…

She told me that she was using Windows Live Writer.. Rupanya wujud jugak benda macam ini..*tepuk dahi*

Sedang saya menaip post ini, sambil2 tu jugak explore-explore writer ni..

Betapa kampungan nya saya..

Siok jugak sebab dapat pakai jenis font macam-macam..

blog

Upload gambar pun sekejap ja.. and noticed the watermark?

Nantilah I kasi improved lagi.. itu try2 ja..

Cuma not able to put emoticon..

Maybe I just haf to insert it from blogspot itself..

bah.. wanna enjoy my exploration dulu..

Thanx Cinoi..

http://emo.huhiho.com
*Suda masuk emoticon dari blogspot itself..

Random updates

*Another package arrived today..
Based on my counting, it supposed to arrived tomorrow, ketika hubby di buai mimpi sebab balik dari kerja shift malam..
Pendek kata, kedapatan lah..
Sebab that day I told him that I am not going to do any online shopping anymore..
Tiba-tiba pulak pos laju sampai tadi.. (note: orang pos laju pun sudah kenal dengan kami..)
: Apa lagi yang kitak beli tuk??
: Ahh? apa tuh? (buat-buat nda tau.. :p)
But I do like the dresses that I ordered..
Oleh kerana greedy, I bought 2 same dress but different colour..

*Rocky dengan Kishu bermain riang di dalam bilik tidur kami pagi tadi..
Seluruh pelusuk bilik diorang explore..
Lepas tu main kejar-kejar.. tikam-tikam sesama sendiri..
Sampai si Kishu tertikam saya yang time tu sedang tekun memotong kuku..
Dan menghasilkan satu garisan di tangan..

*Tadi we found out that musim mengawan bagi kucing-kucing sudah bermula..
Sebab si Smokie gatal-gatal suda berbunyi..
Pantang orang panggil ‘Smokie…~’… terus lah tunggang terbalik dia menggeliat badannya..
So bisuk mau bawa dia jumpa si Owen lah.. Kucing si Man Panjang.. mau hasilkan zuriat persian kali ni..
First season tu Smokie terlepas dari rumah, terus dia merayau and jatuh cinta dengan kucing jalanan yang bermuka ganas…

*Kami pegi melawat tauke grill tengahari tadi..
Found out that our grill suda siap.. Tinggal kasi cat gold2 and kasi cat bunga-bunga nya lagi..
The tauke said that if not tomorrow, then day after tomorrow lah dia install the grill..
I think because it depends on the weather jugak.. Bintulu a bit windy and ada hujan sikit2.. Cat nda kering..
So tomorrow bolehlah jalan pi cari rail untuk tabir.. Tabir yang di pinjam dari mama.. hehehe..

*Tadi jugak mata kami putih sebab mengasi keluar semua duit simpanan dalam Tabung Haji..
Nda ter naik haji lah kami ni.. Malar ja duit dari sana yang di kasi keluar untuk belanja..
Kira-kira tadi, ada lebih sikit duit tu after tolak balance deposit grill rumah and untuk beli tilam..
Kali cukup untuk beli meja di dapur.. and also rak tempat simpan pinggan mangkuk..
Nda tau lah.. banyak barang yang perlu di beli tapi mesti ikut susunan lah.. yang penting di dahulukan..

*Maybe tomorrow, day after tomorrow atau after after after tomorrow, kami teda streamyx suda..
Kasi transfer line.. but unfortunately, di area rumah baru, belum ada line lagi..
Online dari office ja lah..

*Barang rumah belum habis packing lagi.. Sungguh tidak produktif..
But I tried packing barang2 dapur tadi.. kira beres jugaklah.. tapi yang dalam fridge belum lagi..
Malam ni supposed to lipat baju dalam bilik kosong tuh.. tapi melekat depan laptop..
Lagipun malas jugak..
Esok pagi lah lipat tuh..

Esok last day off.. so esok mesti siap semua packing barang..