Wedding preparation updates..

Ada 14 hari lagi menjelang hari perkahwinan saya.. hehe..skema jugak bunyi.. ok lah..macam biasalah..banyak jugak sudah persiapan yang di buat.. Harap2 semuanya berjalan dengan lancar lah.. Ini ada beberapa keping foto dan jugak few updates on my wedding preparation.. Tips tu ada lah sikit-sikit..kalau mau tanya2 tu,boleh jugak lah..especially yang akan berkahwin and masi bingung2 mana tempat yang murah beli kain..tempat yang bagus untuk jahit baju..fotographer..videographer..


KAD KAHWIN KU


Kad kahwin pun sdah siap..puas hati dengan design cuma mereka tersilap print jam untuk malam berinai..HArga berpatutan..design puas hati..dan sudah mula di edarkan kepada kawan2 dan keluarga..yang di kk tu,tungu dulu ya..balik KK nanti baru bagi…masi di Bintulu lagi ni..


HIV TEST

-zainuddin punya-

-sheila punya-

Ini ialah gambar-gambar semasa kami melakukan HIV test (saringan)..di buat di klinik kesihatan Bintulu..ongkos nyapercuma sahaja..Setelah ujian HIV itu,kami berdua di sahkan ‘tidak reaktif’ maka kami pun boleh pulang dengan gembira..OK..untuk pengetahuan kawan-kawan yang akan berkahwin..Ujian HIV yang di compulsorykan oleh kerajaan Sabah berkuatkuasa selepas 1 Mac 2009..maka dengan itu, wajib untuk membuat ujian itu..Menurut sumber yang kam dapat sebelum ini, HIV test hendaklah di lakukan 3 bulan sebelum kahwin kerana selepas 3 bulan, keputusan ujian itu akan expired..TAPI, walaubagaimanapun, semasa berjumpa dgn M.A di klinik kesihatan itu, dia cakap, sepatutnya ujian di buat sekurang-kurangnya 4 atau 5 bulan sebelum bernikah..kerana, selepas 3 bulan, baru lah keputusan HIV yang sebenar dapat diketahui..So, ujian yang kami buat tu(saringan) cuma dalam 15 minit ja dapat keputusannya tapi ujian saringan itu belum tentu lagi betul2 confirm teda HIV..thats y lah, perlu masa 3 bulan utk betul2 confirm..

MAK ANDAM

BEFORE


AFTER
Make-up @ Solekan were done by mum’s friend..seorang guru di St. Agnes dan jugak merangkap sebagai Mak Andam.. These pictures were taken during my make-up try-out session.. Mau tinguk macam mana rupa saya kalau suda di make up..akan ada kah rupa seperti artis??..hahaha..that day, kami telah mencuba beberapa helai bulu mata palsu..which happens to be my first time..haha..ada sehelai tu yang paling tebal dan seksa memakai kerana setengah pemandangan saya terhalang oleh bulu mata itu..no..no..saya tidak mau semasa bersanding nanti,orang tidak dapat melihat anak mata saya kerana saya yang bermata sepet ini telah di cover habis oleh bulu mata yang tebal..pada masa yang sama jugak, mak andam hendak men-trim kening saya sedikit..tapi saya tidak mau..’mama cakap time kahwin baru boleh..’..dan mak andam itu cuma mampu tersenyum..

BAJU PENGANTIN


Finally..our baju..actually ada 3 pasang baju..tapi time try on baju,2 ja yang di gambar..anyway, I like the songket one..My mum yang sponsor the kain..and jahit atas ongkos sendiri..While the white one, I bought the kain at Gulati’s dengan harga yang cukup memuaskan hati sang dompet..Tapi,time jahit hari tuh, sudah pesan dengan si YEN(tukang jahit) untuk cover semua bahagian yang terdedah..x mau seksi lah..tapi si Yen, tetap dengan pendirian dia untuk mahu baju itu kelihatan cantik..jadilah baju pengantin bare-back..huh..

