Update lagi..


Perhatian : Mode entry ini adalah [MODE KESIAN]

Kesian si tuan punya blogger..2 hari yang lepas, admitted di hospital lebih kurang 2-3 jam..sebab kurang air dalam badan..kira dehydration lah..and hyper vomitting due to the morning sickness..jadi kena sambung IV drip lah for about 2-3 hours before kena release..

Tapi, boleh jugak blame it on me lah because after a few days of non-stop vomitting, awal-awal pagi before kena tahan di hospital tu, saya pigi hantam setengah botol Sprite..sebab ndak tahan kan dengan keseksaan tu..jadi alang-alang lah kasi segar rasa badan sama Sprite..sekali tinguk..nah..padan muka..

Tengahari tu sempat menangis-nangis sebab sakit tapi hubby time tu baru balik dari shift malam kan,jadi ndak ter-berapa layan sangat..until lah I called my mum di Kk sambil nangis-nangis..orang tua mana yang ndak risau kan..terpaksalah si hubby bangun..bercakap dengan ibu mertua then hantar bini yang sakit pi hospital..

Moral of the story, jangan hantam sprite..suda tau muntah-muntah, perut kosong, jangan hantam sprite awal pagi..sudah lah gastrik..huh..

Baru mau update..

Hai Sang Kawan-kawan dan Sang blogger-blogger.. Sang tuan punya blog ini sudah agak lama tidak meng-update blog.. kenapa ya??

BECAUSE IM PREGNANT…yeay!!!..tapi apa kena mengena pregnant dengan tidak update blog??.. di sebabkan oleh MORNING SICKNESS tahap GABAN yang sedang diri ini lalui..

Kandungan saya sekarang ni lebih kurang berumur 7 minggu..due nya next year ya..bulan January.. haribulan ndak ingat sebab selama saya mengalami morning sickness ni,apa pun saya tidak mampu untuk ingat…

Setakat ni, sudah 3 hari saya tidak turun kerja.. Kalau turun kerja, muntahnya non-stop pulak…what i really meant by non-stop ialah every 15-30 mins berlari-lari anak dengan high heels untuk pergi ke toilet dan muntah..di sebabkan itu jugak, mual dan loya sudah menjadi sahabat setia saya..YA..setiap kali saya membuka facebook, mual dan loya akan datang..begitu juga dengan blogspot..pasti rasa mual2 tu datang..aneh kan?

Sepanjang ke-morning-sickness-an ini, saya telah turun sebanyak 5kg..paling last saya timbang kemarin 64kg suda.. iya..scary rite?..scary lah sebab mcm mana baby dalam perut mau membesar dengan sihat kalau mummy nya ndak makan..tapi,mummy nya makan cuma keluar balik.. Paling teruk yesterday sampai muntah darah..eh no..MUNTAH BERDARAH.. doctor cakap because saya terlalu kerap muntah sampai saluran makanan tu luka.. jadi sampai lah muntah tu berdarah.. Seriously, sangat takut time tu.. Trus apa ja yang di hulur oleh hubby suruh makan, saya makan.. kekerasan kepala tidak wujud lagi time tuh.. Alhamdullillah semuanya OK..

Kemarin jumpa doctor lagi.. dia bagi ubat tahan muntah yang lebih power dari yang dia bagi last week.. Last week punya ubat, walaupun suda makan ubat tahan muntah tu, namun muntah tu tetap tak tahan lagi untuk keluar.. Muntah kuning ndak payah ceritalah.. Seksa.. Sakit betul..

Ica (sister of mine) telah di pos ke Bintulu pakai Maswings untuk menjaga kakaknya ni.. sebab, semua urusan ndak terurus suda di rumah tu.. sampai Smokie pun pandai jemput kawan2 dia datang ke rumah untuk beronggeng..

Dalam keadaan ini jugak, beberapa benda telah di ban di sebabkan oleh bau nya yang tidak menyenangkan hati.. softener Downy.. Shower cream Lux.. My DKNY Be Delicious perfume.. bau kereta Sentra.. DAPUR!!!..and last but not least, my hubby.. kesian.. dia pun kena banned jugak.. Ica cakap, semua mitos2 tentang pregnant women, semuanya kakaknya ni alami..

Really hope morning sickness ni ndak berpanjangan.. kesian baby… ndak cukup nutrition.. orang lain sudah start minum segala enfa mum..saya masih lagi minum air oren sun valley..itu ja setakat ni boleh masuk.. orang lain makan makanan berkhasiat suda untuk baby..saya??..masi makan coco crunch ja and biskut IKO.. Asam-asam semua tu ndak payah cakaplah..itu lah yang paling ndak dapat di makan..

Nah..start suda mual-mual tinguk blog..bah..bye-bye..jumpa lagi di update yang akan datang..

