Mari kita bercerita..Part 1

I finally decided to share my 3 days journey of becoming Mrs. Zainuddin..
So that sampai bila-bila dapat ingat..
Nanti suda ada anak, anak baca blog ni..wah..mesti best tuh..
atau pun, anak akan cakap..’mummy ni…lame lah…’
🙁

okies…here it goes… in points lah kan..senang mau type..

~ Nikah Day 13.03.2009 ~

*
Din arrived at KK on the 10.03.09 and just on the 11.03.09, we bought out wedding ring..
Mine was from Tomei.. Din berkeras ndak mau pakai suasa or white gold..sebab ada emas.. I even offered him titanium (duit gaji yang di simpan-simpan just for his ring) pun dia tidak mau..’oohh sayang..tauk sik kmk nang simpan duit ya pakei beli cincin kitak??’..so kami beli stainless steel and silver.. he choose to wear one on nikah day..

*
My birthday was on the 11.03.09 but celebrated by my dear friends yang berkomplot dengan kak nibung..
I was sweeping the house when my mak andam came.
We were in the room, testing my baju wedding..
Kak Nibung came and said, ‘ila ndak boleh keluar bilik suda sebab pantang..kalau mau apa2 kasitau ja..’..then I said, ‘ kalau mau kencing??’..then kak nibung mengecilkan sedikit sebelah matanya (tidak ingat kiri kah kanan) dan kemudian left me in the room..hahaha..
Then, kak nibung datang lagi dengan satu pantang baru..’ila mesti keluar bilik tapi mesti tutup mata’..Sembarang ja kak nibung ni bah..segala pantang manalah yang dia korek kan..
Then, bila keluar bilik, Kajun, Inden, Cinoi, Ona (nama mengikut susunan umur) buat suprise..and Im SUPRISED sambil air mata meleleh..haha..makan cake..makan cake..
After that, diorang kena dera isi bunga telur..
Inden and kajun stayed back because Inden ada contract melukis inai..
Lukis inai berterusan sampai 2am..Inden n Kajun balik.. Me tidur..

*
The next day (13.03.09), kak nibung woke me up..mau cek my inai.. then I told her that siok betul tidur sampai tidur begini *sambil menunjukkan gaya tidur tangan di kepala*.. Kak Nibung dengan pantas melihat dahi ku dan ada BUNGA.. faham kan jugak?? bungan inai tu lah yg di lukis oleh inden.. kelam kabut pegi toilet.. Ica cuci my jari jemari while kak nibung pakai wet tissue menekan-nekan sambil menggosok-gosok my dahi..nasib hilang..kalau ndak hilang, terpaksa lukis bunga satu dahi..hahaha..

*
Mak andam for nikah day lambat sampai (i got 2 mak andam yang berbeza).. They sampai around 8..
Pengantin lelaki sampai jam 9..
Make up belum siap..Tapi Tok Kadi pun belum sampai..Sesat dia..hehehe..

*
Tok Kadi sampai..
Din sudah ready..
My make up sudah siap..cuma tudung yang problem.. PANIC!
Semua siap..Tok Kadi panggil.. Di suruh baca kebenaran menikahkan diriku kepada dirinya(DIN)..
Din melafazkan akad nikah..3 kali..dia berpuas hati..dia lucu..but I love him..
Terdengar suara photographer ..’ tidak apa lama..lagi banyak lah gambar yang boleh di ambil’..mr. photographer..u r funny..

*
Makan time..I was very hungry..ndak sempat breakfast..
Mak mentua cakap..’kamek mbak din balit..belum boleh tinggal ctok lok..klak ahad baruk kamek berik din’..
Yes mem..

*
Sekarang Ila ‘Puan” sudah..bukan lagi “CIK”..
alalala..yaaaa kan… but i like the ‘cik’ title..
Oh…sudah menjadi isteri kepada si zainuddin..hihihi…

Nantikan Part 2 dan Part 3..

No-More-Single Lady..