PELAMIN

Butik Sri Andaman located in KK Plaza..semuanya ada di situ.. pelamin..hiasan bilik..mak andam(pakandam actaully).. gerbang..bunga-bungaan.. tempat sewa baju.. tempat jahit baju.. sewa tengkolok,keris, tanjak, samping..crown, veil, kasut..macam-macam ada..kalau pegi situ, cakap ja ‘SHEILA yang rekomen’..pasti mendapat layanan yang istimewa..hehehe..

PHOTOGRAPHER AND VIDEOGRAPHER

Kalau cari photographer and videographer untuk kahwin, harga itu amatlah di titik beratkan..First of all, mengapa kita perlukan jurugambar dan juruvideo?.. Kerana kita mau gambar dan video yang proper untuk di jadikan kenangan sehingga ke akhir hayat..maka dengan itu, tidak perlu lah mengambil jurugambar dan video dari kedai2 yang terdapat di bandaraya KK yang menjanjikan harga yang tidak kurang dari rm2000..heheh..seperti saya..saya telah melayari internet selama beberapa hari untuk mencari mereka..
Kepada sesiapayang akan berkahwin, cuba-cuba lah check-it-out videographer n photographer yang berjaya saya sambar ini..
Photographer – http://jmark.synthasite.com
Videographer – http://bryankouju.com

last but not least…

You are all invited to my Wedding on the:
13 March – Akad Nikah
14 March – Malam Berinai
15 March – Majlis Bersanding


Random things in my mind..

I was scrolling throug Jehan and Rena’s blog and they did this random things list, which I kinda fancy.. Since that there’s a lot things to be updated and listing out the random things are the most easiest..

1. Worked nite shift for 2 nites oledi..first nite, ok-ok lah..dapat tahan..second nite, jam 2 suda tidur..until jam 4 lagi tuh..

2. Came out with my final checklist for my wedding.

3. Referring to ‘2’, Im getting married in just 19 days..DEBAR..DEBAR..DEBAR..

4. Referring to ‘3’, I think it is kinda hard to be a women..from what I see..I’m the one who are always in the BERDEBAR mode while my dear tunang sempat main online game lagi..

5. YM with Amy Melissa yesterday..her engagement is on next saturday..i.e. 28th February.. with handsome Singaporean guy.. Happy for her.. and I noticed that they kinda look alike. Orang tua-tua cakap, ada Jodoh.. Alhamdullillah..

6. Cant wait for the Akadei Fantasia musim ke – 7.. satu transformasi akan berlaku..apa?afundi utk org yg mau di keluarkan??..haha..

7. Hopes to lose more weight tapi macam susah ja ni..tinggal 19 days..sempat kah lagi tu?.huhu..

8. Is looking for Inai design for me nanti..

9. Still waiting INDEN to reply my sms pagi tadi..hehe..kenapalah tidak kol ja kan?..haha..

10. Kerja nite shift lagi..habis semua orang punya facebook kena view gara2 boring kerja malam..

Benda itu -part 2-

Ini adalah sambungan kepada ‘benda itu part 1’.. Pada masa dan ketika ini, benda itu telah pun di berikan kepada tunang saya.. Saya rasa dia suka dengan benda itu kerana semasa melihat benda itu dia hanya diam sampai benda itu habis di tengok.. Selepas itu dia mengucapkan terima kasih.. Mungkin dia benar2 suka sebab bukan senang untuk mendengar dia bercakap ‘terima kasih’.. jadi, hati ini berasa gembira..

Benda itu..

