Hari ini hari apa?

Hari ini hari selasa, 30th Dec 2008..ada tinggal sehari lagi untuk ke tahun baru 2009..walau bagaimana pun,list saya itu belum bergerak lagi dari hari itu..huh..i should have done it yesterday but my urge to do the second ‘how i met your mother’ marathon really taking over my schedule now..yup..im watching it for the 2nd time people..
now..now..today I kinda broke the record for my offshore life..well,i usually went out to the field, paling awal pun jam 7..but today…gosh!!..6.30 bah..masi gelap lagi di luar tuh..tapi siok..coz sejuk..nyaman..fresh ja rasa..
Tonight we’re having our wellfare commitee meeting..well, as for tomorrow is the new year’s eve n we’re gonna organize games and activities while waiting for the clock strike to 12.01-1stjanuary2009..and to be continued to the next day..off mah..mana boleh kerjaaa ja..orang laut pun new year jugak..
Oh..i miss my cayang..just now,after the tea break,i realized something..but that something will not be mentioned now as i have to organize and look for proper words to describe that ‘something’..and that ‘something’ doesnt have anything to do with the food that i ate during the tea break..which reminds me..during lunch, i was sitting with uncle chong..he told me that he wants to sit there(at the mass room) for 1 hour and i un-purposely said ‘ok..i will accompany you..’..and somehow somewhere un-purposely again i said..’i will eat 5 of these(sambil pointing the pear )..eh no..(because baru terperasan that i cant eat 5 of that pears..r u nuts..malatup gia my cute tummy)..i will eat 3..”..then uncle chong dengan selamba nya berkata..ok..i’ll take for you..and that is how i ended with 3 pears inside my tummy..very-very full..and we did stayed at the mass room for 1 hour..but again,thanks to the pears, i sat for 15 minutes at the toilet..semuanya berjalan dengan lancar oh..hihi..
I’m freezing cold here..brrrrrr….

Tiga Hari Lagi..

Ada lebih kurang 3 hari lagi sebelum kita menyambut Tahun Baru..its time to say bye-bye 2008 and HELLO!!!! to 2009..saya ingin membuat satu list untuk tahun 2009 di mana semua perkara yang tercatit di dalam list itu, seboleh-bolehnya di laksanakn sebelum berakhirnya tahun 2009..
Akan tetapi, list itu belum wujud lagi..dan akan saya cuba list down kan pada malam ini,sebelum tidur,setelah selesai membuat kerja overtime i.e tukar sock filter dan setelah selesai menguploadkan gambar bertunang saya dan hantarkan kepada teman saya, Amy Melissa kerana dia juga akan bertunang pada tahun baru ini..Congratz dear..I am sooooo very happy for you..
Oh..saya baru sahaja mendapat panggilan telepon dari tunang saya dan dia menyatakan bahawa si smokie hilang dari pagi tadi..dia baru jumpa smokie petang tadi before dia turun kerja..smokie di jumpai terperangkap di atas ceiling dapur..di jumpai dalam keadaan yang lemah kerana tidak makan sehari-hari..rasa ingin jugak memarahi si smokie kerana begitu degil..akan tetapi rasa bingung terhadap tunang saya pun ada jugak..cuba bayangkan, dari pagi si smokie hilang,tapi baru jam 1800hrs dia melaporkan akan kehilangannya..dan dia sempat main game lagi..aduh..aduh..aduh..bingung sekali..
Hari ini hari Ahad..ada Sunday buffet..tapi oleh kerana kekuatan semangat saya untuk ber diet,saya pass sahaja buffet dinner itu..biarlah mereka masak apa2 pun yang sedap,saya terpaksa jugak tolak..sebab itu lah saya masi berada di ofis dan bukan berada di mass room..
Hari pertama saya sampai ke M01,saya sudah pun menimbang berat badan saya iaitu 69kg(termasuk berat coverall dan kasut..kalau di timbang tolak berat baju dan kasut, adalah 67kg..saya bertekad untuk berdiet dan selama 2 minggu di offshore ini, dan juga merajinkan diri untuk ke gym..dan pada hari ke 14 saya di offshore(iaitu ketika menunggu chopper), barulah saya akan menimbang berat badan saya dan melihat jika ada apa2 perubahan pada berat badan saya..berat badan yang berkurang itu amat lah di harapkan..
Baiklah..saya balik ke bilik dulu untuk berjumpa dengan mimi..