Sekarang..pada saat dan ketika ini…saya sudah mula menjalankan tugas sebagai seorang isteri… apa yang saya rasa???
Pertama, saya rasa gembira keraan kelihatan cantik semasa hari perkahwinan saya.. Terima kasih mak andam..jasamu di kenang dan hasil kerja mu akan di promote kepada sesiapa yang ada bertanya..
Kedua, bingung memilih gambar untuk di photoshop-kan oleh photographer saya kerana almost semua gambar(yang saya kelihatan cantik dan tidak nampak double chin) tetapi muka suami saya yang ter-chenta pulak yang ndak ngam.. sebab mata dia lair..sering bertukar arah pandangan..berkelip-kelip..dan dia tidak tengok camera..iya..camera mahal milik photographer saya..aduh..
Ketiga, sudah pun pergi ke pre-honeymoon kami..itu ‘pre’ ja sebab there’s more to come!!!..( note: suda runding2 dengan abang ipar untuk pergi ke Jepun sebab dia biasa di Jepun dan yg paling penting, pandai berbahasa Jepun..) tapi duit perlu di kumpul.. bagi masa 2 tahun lah..hehehe..mau settle hutang dulu..
Keempat, kalau pegang tangan degan suami, halal sudah..kalau dulu ndak boleh sebab haram..berdosa.. 😛
Kelima, kami sudah tinggal serumah..hidup di bawah satu bumbung..just the two of us..eh lupa..ada smokie..ee..kacau daun..
Keenam, I have someone that I called ‘HUBBY’…
Ketujuh, saya ada cincin baru di jari kanan..terima kasih Tomei..
Kelapan, saya ada seseorang untuk di peluk dan menangis setiap kali si smokie cakar saya..
Kesembilan, saya boleh mintak beli handphone baru dari suami saya..contohnya Sony Ericsson W705.
Kesepuluh, saya seperti kembali ke zaman kanak-kanak iaitu bermain rumah-rumah/pondok-pondok..

Officially Mrs. Zainuddin

I am now..starting fom this very date..is officially wife to Mr. Zainuddin @ Budak Gemuk yang Ku Cintai..hehe..
Tidak ku sangka..tidak ku duga..boleh jadi bini dia..oh..aku suda ada suami sekarang ni..hahaha..
Macam ndak percaya ja..

Kemarin masi lagi status bujang.. hari ni sudah berkahwin..MAGIC nya~..

Setelah 3 kali lafaz ( ehem..ehem..dia salah hafal prosedur kali..ikut style sarawak..tapi kahwin di sabah) akhirnya jadi lah bini suda..
Mau rasa sedih-sedih and sebak-sebak tadi pun ndak jadi kerana si Encik Zainuddin yang nervous and gagap-gagap time melafaz akad nikah..hehe
Ok bah you sayang..steady..’tunai kah?’..
wakakaka…tunai lah bah..ndak kan hutang…

Tapi paling siok malam tadi.. Pakai inai sampai jam 2.30 pagi.. tukang lukis si Inden lah..kesian bah jam 2.30 pagi balik.. Tapi, after that, I went to sleep with inai still on my hands and fingers..bangun pagi ja, kak nibung yang kasi bangun.. dia tolong bukak sikit2..then I told her lah that i slept until tangan berlipat di kepala..sekali kak nibung cek my kepala..ada sekuntum bunga di atas dahi.. exact bunga yang ada di tangan.. haha.. nasib dapat hilng..kalau ndak, ndak taulah berapa tebal foundation mau pakai..

Bah..pictures will be uploaded soon on fb.. 2 more days lagi..

Yeaay for me..

Finally got the ‘GOWN’..haha..senang sekali carik gown di Merdeka..price rm299 but after buat muka tidak malu minta discount, dapat rm270.. Orang-orang yang terlibat dalam pembelian gown..*Kajun, Cinoi, Ona & Llew*

Jalan2 around Merdeka and terjumpa kedai bridal..tanya2 pasal make up..*no mak andam yet for hari Nikah*.. rm250..then saya buat muka tidak berminat..tiba2 the pelayan cakap..
Pelayan : kalau mau murah ada jugak..rm150..kawan saya..
Me : Ya??..dia suda kena booked kah this week?
Pelayan : Belum..next week baru dia active..(meaning ada tempahan lah)..
Me : oh..ok..bagus..bagus..dia pandai kah jugak tu kasi pakai tudung?
Pelayan : Pandai..dia slalu jugak make up utk orang yg bertudung..
Me : Mintaklah number dia..

and she asked for my name n phone number.. then me n kajun went out from the kedai..

a few minutes later, I called the number but nobody answered..then the number misscalled balik.. so I called her back..