I.L-AF.Akim~

Bukannya mau curang dengan husband.. erm.. ndak masuk pun kategori curang.. cuma minat ja sama si Akim AF7 ni..

First time start tinguk AF7 ni, tinguk besa-besa ja.. orang yang paling saya and husband suka kutuk ialah si Akim.. sebab dia macam gegirl.. and plus, dia macam si Sanchez.. hehe.. boipren Ica yang sama style rambutnya dengan si Akim..macam gegirl jugak..hehe.. jangan marah ah Ica..hehe..sapa-sapa yang ada came to my house during my wedding memang tau..

Tapi, start dia nyanyi lagu Bunkface – Situasi & PGL – Titah Sultan tu, me kinda start sudah lah tinguk Akim punya performance..

And ngam-ngam lagi last nite punya performance Jason Mraz – Im Yours & Dewa – Larut memang buat saya senyum..ketawa..malu-malu..dan kembang-kembang lubang hidung sendiri-sendiri di rumah…

Gambar first dapat tau dapat masuk AF..and gambar Akim sebelum transformasi..
Nah..after transformasi..Ensem suda..

and Last Sekali…..

Sanchez.. boipren Ica..

Update blog dalam keadaan kesejukkan.. brrrrr….

Ingin meng-update blog.. Suhu sangat sejuk.. Badan bungkus habis.. Muka ja nampak.. I even pakai winter scarf to cover my neck.. Tapi masi sejuk..

1. Kemarin di ofis merupakan hari yang sangat memenatkan saya jiwa dan raga.. Background saya before this ialah offshore..maka,definisi penat bagi saya ialah bekerja siang dan overtime pula pada waktu malam ataupun bekerja semasa berpuasa.. Saya pernah tertawa kecil pada minggu-mingu yang dulu apabila seorang uncle sama department yamh menyatakan bahawa hari itu dia sangat penat.. kini,saya faham kepenatan yang dia maksudkan itu..

2. Bulan depan Abang n kak Nibung kahwin.. 5-6th June di LD and 13th June di KK.. Yang di LD i dont think that I can come..Off time tu 3 hari ja.. Kelam kabut nanti balik.. Saturang lagi.. Babe terchenta kerja time tu.. Pakai fokker ok sikit..ini pakai ntah apa tuh..yg penting flight yg lebih kecik lah.. yang pasti, gegaran lebih kuat.

3. Belum shopping baju lagi untuk di pakai time reception di KK. Online shopping ja kali..mengkalik lah..tinguk isi dalam purse jugak..

4. Smokie masih bitin lagi.. Bitin tu horny ataupun kegatalan.. Kami laki bini sudah sedia maklum tentang pilihan hati si Smokie. Akan tetapi, perhubungan itu kami tidak restui. Sebab tu kami kurung ja Smokie dalam rumah.. Sebab hubungan tidak di restui, kerana kucing jantan tu adalah dari golongan bawahan.. darjatnya tidak setaraf dengan Smokie si kucing peliharaan dalam rumah di mana boypren nya tu, cuma lah kucing jalanan yang berwajah bengis..

5. Sejak akhir-akhir ini suhu badan saya berubah-ubah.. sekejap panas..sekejap sejuk.. badan pulak sometimes menggigil kesejukkan dan kadang kepanasan.. Tapi si babe terchenta tidak percaya dengan keadaan itu (mungkin sebab saya selalu buat-buat sakit kerana minta di manja-manja).Semalam dia buat tidak peduli malah memarahi saya kerana meng-off kan kipas. Tapi, tiba-tiba dia tersentuh badan saya dan terkejut dengan tahap kepanasan badan saya.. Ambil termometer, 38 degree.. Credits for him lah kerana bertindak cepat.. Tapi bikin panas sebab memaksa orang kasi habis air teh panas satu mug yang besar(*note: mug itu sangat BESAR..giant ja pakai mug tu). Kerana saiz mug yang besar itu, tangan saya yang lemah tidak larat untuk menahan mug itu sambil minum.. Pun masih jugak kena marah.. Ubat pun main paksa makan.. Lalu saya termuntah di lantai bilik tidur.. nah.. padan muka.. sapa suruh paksa.. sekarang siapa yang terpaksa mop lantai..??

6. Panjang sungguh babak paksa makan ubat itu.. Tapi, babak itu berakhir dengan babe terchenta mengajak saya keluar round-round Bintulu untuk mengambil udara segar..di waktu malam??ya… betul2 ambil angin.. sebab nda pakai aircond.. tapi saya sempat imagine hantu jugak semalam.. sampai sendiri terkejut sebab ternampak patung kucing di belakang kereta..palui..

7. Babak bersiar-siar ambil angin di waktu malam itu berakhir apabila si Jack menalipon yang dia suda sampai Bintulu. kami gembira bukan kerana Jack suda sampai.. Kami gembira kerana McD kami sda sampai.. *Note: Bintulu TIDAK ADA McD.. Sekian..