Happy Birthday Sayang!

bornday 22nd dec 1981 celebrated his bday with me bought him 12 slices of secret recipe cake
(with 27 little candles)
no bday present from me this year but just wait for your ps3 next year..next next year or the other year..
Happy Birthday Sayang..Luv u very much..
..Eat Healthy..Work Safely..and Loooove me to Infinity..

..Happy Birthday to you..Happy Birthday to you..Happy Birthday budak gemuk..Happy Birthday to you..


enjoying my offdays~

oh..lama suda tidak meng-update blog ini..im on my offdays for 2 weeks after berhempas pulas di offshore selama seminggu..perkataan ‘berhempas pulas’ itu rasanya terlalu dalam untuk di bandingkan dengan situasi sebenar saya selama seminggu di laut itu..erm..ok lah..setelah seminggu meluangkan masa di offshore..hehe..
seminggu tu tidak lah lama sangat tetapi kalau sudah masuk lapan hari,rasa macam sudah agak lama..sebab itu lah 2 minggu di laut rasa sangat lama..oh..si sheila merepek lagi..
balik dari offshore hari tuh,the next day went to Bintulu for Goodwill Visit which unfortunately,due to miscommunication, I missed my flight to Bintulu..good thing that Vincent@Ayam is driving..so saya pun menumpangkan diri..Kami melawat BOCC&BIF dan MLNG2, sambil mulut terlopong luas..mana tidak, plant di MLNG2 itu sangat lah besar..kalau tidak silap,ada 8 module..kalau silap,lebih dari 8 module lah tu..
Saturday, drive balik ke Miri bersama tunang tersayang..tapi dia cakap dia mengantuk,so saya lah yang driving..walaupun sudah berkali-kali memberi dia semangat untuk tidak mengantuk..dia tetap jugak mengantuk..mungkin saya patut belajar lebih banyak lagi cara untuk tidak membuatkan orang mengantuk semasa driving..oh..mungkin jugak dia mengantuk kerana tidak ada RADIO@TITIK BIRU di dalam kereta dia..ok lah abang..I understand..next time, I’ll sing for you..so push lah orang Nissan untuk cepat2 siapkan titik biru itu,kalau tidak mahu mendengar saya menyanyi..
Dalam minggu yang sama jugak, kawan kepada tunang saya melangsungkan perkahwinan nya di Miri..Congratulations to Helmi and Adzrianna @ Belawei & Ein..semoga panjang umur,di murahkan rezeki dan dapat menimang cahaya mata dengan cepat..macam mana lah rupa belawei kalau dia sudah menjadi bapa nanti??..tapi,selain belawei, mau jugak imagine macam mana lah rupa amer & bai dan beru & ani kalau mereka sudah ada baby..harap2 anak sik jadi naruto lah ataupun jadi goku..hehe..
Si smokie pun ikut jugak pergi ke Miri..sebab pakcik furqan nya jugak balik ke Miri.jadi tidak ada orang yang jaga dia,walaupun dia selalu cakap yang dia pandai jaga diri sendiri..sampai Miri,kami terus pergi beli toilet baru untuk si smokie sebab toilet yang lama tu,sudah terlalu kecil untuk dia..dia gembira dengan toilet baru nya itu..tapi dalam masa yang sama, dia membuatkan poket daddy and mummy nya hampir kosong..jaga seekor kucing,macam jaga manusia sebenar…
oh..gambar yang di attach itu ialah gambar semasa kami membawa smokie pergi ke lutong beach..sebab dia merajuk kerana di tinggalkan di rumah saja..sorry lah smokie..parkson dan imperial mall bukanlah tempat untuk kucing seperti kamu..
Sekarang saya sudah berada di KK dan tunang saya dan smokie saya sudah balik ke Bintulu..jumpa lagi in 4 days ya..

yesterdayzz oncezzz..

Hello..hello..hello…yesterday was a blast..i mean the food for raya haji buffet..punyaaaaa banyak.. tiger prawn..satak..big fish..nasi beriyani..satay..dan lain-lain…walaupun banyak makan, buah-buahan tidak di lupakan..i ate dragon fruit..quite banyak jugak lah..noticed the pink-purple lips n fingers??..it was the dragon fruit’s fault..hihi..tapi,thank you to you dragon fruit coz this morning,semuanya senang dan berjalan dengan lancar..