Me : Hello..erm..erm..
Pelayan : erm..erm..sheila..saya bah ni yang tadi dalam kedai tuh..
Me : HAH???..astaga..kau pulak..
Pelayan : Iyaa..saya tidak mau cakap tadi sebab ada boss bah di belakang..

Rupa-rupanya..haha..setelah berdiskusi akhirnya dia menjadi mak andam saya untuk hari nikah.. funny girl.. pandai cari pelanggan.. at least dia tidak curi pelanggan boss dia coz saya suda buat muka tidak berminat dengan harga rm250 tu..

More updates coming..
*I wonder whether I am able to update my blog on my Nikah day..hurmmmm……..*

Hari Ini..

Today I was soooooo super busy cleaning the house..Nobody at home except me and dad.. So my contract was to clean inside the house while my dad do the cleaning outside the house.. Amazing how only 2 ‘buruh kasar’ needed to clean the whole house.. After the cleaning, I think Im gonna need body massage.. Really need one..

after done cleaning the house, Kajun came to pick me up and we went to Butik Sri Andaman to pay the balanced deposit and also to bring home all the accessorries for my wedding.. and after that off to 1B.. main purpose is to look for a long gown.. for me to wear during cake cutting ceremony.. I know that I should just rent it from bridal house BUT the rental will be around rm300 and plus the security payment rm200.. So I was thinking, much more better if I just buy new one instead of paying rm300 bulat-bulat the bridal house.. BUT, the search of the gown has not completed yet..Wisma Merdeka tutup awal.. Going there tomorrow.. Hopefully manage to get the gown because I am sooo tired..

This is what I ordered for lunch@5pm..(HUH?)..Yummy Yummy..Balinesse fish..ada bumbu..a bit hot..
This is what happened to my food.. Carrot carrot go away.. Go to other people’s plate.. Please dont play around in my plate..
This is me and Kajun menggayakan aksesori perkahwinan..FYI, kajun is wearing my pillow case as her samping..

and after that, KARAOKE time..until 11.30 pm.. then baru she balik.. Thanks Kajun for kawan-kawan me today..

PS: INDEN!!!..kasian u terpaksa jadi supir..kalau tidak gambar ko pun ada sini jugak..

perempuan oh perempuan..

Suda namanya perempuan, menjaga kecantikkan itu amatlah penting. Kecantikkan yang dimaksudkan di sini ialah penjagaan diri.. Jadi sebagai wanita, saya telah pun pergi mendapatkan 2 rawatan tadi..iaitu rawatan mengurangkan isi duit dalam purse..

Tadi, after ambik Ica di UMS, terus pegi 1B..carikkan ica heels untuk dipakai time I kawen nanti..Ica kan pengpit..

Di pendekkan cerita, Ica tiba2 pegi buat rambut di saloon..dia pi kerintingkan rambut.. So kebetulan I need to go for facial jugak.. So, mau tidak mau, masuk ja lah mana-mana kedai facial yang ada di 1B..

Kedai yang bertuah mendapat saya sebagai pelanggan tadi ialah Izabel health and beauty care.. Harga berpatutan.. and ngam2 sekarang ada offer 10% off.. Jadi sapa2 mau pegi facial, pegi lah tempat ni.. Orangnya mesra.. Layanan bagus.. Hasil facial pun bagus..coz muka I teda merah-merah and darah-darah seperti my previous facial visit di Miri..habis bah muka di hancuskan..menyesal..menyesal…
Tapi overall Izabel ni okay..ada Gold treatment lagi..haha.. they did showed me their products yang ada emas ntah berapa karat..lupa..

Then, my next visit was to the saloon..same salon with Ica..Since that her hair ada dalam 1 jam lagi siap, so I pun buatlah hair treatment.. Kesian rambut ni jugak.. Kadang2 kena jugak bagi spa dengan rambut..so I took the Hair Spa Package by L’oreal.. Juga puas hati..