8. Baju yang saya order online dari house of allure telah sampai pagi tadi..

9. Petang tadi kami pergi ke Bakery dan saya tiba-tiba menjadi temahak.. saya beli tiramisu, kuih cempiang 2 dan beli bun untuk burger.. akhirnya, berjaya di consume ialah sebijik homemade burger. Yang lain semua hibernating dalam fridge..

10. Sekarang ini suami saya cuma membenarkan saya men-drive si Sentra pergi kerja.. Si Kelisa tidak boleh atas alasan suami saya ‘absorber kelisa nda bagus’..

11. Saya suda ada improvement. Saya dapat memasak sayur cangkuk manis, ayam masak halia dan udang sambal tumis dengan sedap dan mendapat pujian dari suami. Dia cuma akan puji kalau betul2 sedap ataupun masakkan mak nya.. Jadi saya sedang gembira.

12. Yati called me today.. She asked me bout my marriage.. and to my suprise, dia tau dari this blog di mana dia search by my email at blogspot.. BLOG BINI KEDEK..haha..Yati, very funny cara u sebut it.. anyway, glad that u found me..hehe..selama ni mengharapkan update dari ur friendster ja.

13. Berat badan saya maintan sama walaupun saya berabis diet.. tidak makan malam.. dan ber aerobik..

14. OK..cukuplah update..one last update, regarding matters number 2,5,6,7,8,9,10,dan 13.. Mungkin itu semua timbul kerana akan ada baby atau suda ada baby dalam perut. Tapi belum dapat confirm betul2 sebab masih terlalu awal… yang dapat sekarang ni berdoa lah… Semoga semua yang di idam-idamkan akan tercapai..Amin..

Saya tag diri sendiri kerana BORING…

1. Bekas kekasih saya adalah
Orang yang balik-balik mau add saya di friendster tapi saya reject..

2. Saya sedang mendengar
Bunyi dari television yang sedang menayangkan movie ‘School for Scoundrels’ serta di iringi oleh bunyi mesin basuh yang sedang beroperasi dan suara si Smokie yang sedang mengiau-ngiau ke-bitin-an..

3. Mungkin saya patut
Mentally and physicalle prepared kerana esok saya kerja.. Mau pakai baju apa.. Mau bawak bekal apa..

4. Saya suka
Online shopping untuk membeli kimono dress.. sekarang saya sudah ada 4 helai.

5.Sahabat-sahabat baik saya
semuanya adalah cantik-cantik belaka..

6. Saya tak paham
kenapa orang sekeliling suka menyatakan bahawa umur 24 adalah terlalu muda atau cepat untuk kahwin..

7. Saya kehilangan
kasut Nike hadiah pertama saya dari hubby semasa harijadi yang ke-22 sebab rumah sewa saya ketika itu telah di masuki pencuri. And kasut tu belum di pakai lagi pun..

8. Ramai yang berkata
muka saya dan hubby adalah seiras. Dan ada juga yang berkata muka suami saya seiras muka Lin Dan pemain badminton itu. Jadi, adakah muka saya juga seiras dengan muka Lin Dan?

9. Makna nama saya
NUR bermaksud cahaya..SHEILA dan MARIE itu saya tidak tau.

10.Cinta itu adalah
yang sedang saya nikmati sekarang..

11.Di suatu tempat, seseorang sedang
menikmati burger McD Spicy Chicken McDeluxe bersos kan bbq sauce.. SAYA LAPAR..

12.Saya akan cuba
menjaga pemakanan saya supaya tidak gemuk sangat dan boleh jadi Hot Mama!

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud
itu perkataan..bukan ayat..Selamanya ialah Forever..

14.Telefon bimbit saya
sudah buruk rupanya seperti berkurap sebab si Smokie suka gigit hp saya..Mungkin sebab hp saya nampak sedap..

15.Bila saya terjaga dari tidur
saya berusaha melihat jam dinding di hadapan saya untuk mengetahui jam pada waktu itu tetapi pada hakikatnya saya tidak memakai lense mahupun cermin mata. Oleh itu, perlakuan itu biasanya berakhir until saya sedar yang saya ini rabun.

16.Saya paling meluat apabila
salesgirl memandang saya dengan pandangan serong 180 darjah dengan anggapan saya tidak mampu membeli barang di kedai tempat dia bekerja itu.. HELLO~.. gaji kau tu pun saya boleh bayar..<-ada unsur tembirang nih..
17.Pesta/Parti adalah
apabila ada sayap ayam dan lamb yang di marinate oleh Baiy atau pun suami sendiri..

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah
Guinea Pig dalam movie ‘Bedtime story’..si Bugsy..