Saya ada sesuatu..Sesuatu yang mahu di beri kepada tunang saya..tapi, saya belum bagi lagi..coz benda itu sangat susah hendak di bagi..walaupun benda itu tidak melibatkan apa-apa kos langsung, tetapi benda itu sangat berharga buat saya..
Saya mengambil masa selama 2 jam untuk menyiapkan benda itu.. Saya buat benda itu dengan sepenuh jiwa saya..tidak lupa jugak dengan kasih sayang..
Saya berharap sangat tunang saya akan suka dengan benda itu.. kalau tidak, pasti saya akan menangis..kerana, sambil saya membuat benda itu, sambil saya rasa terharu.. dan jugak rasa gembira.. Saya pun tidak tahu sangat bagaimana hendak men-describekan perasaan saya pada waktu itu.. Apa yg saya harap ialah tunang saya akan menyukai benda itu..
Tetapi, saya mengalami masalah untuk memberikan benda itu kepada dia.. Hendak pos, tidak dapat.. Hendak memberi hand to hand jugak tidak dapat..Apatah lagi hendak meng-attach-kan nya di dalam email kerana saiz nya terlalu besar dan saya tidak tahu bagaimana hendak mengecilkan saiz nya yang extra besar itu..
Semalaman saya sedih dan kecewa..dan jugak bingung..bagaimana hendak menghantar benda itu..
OOhh..mungkin saya boleh membawa laptop saya berjumpa dengan dia nanti dan tunjukkan benda itu kepada dia..
Baiklah.. Petang ini saya akan laksanakan..Selepas saya ber-aerobik petang nanti.. Saya hendak menguruskan badan.. Supaya bila sudah berkahwin nanti, saya boleh buat-buat tertidur di kerusi depan tv dan suami saya akan mengangkat saya tidur ke dalam bilik tidur.. hehe..
Luv u sayang..

Thank you, you..

Hey Cayang..
Im not trying to sound corny but I miss you soo much..
I miss spending time together with you..
Even when we are now in the same place, still I missed you soo much because each of us have our own work and activity..
Sometimes, we only managed to meet for like 30 mins only..
But, just so you know, It still meant a lot to me..
I appreciate the phone call that you gave me when we were working on the same shift..
Tapau lunch sama-sama..
Hearing your voice on the radio from BOCC..
..hehe..
Cooking together at CCR..that was fun.. And you even introduced me to your collegue as ‘my fiancee’ with your cheeky smile.. *SOOO SWEET*
Yes..Its your cheeky-ness that makes me melt..*EVERYTIME*
Cant believe that Im going to be your wife next month..*AMIN*
Puas jugak mengurat ktk..hehe..
I really hope that I can be the wife that you want..
I’ll try my best..
Thank you for showering me with your LOVE..
…muuaaahhh…

Happy Valentine’s Day

Happy V-day people..
Hope that you all are celebrating it with your loved ones.. Got dozens of roses or boxes of ferrero rocher or Hersyes Kissess.. Walk along the beach during sunset.. Holding each other’s hand.. Nice candle light dinner.. Or maybe got suprises from your loved one with flowers and chocolates.. Cute teddy bears..

huhuhuhuhuhuhuhu…uwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!~

My fiance just got back from work this morning after his night shift and he is spending his day sleeping because tonite have to work night shift again and I am left alone..*without even 1 phonecall from him…yet..*..soooo kesian me..

But it’s okay..I understand..I know that he is tired..He need his rest.. although i know that he sempat main game before starting hibernating..

Apa-apa pun..I Love You Sayang..
Really looking forward to meet you this afternoon..before you’re off to work again..

Moderation

Today at work I spent by going up and down from BOB to CCR to fire station for my orientation programme which supposed to be done last Monday..But I was waiting for my sponsor i.e. somebody to guide me during my orientation programme..tapi rupa-rupanya kena buat sendiri..

During that time lah I saw all the contractors/third party who’s working for my company..according to our Maintenance Team Lead, there are the ‘buruh kasar’.. and I saw all the work that they do..working under the hot sun..tanam2 pokok..potong rumput..yang perempuan pula, cuci toilet..sapu,vacuum and mop the floor..actually banyak lagi kerja yang sebenarnya berat..

Sayu rasa hati.. They might be the breadwinner in their family..and that explains their full comitment to their job..

Suddenly, rasa sangat berSYUKUR because..I got a good..eh I mean extra extra good job..I dont have to stand under the hot sun..and my salary are all for myself to spend on whatever I want..