Tapi ketidak-puasan hati bermula apabila seorang amoi bermuka tembirang yang intefere..Dia datang untuk menolong amoi yang memang since awal2 with me, untuk mengeringkan my hair.. Itu amoi ah..very lousy one..dia kasi blow dry my hair macam dia kasi kering towel yang basah pakai hair dryer..di pintal2 my hair..blow dry pun sembarang ja..hasilnya, sebelah kembang(amoi muka tembirang buat)..and sebelah normal (amoi bagus buat)..

Punyaaaa lah bidak..dia buat,macam asal kering ja then dia kasi tinggal ja my hair yg kembang sebelah.. So i asked the amoi bagus untuk blow bagus2 bahagian yang kembang tu..and she did..tp amoi muka tembirang was like balik2 looking at me and giving me the tembirang look..along with her muka masam and mata yang menjeling..

What the hell is wrong with you.. Saya tidak puas hati with your hasil kerja..so I asked somebody to fix it.. So the tembirang look is sooooo not necessary.. Kenapa? Tidak pernah ada orang complain? Nasib kau lah dapat saya..

Just before I went to the payment counter, Ica told me that her hair cost rm180..TAPI, at first when we asked the tauke kedai@stylist, he said rm140… so mata Ica time tu berair-air suda.. mana tidak.. terpaksa pakai duit yang tidak sepatutnya di pakai.. student bah..bukan macam kakak nya ni.. ;P

So, saya dengan lemah lembutnya bertanya lah dengan tauke tu,

me : Just now u said my sister’s hair rm140 but how come suda siap tiba2 rm180 pulak?
tauke : no lah..I said rm180..
me : no..u said rm140.. I heard rm140.. my sister also heard rm140..
tauke : I gave her good lotion one bah..good for the hair..expensive one..
me : so u should say rm180 at the first place..
tauke : she supposed to know bah its rm180 because the lotion very good one..
me : this is her first time bah..and u as the stylist should tell her earlier..she estimate her budget already and now u suka hati kasi naik..
tauke : paling murah i can give is rm160..
me : jadi? u did said rm140 just now..

Saya bukannya berniat apa-apa pun..cuma tidak puas hati dengan tauke tu..kalau lah I wasn’t there and my sis memang betul2 ada rm140 ja..balance rm40 macam mana?mau suruh my sis jadi shampoo girl for 1 day?? alalala..

This is the picture i took when the amoi tembirang started messing my hair..
Man that i circled is the tauke..
Note : Amoi wearing white kemeja.
Additional note : Jaga-jaga apabila she approach u in the saloon.. u might come home with rambut yang kembang sebelah..

Kerja

Malam ini malam ke-4, iaitu terakhir saya bekerja shift malam untuk cycle ini.. Saya sudah hampir give up hendak turun kerja hari ini kerana saya sudah sakit kepala keja malam 4 hari direct.. Sempat jugak cakap dengan tunang saya tadi..’kamek malas maok turun kerja..’.. Tapi yang sebenarnya, bukannya betul2 sakit kepala pun..Malas turun kerja sebab tunang saya sudah start off..Jadi saya sendiri ja yang turun kerja.. huhuhu..

Tadi, sampai BIF lewat 10 minit.. Masuk ke BOCC dengan satu senyuman yang paling menawan (di mata si Smokie..) dan buat nda tau ja..
Shift malam ini telah di mulakan dengan berita yang hangat..iaitu roster untuk March telah di tukar..(kerana saya mengambil cuti untuk kahwin pada 4hb April)..tetapi Uncle Thian yang tersayang telah mengupdatekan roster dengan meletak saya on duty pada 5hb April..ALAMAK.. mesti marah ibu mertua apabila menantunya selepas sahaja bersanding, terus naik kereta dan balik ke Bintulu.. Pak Cik Bomoh telah menyuruh email kepada bos dan CC kan kepada uncle Thian untuk meng-updatekan mereka dengan cuti sebenar saya.. Setelah semua selesai…satu lagi berita hangat yang muncul..