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah
Peringkat umur di mana saya sudah mula pandai mengingat..

20.Hari ini
hari last saya off..esok kerja suda..

21.Malam ini saya akan

tidur awal kerana esok kerja..

22.Esok pula saya akan
mintak excuse selepas lunch hour sebab saya perlu jumpa peguam dan juga pergi ke klinik kerana ada temujanji dengan tuan doktor.

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini
ada taik mata di sebelah mata kanan..

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan
pusat membeli belah..

26.Makanan Barat atau Jepun
Jepun sangat sedap..

27.Bilik yang terang atau gelap
Terang kalau perlu mencari barang atau tengah bersolek dan gelap kalau tidur dan ehem-ehem.. 😛

28.Makanan segera adalah
makanan yang sedap tapi kaya dengan kolesterol. Jadi, apa kata anda?

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
Sayang Kitak~

30.Siapa yang anda nak Tag?
Saya tag orang yang seperti saya.. iaitu boring dan tidak ada kerja yang mau di buat..

Berita baik..

Hujan lebat + Angin kuat + Smokie keluar senyap-senyap untuk pergi beronggeng.. Suda cukup buat mummy nya ni pusing kepala.. Sudah lah lantai dapur habis basah sebab kena tempias hujan.. tingkap dapur yang nda di tutup sebenarnya.. tapi itu pun sebab tingkap tu lah pintu keluar masuk yang si Smokie tau.. Sudah lah begitu, si babe terchenta pulak teda di rumah sebab kerja shift malam.. jadi, menambahkan lagi ketakutan si bini kedek saturang di rumah.. aiayayayayayayayayaya…

Tapi preparation cukup…
1. Tukar baju dari baju tidur ke t-shirt and seluar.
2. Handbag right by my side.
3. Mancis & lilin (aromatherapy punya lilin ah..wedding gift from fifi & dayah)
4. Kunci kereta and kunci rumah. Ini in case black out and terlalu rasa takut untuk berada dalam rumah, maybe akan drive ke rumah kak chah ataupun tidur dalam kereta..

Di saat perenggan ini di taip, hujan semakin reda dan siaran astro sudah kembali..sudah Okey.. Syukur Alhamdullillah..
Ya Allah, kuatkan lah keberanian di dalam diri umat Mu yang sangat penakut ini.. Amin..

oh..about the goodnews..nanti lah update..in my next next post..

Saya lah tuh..

Location : Bintulu Integrated Facility @ MESK Office.

Oleh kerana night shift pada malam itu seramai 4 orang..bermakna ada satu orang yang akan keboringan sepanjang malam kerana kekurangan PC..well, memang sepatutnya 3 orang ja..tambahan satu tu saya lah coz ‘saya budak baru belajar’..kena familliar dulu baru boleh kerja sendiri.. jadi dijadikan cerita..saya lah yang teda PC tu..and ngam2 pulak perlu access ke GID. Jadi, saya yang penakut ni memberanikan diri ke mesk office utk pakai pc..
On 1 lampu sebab gelap betul..suram-suram ok lah.. so, sedang buat urusan sendiri, terdengar bunyi tapak kaki.. ndak tau kenapa saya tiba-tiba bersuara.
‘HAI!!!…’..kuat lagi tuh..terhenti bunyi tapak kaki tu..
Pemilik bunyi tapak kaki itu berbunyi ‘Siapa tu?’
‘SAYA…’
‘Siapa?..’
‘SAYA LAH..’
‘Mana kamu ini..’..(slang orang Iban)
‘SINI..’
“Mana??..’
Terus saya menjelmakan diri di tepi beliau.. Ekspresi muka nya agak lain sedikit..
Oh..Mungkin sebab saya memakai baju berwarna putih panjang sampai atas lutut, berseluar gelap calduroy.. rambut panjang dan lurus yang tidak di ikat..serta bermuka pucat..(kerja malam jugak..ndak payahlah bermake-up)
‘Mau pergi mana?’
‘Oh..mau fotostat barang..’
‘OH..SAYA PUN PRINT BARANG JUGAK..’
Sambil ikut dia ke printing room..
Keadaan masih agak sunyi.. Dia cuba untuk berbual dengan saya.. Tapi saya membelakangkan dia kerana posisi printer dan mesin fotostat..
‘OK LAH..BALIK DULU..NANTI KENA CARI PULAK..’
‘Ok..’
Rupanya pemilik bunyi tapak kaki tadi ialah AP (auxilliary police) di guard house dekat gate..
Dan rupa-rupanya malam itu saya telah menakutkan dia kerana keesokan paginya, di mana shift saya sudah berakhir, saya drive balik. Semasa stop di gate, semua AP ketawa and cerita dengan saya pasal kejadian semalam tuh.. AP tu ndak tau yang sekarang ada perempuan kerja di BOCC.