Waited for tunga..lama jugak lah..coz mau pegi gym bersama-sama..tapi tunggu punya tunggu,tiada jugak..amy turun to mass room and check..rupanya masih duduk makan..rasanya ndak larat sudah mau bangun..so me and amy pun teruskan lah hasrat ke gym..rasa bersalah jugak makan banyak sangat..hihi..

yeay..i managed to burn 118 calories with 1.5km distance in 20mins… kuatkan semangat mau kuruskan badan..

Muka penat after 20mins on the treadmill… ada buat sit ups jugak..60 kali..cukup lah tu..baru lepas makan jugak dat time..nanti termuntah pulak..

After gym and waiting my turn to shower..still with the pink-purple lips..hihi..

Selamat Hari Raya Aidiladha

why am I not sooo in the mood today??..makan cukup..tidur cukup..kesian my cayang tadi coz I secara tidak sengaja meninggikan suara..sorry abang..aiseh..abang..I think i want to call him abang lah..sebab dia tua..dari saya..hehe..
i was listening to ‘yusry kru & melly goeslow – aku di bius cinta’..macam boleh layan lah jugak..’alexa-jangan kau lepas’ pun siok jugak..

“Aku dibius cinta..Cintamu yang tak ada tandingnya”..ada masa nanti lah baru upload the song..tapi bahasa yang di pakai dalam lagu ni macam a bit kekok bunyi nya untuk sebuah lagu lah..’entah ku tak tahu’…’usaha sekeras hati bersama selamanya’..hehe..ndak pa..asalkan lagunya siok..
Ahh..Selamat Hari Raya Aidiladha..today half day ja kerja..if teda apa2 operational work yang perlu di buat lah..hopefully betul2 lah half day..mau rehat..rehat and rehat..

so-called diet program..

menjelang hari perkahwinan nanti, of course lah mau kurus kan??..so here’s my diet program which only applicable when im at offshore..

Morning : Drink plain water (before morning meeting)
Oats drink and 2 sausages
9.00 am breakfast

Lunch : No lunch. Drink plain water and bread/cake.

Tea break : Plain water and kuih-kuih
5.30 – 6 pm – Excersice at gym..10 mins running on threadmill and 60 sit-ups

Dinner : Fish or Chicken in small portion without rice
Plain water

Before bed : Oats drink and plain water

The next morning, easy to flush all the unnecessary things inside my tummy..

Hopefully all this works lah..

situasi Ku..

fuh..penat jugak kerja offshore ni..sometimes terfikir jugak untuk quit..tapi kerja baru 2thn jagung(setahun jagung ahh..)experience tu belum cukup..keinginan untuk sambung study tu ada..tapi fikir mau settle dulu duit pinjaman P***N..tu lah..selama ni gaji masuk,di bazirkan begitu sahaja..facial lah..slimming lah..hair treatment lah..macam2 lah..ishh..membazir betul..
I asked one of my friend today..”do u think that im suitable to be in mechanical team?”..ya lah..tau-tau ja lah..perempuan bah saya ni..kuat tu tidak lah sangat..apa yg dapat di tolong,saya tolong..tidak dapat tolong,observe ja..blajar..and my friend cakap..”erm….(sambil tersenyum sinis)..ok bah jugak..tapi kalau ko masuk jadi process lagi bagus..ataupun sambung study lah..jadi engineer”..then,sekelip mata..my mind is all over the place..fikir pasal mau blajar..mau tukar dicipline..atau jadi suri rumah tangga..hehe..every trip to offshore,mesti ada satu hari yang saya akan menelefon tunang saya sambil menangis-nangis bagitau dia yg saya tidak mau kerja offshore..hopefully one day he’ll understand my situation..parah jugak tuh kalau sampai tahap menangis suda..memang lah diri rasa mau kejar duit..kerja offshore memang lumayan..tapi kalau duit banyak tapi hati tidak senang,macam mana jugak..kan?..ndak apa..sembahyang banyak2..ingat Allah..pasti ada jalan penyelesaian nya..kalau tidak dapat gaji yang lumayan,meaning bukan rezeki kita lah tu..
apa-apa hal pun..top priority are to do process competency on level 2 and if possible level 3..langsaikan hutang pinjaman P***N and card credit..then baru lah dapat berfikir dengan tenang..moral of the story is, JANGAN SUKA MEMBAZIR DUIT..AMALAN SYAITAN..