Jadi, moral of the story.. bersyukur lah dengan apa yang kita ada sekarang.. sebab ada orang lain yang lebih susah dari kita but still berusaha for a better life..

As for me, moderation is what I am looking forward to. So sayang..cancel lah PS3 kay??..Luv u..muuuaaaahhh… :p

A.P.C

Hari ini sudah masuk hari ke-3 me working at BOCC..lot of new things that i learnt..eventhough banyak barang baru yg baru belajar, mengantuk depan pc tu memang tidak pernah miss..
Woke up at 5.30..mandi..siap2..huha-huha..then breakfast.. 6.20 driving pegi BIF suda.. drive slow2 coz jalan raya bintulu ni banyak lubang..especially land sebelah kiri..holes everywhere..sometimes tidak sempat mau elak..But the good thing is that,Im driving at Bintulu.. People drives 60km/h on the fast lane.. so wont be a problem for me.. Ndak suka bah drive laju.. tu lah slalu di land kiri.. tp oleh kerana keadaan yang saya nyatakan tadi, so i drive on the fast lane lah.. tidak menjadi masalah.. haha.. tapi lambat lah sampai kerja.. around 6.50 sampai BIF..
Pengalaman kerja di BOCC??…jauh berbeza dengan kerja offshore..in my previous post, i mentioned about how hard my work was when im at offshore..
Tidak payah pakai coverall..no safety boots..boleh pakai mascara tebal2..tidak berpeluh..tidak payah lagi pegang spanar and minyak..suka hati suda sembur perfume banyak2..dapat pakai heels..boleh suda pakai baju yang macam dalam CLEO tu..hahaha..kesian…kebaruan bah kerja ofis..hihi..
So far, my work task as an APC , Assistant Production Controller or ‘Angol depan PC’, quiet Okay..tapi belum lagi ikut shift malam..so I still dont have any clue on how the nite shift work gonna be..all i hope is that i can learn fast..banyak betul barang baru..

@ Bintulu

Finally..sampai jugak di Bintulu..after 2-3 weeks of rundingan with the HR..bikin panas jugak..eventhough since 2-3 weeks ago berurusan dengan HR, the actual work sebenarnya baru kena buat yesterday..the flight booking..hotel booking..etc..punyaaaa lah…mau jugak tunggu last2 minute, baru kena buat..
Anyway, awal flight pegi Bintulu pagi tadi coz kira mau direct pi office..Just after I checked in to the boarding hall, tiba2 ada pulak my Boss..dia memang baik hati..he told me to just rest today and no need to go to the office..haha..kenapalah di boarding hall baru terjumpa dia..mana lagi dapat mau pusing balik n cancel my flight..so terbang ja lah..

I sat with this one guy in his late 50’s in the flight..Dressing memang smart habis ni..tapi I just buat biasa and ignore ja when suddenly one of the stewardess datang and mengucapkan ‘Selamat Pagi’ to the man and bersalaman..Then I wonder, who is this guy ah..maybe menteri or tan sri..or datuk kah..mau jugak tanya..siap susun ayat sudah dalam otak..’Excuse me sir..I dont mean to be rude..but are you somekind of menteri or tan sri?’..tapi hajat itu di padamkan begitu saja..biarlah..tidak jugak kenal..so I pindah tempat duduk coz flight banyak empty seat..
Sampai Bintulu, pi breakfast sama Din di Refah..he said, restoran yang terbaik di bintulu..tp sebenarnya mcm besa ja..must be the other restoran tu sangat teruk..haha..
After breakfast, pegi rumah Din dulu coz my hotel room belum ready..di rumah, main sama smokie n surfing2 internet.. Kesian jugak si Jack, dia terbangun dari tidur coz dengar suara orang(saya lah tu) memanggil si smokie..
Around 1300 hrs, check in hotel and tidur2 ayam sambil layan cerita melayu..
By the way, Im going to stay at Park City Hotel for 1 month under company expenses..hihihi..better make full use of the facilities..