Pak Cik Bomoh meng-showkan kepada kami video anak-anak buah-buahan dia bermandi-manda di Air Terjun Lambir di mana pada hujung clip video itu (pada minit ke 3.04) muncul satu lembaga yang di kenali sebagai P*******K sedang memerhatikan budak-budak itu bermain air..
Video itu real.. Saya sangat takut.. Takut hendak pergi ke toilet.. Toilet perempuan sangat jauh.. Jadi terpaksa pegi toilet lelaki yang terletak betul2 depan pintu BOCC.. Pak Cik Bomoh rancak bercerita tentang video itu kepada Pak Cik Baby-face dan Pak Cik YB.. sehingga dia menyebut perkataan P*******K sebanyak lebih dari 3 kali.. INDEN pernah cakap, kalau sebut 3 kali atau lebih, ->DIA<- akan datang.. Saya semakin lagi takut.. ADUH.. Tidak mengapa..kita lupakan tentang itu..supaya hilang rasa takut.. Saya bukan penakut..cuma seorang yang sedang rasa takut.. Pak Cik Bomoh mengeluarkan satu benda itu yang saya tidak tahu namanya..apa yang saya tahu, benda itu berfungsi untuk memeriksa tekanan darah.. Dia memeriksa.. Tekanan dia tinggi.. Dia bingung… Kenapa tinggi??.. Kemudian Pak Cik YB lagi..Juga tinggi.. maka mereka mem-blame kan mesin itu kerana memberikan bacaan yang tinggi.. Oleh kerana belum jugak berpuas hati, saya di jadikan bahan uji untuk mesin itu.. Bacaan saya normal..Orang tua memang comel.. Mula-mula tidak mahu mengaku..Tapi setelah terbukti mereka silap, baru lah mengaku telah memakan daging..sup ekor kerbau..udang..yang menyebabkan tekanan darah tinggi.. hehehee.. Jam menunjukkan pukul 2.05 pagi..saya boring..dari tadi duduk depan pc..saya survey2 online boutique dan telah membeli sehelai baju..saya jugak sibuk bermain Pet Society tadi..saya suka.. pet saya, Imago mempunyai koleksi baju yang tidak seberapa banyak dan akan menjadi banyak jika saya rajin bermain dengan nya..saya tahu ada cheat code untuk menjadi cepat kaya..tapi, saya tidak tahu bagaimana.. jadi saya stick to ‘sikit-sikit..lama-lama..jadi bukit..’

Saya mengantuk.. Saya mau tidur.. Tidur semasa kerja di hadapan PC.. Wah..cool nya~…ZzZzZzZzzzzz…

Amy’s big day..

( Gambar ini dengan selambanya saya curik dari friendster mu..maaf ya kawan )

Akhirnya bertunang jugak sudah kawanku seorang ini… Walaupun kami tidak seberapa rapat semasa di bangku sekolah, dan hanya mula rapat sekarang melalui internet, namun, kegembiraan mengikuti detik-detik nya menjelang hari pertunangan nya amatlah merupakan berita yang menggembirakan.. Sedangkan mengikuti perkembangan nya bercinta dengan sang jejaka dari Singapura juga turut serba sedikit memuaskan hati..
(dua malam aku tunggu kau upload gambar tunangmu)

Sejak mula kami mula berhubung melalui friendster..dan setelah saya memaksanya men-downloadkan YM agar lebih mudah untuk kami berkomunikasi, serba sedikit telah menyentuh perasaanku.. Meng-update cerita masing-masing.. Dan tidak sangka dengan perkara yang sebenar terjadi.. (hanya saya, dia dan kawan2 tertentu sahaja yang tahu).. Itu semua takdir Tuhan Yang Maha Esa.. Kita cuma Hamba Nya yang kerdil.. Kesal tidak dapat berada bersamamu pada ketika itu..Tetapi, di pelusuk hati kecilku, sentiasa mendoakan agar jalan hidupnya akan menjadi seperti cerita dongeng yang selalu dibaca ketika zaman masih berhingus dahulu kala..
‘and they LIVE HAPILY EVER AFTER’..

To Amy Melissa..
Gembira hati saya dengan berita baik yang selalu engkau titipkan melalui Friendster..
Gembira lagi setelah mendengar niatmu untuk bertunang.. (sudah pass) dan berkahwin..
Dan lebih-lebih GEMBIRA lagi to know that YOU ARE ONE KIND OF LADY..

Jadi, jagalah si Myrul bagus2..nanti kalau aku ada anak perempuan, kita kasi kenen-kenenkan ya??..hehehe..hensem bah si Myrul *wink*wink*
Wahai Tunangku, jangan cemburu ya..kamu pun hensem jugak.. Menawan kalbuku tidak kira siang dan malam..